Lisztes megmondja a tutit

Golfőrültek - Lisztes megmondja a tutit

2013. június 02. 15:00 - lisztes

Pótolni, pótolni, pótolni! Mintha csak Lenin hasonló csengésű szavai visszhangoznának a fejemben. A Golfőrültek is egy kultikus vígjáték a 80-as évekből, amihez még nem volt szerencsém gyerekfejjel, így most felnőttként kellett bepótolnom. Amiért nagy kár, hiszen csak úgy, mint az Evil Dead filmeket, ezt is nyilván abban a korban, videókazettán volt az igazi rongyosra nézni, nem így, a hangulattól teljesen megfosztva a gép előtt ülve...

Caddyshack-Movie-Review-7.jpg

Mert így bizony időről időre csalódnom kell, ahogy az a Golfőrültekkel is történt. Nem is tudom, hogy igazából mit vártam tőle, talán azt, hogy hülyére röhögöm magam? Talán azt... Mert elöljáróban azért egy-két információt már tudtam róla: így az ürge-problémával például tisztában voltam, ami miatt nem vártam semmi különöset a film történetétől. És pontosan annyit is kaptam, szóval a kevés poén végleg betett az élménynek.

Főszereplőnk Danny egyetemre szeretne menni, de mivel egy nagy családban él, a szülei nem tudják finanszírozni a tanulmányait, így kénytelen saját maga összespórolni a pénzt. Labdaszedőként dolgozik egy golfpályán, ahol épp megüresedett egy hely egy ösztöndíjra, amit el szeretne nyerni. Nemcsak a labdaszedők golfbajnokságát kell megnyernie, hanem a pálya tulajának, Elihu Smailsnek is be kell nyalnia. Utóbbi azért okoz gondot, mert Smails bíró egy igazi p*cs, akit ráadásul a nemrég érkező milliomos, Al Czervik is folyamatosan cseszeget...

Caddyshack.jpg

Tipikus 80-as évek hangulata van a filmnek, annak minden szépségét és hátrányát megtalálni benne. Folyik egy fő történetfolyam (a fentebb vázolt) és mellé kapunk egy gagekkel tarkított alszálat, amiben Bill Murray bohóckodik az algyepmester szerepkörben. Ez a vonal szerencsére azért vicces néha, de ezt nem annak köszönheti, hogy egy bábürgét látunk néha előtűnni a golfpálya gyepében... Az is igaz, hogy az ürgét csak a legvégén adták hozzá a sztorihoz, hogy legyen egy kis koherencia a jelenetek közt, ne csak gageknek tűnjenek egymás után pakolva.

Mert egyébként a film nem különösebben humoros, aminek a legfőbb oka, hogy nem adnak vicces mondatokat a szereplők szájába. Ők persze próbálják kihozni az egészből a maximumot, Chevy Chase hozz a szokásos, kicsit lassú felfogású, nemtörődöm fazont, aki ebben a filmben gazdag és nagyon jó golfos, csak nem bírja a stresszt. Rodney Dangerfield első komoly mozis szerepe volt, lényegében önmagát adta, a kidüllesztett szemekkel furán mozgó, mindenkinek beszóló humorzsákot. Kár, hogy nem volt vicces.

936full-caddyshack-screenshot.jpg

Bill Murray viszont néha már-már egészen zseniális. Kétségkívül a legérdekesebb karakter a filmben az elmeroggyant algyepmester, aki a golfpálya egyik raktárházában él. Magával nem törődik, az élete szét van csúszva, de minden álma, hogy egyszer főgyepmester lesz (és ehhez "komoly" terveket is készít). Szerintem a magyar szinkron rengeteg ront  ezen a szereplőn, láttam nemrég egy eredeti részletet a filmből és a szinkronnál még csak nem is próbálkoztak visszaadni azt az orgánumot, amit Bill kölcsönzött a karakternek.

A filmhez kapcsolódik szerintem a filmtörténelem egyik legzseniálisabb elhallása, közvetlenül a "Surely you can't be serious! - I'm serious and don't call me Shirley!" után. Igaz, a magyar szinkron elrontja ezt is, de hát a szópoénokat egyes esetekben lehetetlen lefordítani:

Sandy: I want you to kill every gopher on the course!

Carl Spackler: Check me if I'm wrong Sandy, but if I kill all the golfers, they're gonna lock me up and throw away the key...

caddyshack_still_0.jpg

A Golfőrültek nem rossz film, de nem is jó. Van egy-két erős pillanata, de bármennyire is igyekeztek egyben tartani, legtöbbször csak gagekkel tarkított érdektelen történetfolyamot kapunk, ami kevés volt nekem ahhoz, hogy jókat nevessek rajta. Érdemes olvasgatni az imdb-n a "trivia"-t hozzá, mert a sok plusz információ árnyalja valamelyest a képet. Nyilván eredeti nyelven, a golfos szubkultúrában üt igazán ez a film...

Lisztes

Golfőrültek az imdb-n

Golfőrültek előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr805307179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása