Lisztes megmondja a tutit

Másnaposok - Lisztes megmondja a tutit

2013. június 01. 15:00 - lisztes

Todd Phillips neve az igényes(ebb) vígjátékok kedvelői közt már 2009. előtt is ismert volt, személyes kedvencem tőle a mai napig a Sulihuligánok (Old School). Igazán nagyot azonban a Másnaposokkal robbantott: a szabadszájú (R besorolású) film egycsapásra megdöntötte azt a mítoszt, hogy 18-as karikás vígjátékkal lehetetlen nagyot kaszálni a mozikban (korábban a Keresd a nőt! volt a rekorder). Azóta már a Tednek is sikerült, de ide vehetjük az Életrevalókat, vagy akár a Szex és New York filmet is (igaz ez 2008-as, de annyira nem is vígjáték és már korábbról volt rajongótábora). A Másnaposok sikerét csak a folytatása és a plüssmackó kalandja szárnyalta túl eddig.

the_hangover_movie_image.jpg

A siker titka roppant egyszerű. Csodálkozom is, hogy nem lépték meg már jóval korábban. Mert hát az emberek 99%-a arról a bizonyos emlékezetes (vagy inkább emlékezetkieséses) buliról álmodik, amikor bármit megtehetnek, bármi megtörténhet és másnapra jót röhöghetnek az egészen. A Másnaposok pont ezt szállította a népnek, méghozzá egy nagyon jól sikerült tálalásban: vicces, egyedi karakterek, akik nincsenek túlságosan összeszokva, egy majdhogynem Memento-szerű nyomozásban próbálják felkutatni azokat a történéseket, amikről nincs emlékük.

Szóval Doug az esküvője előtt két nappal Vegasban tartja a legénybúcsúját, aminek a menyasszonya öccsével, a kissé furán viselkedő Alannel és két legjobb barátjával, a matektanár Phillel és a fogorvos Stuval vágnak neki. Az esti ereszd-el-a-hajad party túlságosan is jól sikerül, hiszen másnap a 4600 dolláros lakosztály egy hatalmas roncstelep: a fürdőszobában tigris van, tyúkok mászkálnak minden felé, az egyik szobában egy kisbaba sír, Stunak hiányzik egy foga és a vőlegény is eltűnt...

the-hangover.jpg

Szóval Todd Phillips kiválóan érezte, hogy ezt a filmet meg kell rendeznie és nem szabad, hogy az alacsonyabb korhatár-besorolás reményében háttérbe szoruljon a csúnya beszéd, vagy kimaradjanak meghökkentő jelenetek. Hogy az egész sztori még jobban üssön, kicsit megkeverte az időrendet és a film utolsó 10-15 percéből kiragadva egy jelenetet kezdte meg a történetet. A forgatókönyvet illeti a legnagyobb piros pont. Kreatívan használva az üzenetrögzítőket rögtön megtudunk pár alap tulajdonságot főszereplőinkről: mi a nevük, mi a foglalkozásuk, milyen a személyiségük.

De ezen felül egy valóban összetett sztorit kapunk, ahol rengeteg rejtett setup figyelhető meg az ismételt újranézéseket követően. Persze, hiszen a film pontosan ezekről szól: felvonultatnak egy csomó oda nem illő dolgot, hogy majd később, a történet előrehaladtával megtudjuk, hogy hogyan is került oda, lehetőleg persze vicces formában. Közben kapunk egy határidős dramaturgiát, ami arra ösztönzi a karaktereket, hogy vessék bele magukat ebbe a nyomozásba, hogy ne lépjenek le abban a pillanatban, amint meglátják, miféle kuplerájt hagytak maguk után.

hangover3.jpg

Szóval adva egy jó alapgondolat és mellé egy kreatív ötleteket felvonultató történetvezetés, mi az, ami miatt mégis könnyű szerrel mellékvágányra terelődhetett volna minden? A színészek. Kruciális kérdés volt és szerintem remekül oldották meg a szereplőválogatást: nem került egy "A" ligás sztár sem a csapatba (2009-et írunk, azóta Bradley Cooper már szintet lépett), így egyikük sem "lóg ki" a farkasfalkából. Azaz mégis: Zach Galifianakis megteszi, de a jó értelemben. Az ő cseppet sem normális karaktere az, ami a trió dinamikáját adja. Normális körülmények közt nem barátkoznának egymással, most mégis egymásra vannak utalva, ami számtalan vicces szituációt eredményez.

És a Másnaposok pont erről szól: a vicces, már-már beteg szituációkról, amik a karakterek közti összhang miatt tudnak csak működni. Szerencsére mindenki remekel. Ed Helms Stuja itt még azért nem olyan idegesítő a folyamatos nyávogásával, mert tudjuk, mennyire el van nyomva otthon (és a végén meg is kapja az áhított feloldozást). Bradley Cooperben pedig nagyon sokan magukra ismernek: az ember, aki ha csak 1 napra is, de elmenekül a családjától, mert ennyi néha kell neki is. Mindez megspékelve még kiváló mellékszereplőkkel (és most nem Ken Jeong Mr. Chow-jára gondolok) remek koktélnak bizonyult.

the_hangover04.jpg

A Másnaposok tehát egy alapmű a vígjátékfronton, hamar kultstátuszra tett szert - joggal. Első megnézésekor bevallom, nem voltam túlságosan elragadtatva, de most, hogy negyedszer is láttam, úgy hiszem, kezdem egyre inkább megszeretni, amiben talán közrejátszik az is, hogy a folytatások színvonala sajnos alacsonyabb, így jó elővenni egy azoknál igényesebben megtervezett és összerakott darabot.

Lisztes

Másnaposok az imdb-n

Másnaposok előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr785338684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.01. 17:03:17

Nekem már elsőre is nagyon tetszett, azóta láttam vagy egy tucatszor, ha adja a tv azonnal leülök.

Nagyon nagy film az biztos.
süti beállítások módosítása