Lisztes megmondja a tutit

Kényszerleszállás - Lisztes megmondja a tutit

2013. február 28. 19:00 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. január 23.-ról, a facebookról átmentve-

Robert Zemeckis a 2000-ben bemutatott Számkivetett óta nem rendezett élőszereplős filmet, úgyhogy a Vissza a jövőbe trilógia direktorára már nagyon ráfért, hogy kimozduljon az animációs filmek világából. Csak úgy, mint Tom Hanks karakterének, Denzel Washingtonénak is egy repülőgép-szerencsétlenség okoz problémákat a magyar keresztségben Kényszerleszállás címet kapó moziban. Ez a cím kicsit szerencsétlen, mert nem tudja visszaadni az angol verzió kétértelműségét (megfutamodás/repülés).

Mert bizony a magyar cím átver minket, ugyanis a film nem egy kényszerleszállásról szól, az csak az események beindítója, és még csak nem is az ezt követő bírósági tárgyalásról/kihallgatásról/vizsgálatról. Ez Denzel Washington karakterének kálváriája, aki kemény alkoholista és alkalmi drogfogyasztó, és teszi mindezt utasszállító gépek pilótájaként.

flight-movie.jpg

A történetről röviden: egy átmulatott éjszaka után a stewardesszel az estét folytatva Whip Whitaker (D.W.) részegen, bedrogozva, kialvatlanul száll fel egy kb. 100 utast szállító repülőgéppel. A másodpilóta hibát észlel az út során, majd ezt követően zuhanni kezdenek. Whitaker azonban sikeresen leteszi a gépet, annak ellenére, hogy a későbbi vizsgálat során elvégzett szimulációknál senki más nem tudta ezt megtenni. A gond csak az, hogy a baleset utáni vizsgálat során, mivel sajnálatos módon pár ember meghalt, vért vettek valamennyi alkalmazottól, és kimutatták Whitaker és a zuhanás során meghalt stewardess vérében a tudatmódosító szerek széles skáláját.

A pilóta a kórházban megismerkedik egy drogfüggő nővel, aki elhatározza, hogy végleg le akar szokni. Összeköltöznek, és hiába a jó példa, Whitaker úgy gondolja, hogy tudja kezelni alkoholfüggőségét. Persze nem is tévedhetne nagyobbat. A vizsgálat utáni kihallgatás közeledik, és súlyos börtönbüntetés várhat rá, ha rá tudják bizonyítani alkoholfüggőségét, hiába érvényteleníttette dörzsölt ügyvédje a vérvizsgálat eredményét. De főhősünk csak nem áll le az önpusztítással...

flight-movie-poster-30.jpg

Zemeckis eléggé elnyújtotta a film játékidejét, és a második felvonás eseményeit túlságosan arra az egy szent célra hegyezte ki, hogy Denzel Washington minél többet mutathasson meg a karakterből. Emiatt a film közepe gyakran alábukik az átlagnéző ingerküszöbének, holott a nyitójelenetre minden férfitársam garantáltan felkapja a fejét, a repülőgép zuhanása eszméletlenül izgalmas és látványos, és a film végi meghallgatás is érdekes (bár lehetne még érdekesebb is), mindenesetre izgulunk a karakterért. Forgatókönyvügyileg azt kell mondjam, hatalmas ziccereket hagyott ki a film. Kapunk legalább 2 zseniálisan megírt mellékszereplőt, az egyik egy rákos beteg, akinek csupán egy (majdnem monológ) jelenete van, a másik John Goodman karaktere, akinek meg kb. 3, a film legviccesebb pillanataival.

A szerelmi szál beerőltetése annyira értelmetlen, hogy az már fájt, mert nem visz igazából sehová. A Whip kálváriájához szükséges jeleneteknél szívesebben láttam volna John Goodmant, szerintem mindenki jobban járt volna vele. Viccesebb is, hihetőbb is a barát szerepében, mint az egy cigi mellett eltöltött beszélgetés után hozzáköltöző drogfüggő nő, aki a legnehezebb pillanatban lelép tőle. Tehát nem azt mondom, hogy Washington és Kelly Reilly jelenetei nem fontosak, csupán azt, hogy hasonlóan meg lehetett volna oldani a dolgokat Washingtonnal és John Goodmannel, és megspóroltunk volna bő negyed órányi játékidőt.

john-goodman-flight.jpg

Még csak azt sem mondom, hogy Kelly Reilly rosszul játszotta volna a karaktert, épp ellenkezőleg. Ebben a filmben szinte mindenki az egyik legjobb formáját hozza, talán Don Cheadle volt egy kicsit fura az ügyvéd szerepében. Denzel Washington megérdemelten kapja a filmért az Oscar-jelölést. Az operatőri munka remek, igen jól átjött a vászonról a zuhanás élménye, és emiatt a vizuális effektekért felelős csapatot is nagy dicséret illeti.

[spoiler]A film végi happy end nekem kicsit magas dózisban jött: a börtönben összeverbuválódott anonim alkoholista klub csupán arra kell, hogy Denzel Washington felmondhassa a film tanulságát, hátha valakinek még nem jött át. Majd a két zárójelenetben úrrá lehet rajtunk a megaboldogság: a falon a barátnő képe lóg, 30 helyen kiplakátolva, hogy "gratulálunk, hogy már X éve józan vagy", látogatóba pedig az addig igazi seggfejként viselkedő - éppen ezért cseppet sem szerethető - fiú jön, hogy meginterjúvolja apját egy kb. általános iskolásoknak szánt feladat kapcsán: esszé a legérdekesebb emberről, akivel sohasem találkozott. Gimnáziumban.[spoiler vége]

1back_to_the_future_1280.jpg

Összességében egyébként egész jó film volt a Kényszerleszállás a fent említett "hibái" ellenére is. Kihagyni pár ziccert még mindig kisebb bűn, mint elkövetni pár hibát... Denzel Washington nemsokára 60(!) éves lesz, Zemeckis talán valamikor elkészíti a Roger nyúl a pácban folytatását, de jelenleg valószínűleg minden pénze arra megy el, hogy 2015-re piacra kerülhessen a Vissza a jövőbe második részének lebegő gördeszkája/rollere. Legalábbis nagyon remélem.

Lisztes

Kényszerleszállás az imdb-n

Kényszerleszállás előzetes

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr545110500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoSch 2013.03.01. 07:22:33

spoilerhez: az esszé címe pontosan "the most fascinating person... that I've never met", és a college applications miatt írja.

Koky_ 2013.03.01. 07:38:17

Amilyen izgalmasan indult a film, olyan csalódás lett kb 40 perc után. Vontatott volt, egyszerűen untam.

Jelentéktelen Hangya 2013.03.01. 07:43:52

Én ezt nem értem: ennek a filmnek egy verzióját én már láttam korábban, sok évvel ezelőtt, kb. tévéfilm szinten, talán az M1-en. Pont ugyanez a sztori: ivó pilóta, aki egyébként megmenti a gépet, drogszálra ott nem emlékszem. A sztori már akkor is tetszett, amikor először láttam a Flight előzetesét még csodálkoztam és örültem a remake-nek.

Azonban sem az IMDB-n, sem sehol máshol nem látok semmilyen utalást erre a korábbi filmre. A Flight forgatókönyvíróját, John Gatinst egyenesen a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában jelölték.

Még jelenetekre is emlékszem az eredeti filmből. Egyszerűen nem tudom ezt mire vélni.

Nincs valaki más, aki emlékszik ennek az eredetire?

2013.03.01. 07:49:25

A kórházban az alkohollal van gond a vérében, nem a drogokkal.

Nem az alkoholfüggőségét akarják rábizonyítani, hanem azt h részeg volt akkor amikor vezette a repülőt.

Nem a legérdekesebb ember akivel valaha találkoztam, hanem a legérdekesebb ember akivel soha nem találkoztam.

És a főiskolás ajánlójához vagy felvételihez kell az esszé.

De a többi stimmel... Csak azt tudnám, h miért ír kritikát vagy bemutatót egy olyan valaki egy filmről, aki tökéletesen pontatlan. Ha valamiről írni akarok, az betéve ismerem vagy kuss a nevem.
Ne emlékezetből írj!!!

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.01. 08:31:07

Köszönöm a kommenteket!

@Hivatásos beszólóművész:
1, Az alkohol tudatmódosító szer
2, Azt, hogy részeg volt akkor az érvénytelenített vérvizsgálat miatt már csak indirekten lehet bebizonyítani, ergo bár tény, hogy kicsit pontatlanul fogalmaztam, de nagyrészt lefedi a film témáját, ami a függőség elleni küzdelem.
3, tökéletesen igazatok van @NoSch - sal, félrehallottam, biztos nem figyeltem eléggé a feliratra, javítom.
4, ez nem mond ellent annak, hogy a gimnáziumban kell mindezt csinálnia.

Minden filmről emlékezetből írok, nem a film nézése közben szoktam megírni az írásaimat, az elég hülyén nézne ki.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.01. 08:42:24

@Jelentéktelen Hangya: Kulcsszavak alapján próbáltam utána járni a dolognak:

Ezek nem vittek eredményre:
www.imdb.com/keyword/airplane-pilot/
www.imdb.com/keyword/forced-landing/

Ezek meg túl hosszú listák így reggelre nekem:
www.imdb.com/keyword/alcoholism/
www.imdb.com/keyword/airplane-accident/

Azért érdemes átfutni őket, ha meglátod a címet, hátha eszedbe jut.

Rogue 2013.03.01. 10:14:44

A cikk elolvasása előtt is úgy gondoltam már, hogy a "Kényszerleszállás" kettős értelmű. A gépre, és a főhős alkoholproblémáira is vonatkozik. Szerintem a poszt egyik legfontosabb észrevétele egyszerűen nem igaz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.01. 11:01:07

@Rogue: nem, a kénszerleszállás csak simán egy sz.rul magyarított cím.

Rogue 2013.03.01. 11:30:28

@doggfather: Szerinted annak, hogy Kényszerleszállás nincs itt két értelme?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.01. 11:45:19

@Rogue: dehogynem.

De a forgalmazó, fordító nem ezért adta neki a címet ebben is biztos vagyok.

Legalábbis az átlag magyar címfErdítés alapján fele ennyi tudatosságot se tudok feltételezni róluk.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.03.01. 14:32:27

Magyarországon elég sok érdekes "magyarítás" van, néha tényleg érhető, az esetek túlnyomó többségében viszont baromság...

Mészáros Laci 2013.03.01. 16:19:44

@Jelentéktelen Hangya:

Nem véletlenül a Déja vu (című film)re gondolsz?

Mészáros Laci 2013.03.01. 16:20:57

@Rogue:

Nekem is teljesen bejött a címmagyarítás kettős értelme. Az eredeti angol cím (repülés - légijárat) kevésbé találó.

Mészáros Laci 2013.03.01. 16:26:32

@lisztes:

Kedves Lisztes,

1. A szerelmi szál (a leszállni készülő drogossal) nem szükségszerű, de eléggé hihető – a két személyiségben pont annyi a közös és pont annyi az ellentétes vonás, ami (az eleinte véletlen egymásba kapaszkodásból) szerelemmé is válhat.

Kimondottan szívfacsaró és jellemző volt a nő elköltözése előtti jelenet; azt gondolom, hogy sok nézőben éppen ez a rész rezonált leginkább saját élményeire.

2. A drogdíler figurája nekem nem jött be, humort még nyomokban sem észleltem rajta. Sajnálom. Csak azért bocsátom meg a szerepeltetését, mert fontos állandó szereplő a szenvedélybetegek játszmáiban, "a barát, aki nem segít kimászni, de segít minél tovább bentmaradni"

GranTorino 2013.03.01. 16:35:30

Egyedül én emlékszem úgy, hogy a stewardess nem drogozott?

Csupán csak az egész film fő jelenete épül rá, a beismerés azért történik, mert ha a kapitány nem drogozott, akkor az egyetlen pozitív minta csak a
stewardess-é lehet? És pont azért vallja be, hogy ne gyalázza egy halott emlékét......

Mészáros Laci 2013.03.01. 17:07:13

@GranTorino:

"Egyedül én emlékszem úgy, hogy a stewardess nem drogozott?"

nem emlékszem a részletekre, és a film szempontából mindegy is, de közvetett jelei vannak. Első mozdulata egy nagyon bizonytalan feltápászkodás az ágyból, majd amikor a repülőn "good morning captain whithaker"-rel köszönti a kedvesét, már friss és üde. Lehet, hogy a kapitánynak ehhez kellett a kokó, a nők pedig enélkül is képesek gyorsan fittek lenni, de szerintem nő is kapott egy csíkot a szállodában.

Mészáros Laci 2013.03.01. 17:08:09

@GranTorino:

A film zárójelenetében hangsúlyosan az alkoholról volt szó.

Mészáros Laci 2013.03.01. 17:13:14

@GranTorino:

"És pont azért vallja be, hogy ne gyalázza egy halott emlékét"

- nem egyszerűen "egy halott" emlékét, hanem a kedvesének az emlékét, aki egyrészt eszméletlen jó nő (Nadine Velazquez - en.wikipedia.org/wiki/Nadine_Velazquez - 34 éves volt tavaly), másrészt kedves társ (a hotelszobában az ágyra teszi Whip ruháit, megkínálja cigarettával, a repülőn megmenti az ülésből kiesett srácot) és akire a kapitány tényleg mint párjára gondol (a hotelszobában házassági ajánlatot tesz neki, Margarettől azt kéri, KÉT helyet foglaljon a gyülekezetnél).

Mészáros Laci 2013.03.01. 17:17:22

"látogatóba pedig az addig igazi seggfejként viselkedő - éppen ezért cseppet sem szerethető - fiú jön, hogy meginterjúvolja apját egy kb. általános iskolásoknak szánt feladat kapcsán: esszé a legérdekesebb emberről, akivel sohasem találkozott. Gimnáziumban."

A fiú nem viselkedik seggfejként. Pontosan úgy viselkedik, ahogyan egy kamasz gyerek látja a család széthullásáért felelős apját: polarizáltan. Ragaszkodik hozzá, mert az apja, de gyűlöli és hibáztatja azért, amit tett az anyjával és önmagával. Miközben sok tekintetben felnéz rá... Ez egy nagyon összerakott film, és a zárójelenetben nem lehet véletlen az sem, hogy elhúz a fejük fölött egy felszálló repülőgép.

Mészáros Laci 2013.03.01. 17:19:30

@lisztes:

az előző comment-et neked szántam.

***

bár sok részletet másként látok, de ennek csak az az oka, hogy nem vagyunk egyformák, más dolgokat éltem át, a film másutt ébreszt bennem érzéseket és emlékeket. szóval ahol kritikus megjegyzést írok a kritikádról, az nem neked, pláne nem rólad szól, hanem csak az eltérő látásmódot mutatja be.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.03.01. 17:27:02

Szerintem baromi jó film, egy percét sem tudtam unni.

Mészáros Laci 2013.03.01. 17:36:02

technikai érdekesség: a repülőgép meghibásodását elég pontosan egy megtörtént eset alapján írták bele ebbe a filmbe.

en.wikipedia.org/wiki/Alaska_261

A géptípus, a váratlan zuhanás, a háton repülés, sőt: konkrétan a magassági kormánylapok trimmelését végző, de kenés nélkül elkopott csavarorsó is az Alaska 261 eset alapján került a filmbe, a párhuzam ott törik meg, hogy a 13 évvel ezelőtti balesetben a gépet nem sikerült egyenesbe hozniuk, a tengerbe zuhantak és mindenki meghalt.

Az Alaska 261 hangfelvételén szerepel egy mondat, amikor a személyzet egyik tagja (Ted Thompson kapitány vagy Bill Tansky első tiszt) szabad légteret kér az irányítástól, hogy a repülőgépet stabilizálják "még a tenger fölött". Zemeckis talán rájuk is akart emlékezni azzal a mondattal, ami a filmben Whithaker kapitány elismerésként kapott az NTSB vizsgálatát vezető nőtől ("a gépet lakott területeken kívülre vezették").

cicamaca 2013.03.01. 17:46:33

@Mészáros Laci: a flight angolul menekülést is jelent, a kettős jelentés emiatt szerintem is jobban kijön úgy, de valóban bele lehet magyarázni ebbe is, ha jóindulatúak szeretnénk lenni a címet fordítókkal. :)
Mondjuk tényleg nem a legszerencsésebb a magyar cím abból a szempontból, hogy sokan biztoslégikatasztrófás filmet várnak, közben pedig a film a függőséggel és a felelősséggel való megküzdésről szóló dráma.

Don Quixote de la Ferko 2013.03.01. 18:08:37

A sztori leírása alapján ennél jobb címet nem is lehetett volna találni.
Hiába no, nehéz nyelv a magyar, sokan nem is értik, mégis magyarázzák.

Mészáros Laci 2013.03.01. 18:55:45

@Don Quixote de la Ferko:

...és a film még sokkal jobb, mint a sztori leírása. Egy barátom elmondása szerint az alkesz + kokós egészen apró momentumai is pontosan szerepeltek benne ( liftben: "az orrod...")

Mészáros Laci 2013.03.01. 18:57:41

@cicamaca:

Köszi, erre nem is gondoltam (ráadásul a posztot is felületesen olvastam el)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.01. 20:44:29

@Mészáros Laci (és a többiek):

A vonaton hazafelé gondolkoztam ezen a cím dolgon, de akárhogy is csűrtem csavartam, nagyon nehézkesen tudtam belemagyarázni a kettős jelentést. Egyszerűen a kényszerleszállásról nem sikerül asszociálnom semmi másra, csak a tényleges kényszerleszállásra. Mondjuk leszállni kényszerül a szerekről esetleg? Ez sem annyira állja meg a helyét, mert szerintem a filmben pont hogy nem a kényszer miatt hagyja abba, hanem a lelkiismerete szólal meg és adja fel magát.
Ha már magyar cím, akkor 2 ugrott be: a mélyrepülés talán jobban jellemezné a karakter útját, viszont a film eleji eseményekhez nem sok köze van. Ellenben a Zuhanás (vagy ~ a mélybe) már találóbb lenne, csakhogy ez egyike a legelcsépeltebb magyar címeknek, szóval valószínűleg ezért maradtak a kényszerleszállásnál. Nem rossz cím, csak abszolút nem tudok elvonatkoztatni és másra asszociálni.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.01. 20:55:41

@Mészáros Laci:

A fiú kapcsán: abszolút érthető a viselkedése, nyilván kb mindenki hasonlóan viselkedne ilyen háttérrel. Amit én hiányoltam, az pár olyan jelenet, amiben bemutatják, hogy a fiú valahol mélyen szeretne kibékülni az apjával. De tudtommal ilyesmi nem volt.

Így maradt az apa oldala, az ő szemszögéből szurkolni az összeborulásért. Kicsit olyan, mintha egy romantikus filmnél csak az egyik fél lenne szimpatikus. Te akarnád, hogy összejöjjenek?

Oké, oké, ez a család, ez más tészta, de szerintem segített volna, ha a fiú kedves oldalát is megismerjük valahogy.

Mészáros Laci 2013.03.01. 21:42:10

@lisztes:

Hát ha az NTSB meghallgatás vezetője nem vetíti ki Katrina fotóját, akkor Whip nyel egyet és azt mondja, hogy igen, valószínűleg a nő itta meg azt a két vodkát, akkor mindenki tudni fogja, hogy hazudott, de hős lesz (megérdemelten), megmarad a licence, kapitány marad. És alkoholista. De kényszerleszállt, italról, cockpitből.

Mészáros Laci 2013.03.01. 21:46:15

@lisztes:

Ez egy olyan dolog, hogy ha találkoztál már életedben ilyen helyzettel, bármelyik oldalról, akkor nem kell hozzá magyarázat... Én találkoztam, (a megvetett apa oldaláról), szóval elég megrázóak voltak a fiúhoz kapcsolódó jelenetek. Az USA-ban, ahol a válás még gyakoribb mint nálunk, szerintem ez sok család számára átérezhető jelenet volt.
süti beállítások módosítása