Lisztes megmondja a tutit

Bosszútól fűtve - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 07. 15:00 - lisztes

Ez a tucat magyar filmcím nem tesz jót ennek az amúgy is, minőségéhez képest érthetetlenül nagyot hasaló bosszúmozinak - no nem mintha az eredeti ne árasztaná magából a "B" szagot... A Tetovált lány rendezője (nem a Fincher, hanem a másik, a svéd dán pofa) jegyzi ezt az eléggé elcsépelt, de azért bőven nézhető filmet - ennél azért ütősebb rendezéssel kellett volna nyitni Hollywoodban, mert van tehetsége a fickónak, legalábbis a Fincher vs Oplev párharcban szerintem az utóbbi a befutó (értsd: a svéd Tetovált lány jobban tetszett, mint az amcsi).

DEAD-MAN-DOWN-Poster.jpg

Ami nekünk magyaroknak érdekes lehet, hogy Colin Farrell hazánk egyik depis, de elszánt és bosszúszomjas fiát játssza - bár ez kimerül abban, hogy magyar igazi és álneve van (valahogy ez a "László" nagyon kelendő a filmes világban, különösen, ha magyar maffiózókról van szó). Bár én szinkronizáltan láttam, azt olvastam, hogy nem nagyon erőlködött az akcentust illetően, pedig a szerepe szerint csak pár éve költözött ki az államokba, a perfekt angol kiejtés meg ugye nem nagyon megy nekünk 10 év után sem...

Szóval ez a László (álnevén Victor - igen, c-vel) a maffia tagja, ahol egy bizonyos Alphonse (Terrence Howard) vezeti a boltot. Azaz csak vezetné, mert újabban azzal van elfoglalva, hogy kiderítse, ki küldözgeti a halálos fenyegetéseket (valamint egy fotó darabkáit) és gyilkolgatja az embereit. Jah, eltaláltad: Victor az, csak sunyin nyomja. Pár éve Alphonse parancsára végeztek a kislányával és a feleségével (valamint elvileg vele is) és most beépülve bomlaszt, hogy megbűnhődjön az összes köcsög, aki ebben részt vett. No meg van még egy másik szál is, ahol az autóbalesetet szenvedett Beatrice (Noomi Rapace) zsarolja főhősünket egy kompromittáló felvétellel, hogy nyírja ki azt a szemétládát, aki miatt olyan az arca, mintha Ollókezű Edward sminkelte volna.

dead-man-down-11.jpg

Elszállt a költségvetés, kapkodva kellett befejezni a filmet, aminek az lett az eredménye, hogy nem a direktor úr szájíze szerint lett megvágva: a hibát most talán itt kell keresni. Mindezek tetejébe Oplevnek a marketing kampány sem tetszett, de bizony nem árt, ha a művész behunyja a szemét, miközben a pórnépnek árulják a portékáját. Kíváncsi lennék, mi történt volna, ha nem ütnek be a gondok: milyen lenne Oplev "rendezői" változata? Vajon mennyire sikerülne enyhíteni a Bosszútól fűtve gyerekbetegségeit?

Mert azokból azért sajnos akad. A legszembetűnőbb talán az, amikor Colin Farrell rábízza egy levél feladását Noomi Rapace-re, mert neki sietnie kell (de azért beszélgetnek annyit, amennyi idő alatt a férfi is simán elintézhette volna a dolgot): ekkor már rögtön tudjuk, hogy valami gond lesz, máskülönben minek csináltak volna belőle jelenetet, nem igaz? De gyenge lábakon áll a főhős motivációja is - már ami Alphonse megmentését illeti a film legelején. Nem vagyok benne biztos, hogy a bonyolultabb jobb is, de nyilván nem lenne sztori, ha 10 perc után kinyírnánk a főgonoszt.

Dead-Man-Down.jpg

A bosszúszál rendben van, de az rejtély, hogy Noomi Rapace hogyan kapcsolódik be a történésekbe: a romantikus (vagy annak szánt) szál kifejezetten gyenge és itt különösen érezni, hogy a kötelező kör miatt rakták csak be. Mert habár hasonló a cél (tudniillik mindketten meg akarnak bosszulni egy régi sérelmet), más kapocs nem igazán akad a két szereplő közt, hiába próbálkoznak. Ha a Parkerben zavart Jennifer Lopez jelenléte, itt Noomi Rapace csinálja ugyanazt. Jah, mert a tökös főhősnek végül meg kell szereznie a csajt is, úgy teljes az élet.

Farrell színészi játékát már érintettem, de még azt meg kell jegyeznem, hogy most is azt a kétségbeesetten mindenre rácsodálkozó, de csendes figurát hozza, mint a Hét pszichopatában. Noomi Rapace meggyőzően sír, de róla már pár éve tudjuk, hogy kiváló színésznő. Sok újdonságot nem kapunk, de ennek ellenére teljesen korrekt, amit csinál. Aki ripacskodik (vagy inkább túlgengszterkedi ezt az egészet), az Terrence Howard, aki néha már annyira megfontolt és nyugodt, mintha épp aludna.

wade-barrett-on-the-set-of-dead-man-down-wade-barrett-31259374-960-639.jpg

Egy jelenet erejéig Armand Assante, két (de lehet, hogy három) jelenet erejéig pedig F. Murray Abraham is beugrik. Előbbi a gengszterfőnökök gengszterfőnökét (vagy legalábbis valami nagyon kúl pozícióban lévő csávót) kelti életre, utóbbi pedig Victor feleségének a nagybácsiját Gregort (bár ilyen magyar névvel még nem találkoztam, maximum csak a Bernadettével). A Bosszútól fűtve az a film, amit megnézel és egy hét múlva elfelejtesz. Ha sok a szabadidőd, beleférhet, de ha nem, ne erőltesd.

Lisztes

Bosszútól fűtve az imdb-n

Bosszútól fűtve előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr445445469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.28. 15:14:40

Az első óra nagyon ígéretes, az akciók jók, a történet is szépen bomlik ki. Sajnos azonban a film a felénél kifullad, és onnantúl vontatott, és unalmas lesz. Összeomlik a saját súlya alatt, pedig akciófilm lenne.
süti beállítások módosítása