Lisztes megmondja a tutit

A nagy szökés - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 20. 15:00 - lisztes

A nagy szökés az egyik legjobb heist movie, amit valaha láttam. Igen, ez egy tipikus heist (azaz rablós) film: a cél itt a szabadság megszerzése (és nem az ezekre a filmekre jellemző pénz/egyéb érték), amihez mindenki hozzáadja a maga részét, azt, amiben igazán jó. Mindezt ráadásul háborús és egyben börtönkörnyezetben teszi, szóval mindenféle ilyesmivel foglalkozó listán bérelt helye van. A közel három órás játékidő pedig úgy száll el, hogy észre sem vesszük.

the-great-escape.jpg

Ráadásképp hellyel-közzel igaz történeten alapul, ami tovább növeli a szememben az amúgy sem elhanyagolható értékét. Nem démonizálja a németeket, a filmben nem náciznak, egyszerűen az ellenség fogolytáborából szeretnének kijutni - ebben a formában ez a történet megállná a helyét bármely más háborúban is. Szégyen, hogy ezt a remekművet mindössze egy kategóriában (legjobb vágás) jelölték az Oscaron, holott minimum a főbb kategóriákban lazán tarolnia kellett volna...

A második világháború idején a németek egy külön táborba gyűjtötték a problémás (értsd: folyamatosan megszökő) hadifoglyokat. A több száz bentlakót számláló csapathoz rövid időn belül megérkezik a nagyfőnök, a Nagy X, akinek vezetésével kezdetét veszi egy minden eddiginél nagyobb szabású szökési akció: a terv 3 alagút ásása szimultán, majd az alkalmas időben 250 fogoly kiszöktetése egy éjjel alatt, akik aztán hamis papírokkal, civil ruhákkal meglógva a Gestapo elől átjuthatnak majd a német határon. Sajnos persze a terv nem mindig egyezik a valósággal...

THE-GREAT-ESCAPE-006.jpg

John Sturges a Hét mesterlövésszel már korábban megmutatta, hogy ért a sok szereplő mozgatásához és ez ennél a filmnél is előnyére vált. Bár természetesen van, aki jobban előtérbe, mások meg jobban háttérbe szorulnak, de ilyen parádés szereposztás mellett lehetetlen lett volna ennél jobban beállítani az arányokat. Steve McQueen például panaszkodott is rendesen és kapott pluszban jeleneteket. Többek közt a film végi motorbiciklis menekülés is az ő ötlete volt, mert meg szerette volna mutatni, mennyire jól tud mocizni.

De nézzük ezt a legendás szereposztást kicsit részletesebben: a már említett McQueen karaktere még az átírások után sem vált központi figurává (mivel ideje nagy részét a magánzárkában tölti, de hát magára vessen az a színész, aki a "Zárkakirály" becenevű szereplőt választja magának). A főszereplő a katonai rangban is legmagasabb fokozatú karaktert játszó Richard Attenborough, akit a Jurassic Park Mr. Hammondjaként ismerhet az átlagnéző. Már itt is kicsi, csak még nincs szakálla - nem mellesleg egész jól játszik.

the-great-escapebbb.jpg

James Garner neve is ismerősen csenghet sokaknak, az előbb említett 2 úriemberen kívül még neki jut tekintélyes szerep a beszerzőként. Véleményem szerint ő muzsikált a legjobban a mezőnyből, volt néhány igazán jól sikerült jelenete. A "második hármas" sem kispályás színészekből tevődött össze: A Donald Pleasence (ő a Halloweenből lehet ismerős még) által megformált hamisító, a James Coburn által játszott ausztrál ezermester, vagy Charles Bronson karaktere, a klausztrofóbiás alagútásó egytől-egyig emlékezetesek, bár nem sok szerep jutott nekik.

A film első (nagyobbik) felében a fogolytábor életét, a kreatív szökési kísérleteket és a nagy szökés szervezését mutatják be, szinte csak a rabokra koncentrálva, németeket csak akkor látunk, ha elengedhetetlen szerepük van a jelenben. A második felében a tényleges szökés utáni Gestapo általi hajtóvadászat kerül a középpontba és bemutatják, ahogy a szökevényeket sorra elfogják. Az, hogy ilyen bámulatos szervezettség (hamisítások, ruhakészítés, munkabeosztás) volt a szökés hátterében, egészen lenyűgöző - különösen annak fényében, hogy ahol voltak, az elvileg egy szigorított tábor volt, ahol számítottak arra, hogy szökni próbálnak.

james-coburn-john-sturges-steve-mcqueen-charles-bronson-great-escape.jpg

Ha sok szerencsét kívántak a társak, garantáltan nem sikerült a szökés (valamint Attenborough karaktere és társa is emiatt a mondat miatt (Good luck) buknak le egy ellenőrzés során) - többek közt ezekért az apróságokért is érdemes figyelni a filmet. McQueen rohadt jól kinéző motorbiciklis menekülése, a remekül megírt párbeszédek, a könnyed hangvétel, az érdekesen bemutatott szökési kísérletek és a sokszor izgalmas történet teszi A nagy szökést igazán nagy filmmé.

Lisztes

A nagy szökés az imdb-n

A nagy szökés előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr25445457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása