Lisztes megmondja a tutit

A lehetetlen - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 11. 00:01 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. február 9.-ről, a facebookról átmentve-

Azt hiszem történelmi pillanatnak vagyunk szemtanúi, legalábbis ilyesmiről én még nem igazán hallottam. Úgy látszik, a spanyolok mertek újítani és saját anyanyelv ide vagy oda, végül mégis úgy döntöttek, hogy egy spanyol család igaz történetét feldolgozó filmet spanyol rendezővel, spanyol pénzből, de angolul, angol színészekkel forgatnak le. Mi lesz ennek az eredménye? Hát, azon felül, hogy Hollywood nem fogja remakeelni 2-3 éven belül talán még annyi, hogy egy sokkal szélesebb és pénzesebb bázishoz jut el, és kicsit könnyebb szívvel jelölik díjakra (nem mintha egyébként idegen nyelvű filmeknek nem lenne amúgy esélye ilyesmire).

Mert az A lehetetlen a díszes főszereplő párocska ellenére bizony spanyol film. María Belón (akit a filmben Naomi Watts játszik) történetéből kerekített forgatókönyvet Sergio G. Sánchez és Juan Antonio Bayona meg is rendezte, ennek lassan már két éve egyébként, bár csak tavaly októberben volt a premierje Spanyolországban, ahol pár hónap alatt 1,5x kitermelte a ráfordított pénzt, és a 30M euróba kerülő film 145M dollárnál tart jelenleg világszerte is. Talán a példaértékű a legjobb szó, amit mondhatnék: mertek nemzeti pénzből idegen nyelven készíteni egy komolyabb produkciót és hoppá: el is tudták adni, mert a film nyelvén (angolul) forgatták, nemzetközi filmsztárokkal. A spanyolok épp most tapossák ki a jövő felé vezető utat.

A történet középpontjában egy talán mindenki számára ismerős esemény van: a Karácsony. 2004-ben. Az indokínai térségben. Ha valaki már nem emlékezne: irdatlan nagy szökőár söpört végig a környéken, mert az Indiai óceán mélyén volt egy "kis" földrengés. Mindez 150 000-nél is több ember életébe került. A főszereplő család épp vakációzott a térségben: papa, mama meg a 3 gyerek vidáman sütkéreztek a tengerpart melletti apartmanjuk udvarán, amikor jött az ár, és elsöpört mindent. A legidősebb fiú az anyával a szárazföld belseje felé sodródott, és utóbbi közben nagyon csúnyán megsebesült. Az apa a két kisebb fiúval pedig valahogy sikeresen a part mentén maradtak. Vajon sikerül egymásra találniuk újra? Vajon sikerül túlélniük ezt az egész borzalmat?

Európai filmhez képest meglehetősen amerikai :) Nagyon komoly jelenetsor és ügyesen megoldott az árhullám és ahogy az mindent elsöpör, nem spóroltak az effektekkel, gyakran mutat a kamera egész tájakat, ahogyan a víz hömpölyög, szóval mindenképp pirospont jár a készítőknek, okosan költötték el a filmre szánt pénzt. Ahogy okos húzás volt a két főszereplő is. Ewan McGregor karaktere ugyan kimerül abban, hogy aggódik és bolyong, de még így is szurkolunk neki. Naomi Wattsért [spoiler] a sebesült anya szerepében csak azért nem izgultam jobban, mert tudtam, hogy legjobb szereplő díjra jelölték az Oscaron, azok meg nem nagyon szoktak meghalni 40 perc után a filmben.[spoiler vége]

De akit a legnagyobb dicséret illet, az a valódi főszereplő, Tom Holland, a legidősebb fiú szerepében. Nagyon ügyes és hitelesnek tűnt és elég sok szerepe volt végig. Egy jelenetsorban eltűnt hozzátartozókat segít megkeresni másoknak és itt tűnt fel, hogy valami nem stimmel: a svéd férfival, majd egy svéd kisgyerekkel nem tudta megértetni magát angolul és nem értettem, hogy miért, hiszen a skandinávok egész jól beszélik a nyelvet - csak utólag tudtam meg, hogy eredetileg egy spanyol család kálváriája volt mindez... Ezt csak azért említem meg, mert ez volt az egyetlen momentuma a filmnek, amikor csak egy pillanatra úgy tűnt, nem amerikai filmet nézek.

Mert tényleg bámulatos, amit most a spanyolok véghez vittek. Amit láttam, az egy ízig-vérig Hollywood élvonalába tartozó, ugyanakkor meglehetősen komoly film volt. Erős volt a látvány, a rendezés is ügyes volt, izgulhattunk a karakterek apró céljaiért. Talán a smink egy pöttyet túlzás volt, Naomi Watts néha úgy nézett ki, mintha a Walking dead forgatásáról tévedt volna át, ahol épp zombi-statisztálkodott. És egyébként azt sem állítanám, hogy a két sztár kiemelkedő alakítást rakott volna le az asztalra: rendben volt mindkettő, de nem miattuk lett jó a film. Most nem. Azért annyit még mindenképp hozzáfűznék, hogy igyekszik realisztikus maradni, ezért ha épp egy jóízű vacsora közben szeretnétek megnézni, azt javaslom, ne tegyétek, ahhoz túl sok a vér és az egyéb undorító jelenet. De ezt a filmet mindenképp látni kell.

Lisztes

A lehetetlen az imdb-n

A lehetetlen előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr145126921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása