Lisztes megmondja a tutit

A vasálarcos - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 16. 15:00 - lisztes

Szegény Alexandre Dumas, ha tudta volna, hogy hány filmes feldolgozás készül a Három testőr trilógiából, biz'isten kétszer is meggondolja, hogy papírra vesse történetüket. Az első részt már ronggyá adaptálták (sajnos volt néhány felejthető - és akkor még finoman fogalmaztam - próbálkozás is), a másik kettőt azonban viszonylag kevésszer veszik elő. A vasálarcosnak például "csak" 14 mozgókép adaptációja van ezidáig, ezek közül is ez az 1998-ban készült film az utolsó.

the-man-in-the-iron-mask-original.jpg

"The Vicomte of Bragelonne: Ten Years Later" a regény címe, ami az 1800-as évek közepe táján jelent meg Franciaországban. A film története d'Artagnan életútjának eme harmadik könyvének a harmadik harmada. Jah. Mert Dumas is eljátszott a gondolattal, hogy ki lehetett az a híres vasálarcos fogoly (eegen, mert tényleg volt egy ilyen), aki többek közt a Bastille-ben is raboskodott és 34 év után halt meg. Hogy pontosan ki volt, azt nem tudni - lévén senki sem látta az arcát -, de íme a Három testőr írójának a teóriája:

Ami úgy szól, hogy ő volt XIV. Lajos Fülöp nevű ikertestvére, akit a hatalmát féltő és amúgy is meglehetősen p*csfej Lajos börtönbe csukatott Aramis segítségével. Mivel a nép éhezik, értelmetlen háború dúl és őszintén szólva senki sem kedveli az uralkodót, a három nyugdíjas testőr összefog. A terv egyszerű: egy álarcosbálon (hol máshol) kicserélik a börtönből kiszabadított Fülöpre Lalit és mindenki boldog lesz, mert ő viszont tényleg jó arc. Ám azzal nem számoltak, hogy d'Artagnan ezt nem fogja tétlenül nézni, már csak azért sem, mert több van közte és Lajos király közt, mint az uralkodó-testőr viszony... De rossz az, aki rosszra gondol...

01079.jpg

A sztori érdekes, a megvalósítása filmként azonban már csak középszerűre sikeredett, pedig Randall Wallace él-hal a történelemért: íróként jegyzi az A rettenthetetlent, a Katonák voltunkat és a Pearl Harbort is (utóbbit Bay cseszte el). A vasálarcos volt a bemutatkozó rendezése és talán ennek köszönhető az, hogy sokáig nem találja a ritmust: a film eleje például teljesen feleslegesen el van húzva, nagyon aprólékosan bemutatja a fiatal Napkirály ámokfutását és sokat foglalkozik a testőrök motivációival is.

Mármint: túl sokat. Az események, mire beindulnak már majdnem a film felénél járunk és ez a későbbi, már lényegesen izgalmasabb történésekre is rányomja a bélyegét. A legfájóbb pont azonban az, hogy míg más filmekben minden a testőrök kardozásairól szól (és emiatt háttérbe szorulnak a fontosabb dolgok), itt szinte egyáltalán nincs semmiféle akció az utolsó kb. 20 percet leszámítva. Nagy kár, hogy ez ennyire aránytalanra sikeredett.

The_Man_in_the_Iron_Mask_15522_Medium.jpg

A címszereplő (a már említett okok miatt) is elég későn kerül be a képbe, pedig Leonardo DiCaprio remekel: mivel a való életben neki nincs ikertestvére, így Lajost és Fülöpöt is ő játszotta. Méghozzá rohadt jól: az egyik egy tenyérbemászó mosolyú kis szemétláda, a másik pedig egy végtelenül alázatos senki - mindkettő megformálását hibátlanul sikerül abszolválnia. Rajta kívül egy kisebb szerepben (akkor még) fiatal színészként feltűnik Peter Sarsgaard is, Athos fiaként, akinek értelmetlen halála megadja a kellő motivációt a testőröknek.

Bár nem mindegyik karakter kívánná meg, a 4 testőr szerepére 4 "A" listás színészt válogattak be. Pedig Porthos (Gérard Depardieu) például csak a poénokért felelős, ha kihúznánk a jelenetekből, akkor is működne a film. Athos (John Malkovich) is viszonylag egyszerű figurát kapott, szomorkodnia és felcsesződnie kell a fia halálát követően. A két érdekesebb karakter Jeremy Irons Aramisa, aki egyben a három testőr közül a vezéregyéniség, ő tervel ki és irányít mindent és Gabriel Byrne d'Artagnanként. Utóbbi sajnos nem a legjobb, de meglepően franciás a játéka, annak ellenére, hogy valójában ír származású.

Leonardo-Iron-Mask_610.jpg

A vasálarcos egy jó (de nem kiváló) regényadaptáció nagyszerű színészekkel egy érdekes történetben. Ha esetleg a TV leadja valamikor (erre viszonylag gyakran kerül sor) és még nem láttad, bátran tudom ajánlani megnézésre. DiCaprio már itt is megcsillantotta színészi tehetségét, hiszen több nagy öreget is simán lejátszott a vászonról (még Hugh Laurie is feltűnik egy nyúlfarknyi szerepben). És basszus, ez már 15 éve volt! Remélem, hogy legalább ennyit kell még várni a történet következő adaptációjára...

Lisztes

A vasálarcos az imdb-n

A vasálarcos előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr1005443471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.17. 07:16:26

szerintem egy nagyon jó kis film, méltó "folytatása" a három testőrnek amiben robin d'artagnan. ;) ( www.port.hu/a_harom_testor_the_three_musketeers/pls/w/films.film_page?i_film_id=8505 )
süti beállítások módosítása