Lisztes megmondja a tutit

Az elítélt - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 22. 15:08 - lisztes

Az Elítéltben a legtöbb ember rémálmával találkozhatunk: főhősünknek börtönbe kell vonulnia önvédelemből elkövetett gyilkosság miatt. Rögtön ez az első pár perc komoly kérdéskört pedzeget. Meddig mehetünk el a saját és családunk védelme érdekében, elvárható-e az egyszerű embertől, hogy megfontoltan, higgadtan cselekedjen, amikor épp valami idegen mászkál éjjel a házában, a frászt hozva a feleségére, de legfőképp a pár éves kisfiára? Vajon ilyen esetben a telefonért vagy a baseball ütőért kell nyúlni?

felon9x.jpg

Nyomban ezzel a felütéssel nyitunk hát és utána sem fogja vissza magát a rendező. Mindenki megértő - persze, hogy az - de a törvény az törvény... Irány tehát a börtön, ahol a többi gyilkos és erőszaktevő közt majd biztos jó helyed lesz. Hiszen egy ilyen világban mi sem egyszerűbb az átlagpolgár számára, mint a beilleszkedés! Mert hát be kell illeszkedni, ha túl akarsz élni, de a kemény bűnözők közt csak lefelé vezet az út. Ez a film egy kemény rendszerkritika, amit megtörtént események ihlettek.

Szóval Wade Porter (Stephen Dorff) önvédelemből elkövetett gyilkosság miatt kerül börtönbe és már rögtön a rabszállítás alkalmával önhibáján kívül belekeveredik egy leszámolásba, így a legszigorúbban őrzött részlegre kerül, ahol Jackson őrnagy (Harold Perrineau) és társainak kedvenc szórakozása, hogy a rabok egy órás közös udvari gengelésének verekedéseire fogadnak. Ha nem állsz be a saját fajtádhoz (ami fehér embernél az Árja Testvériséget jelenti), akkor nem sokáig húzod... Porter tehát elindul a lejtőn, amin csak új cellatársa, a tapasztalt börtönlakó, John Smith (Val Kilmer) állíthatja meg.

008FLN_Val_Kilmer_007.jpg

Most láttam másodszor és megmondom őszintén, sokkal jobban tetszett, mint elsőre. Hasonlóan a Bronsonhoz, tudtam, hogy mire számítsak, mire kell figyelnem, s így könnyebben összeállt a kép. Pedig nem, nem egy bonyolult film, a története lineáris, a tanulsága is könnyen felfogható. Egyszerűen csak annyi volt a probléma - mint az oly jellemző nálam - hogy az előzetes ajánlások alapján valami eget rengető élményre vártam és a bizony elmaradt. De most, hogy tudtam, mire számítsak, lényegesebb szebb lett az összkép.

Ric Roman Waugh filmje, akinek ez volt a második rendezése és idén tért csak vissza ismét a mozikba a szintén igaz sztori ihlette Csapdával a Sziklával a főszerepben. Utóbbiból tudjuk, hogy Waugh az akciójelenetekben nem jeleskedik, de ha a főhős jellemvonásainak pontos megrajzolásairól van szó, kevés nála jobb filmest találunk a független "kommersz" mozik piacán. Az elítéltnek is a karakterek sokszínűsége adja a sava-borsát. És most nem a rasszokra gondolok...

capture5.jpg

A főhősünkről már esett szó a bevezetőben: a néző szinte minden döntésével egyetért (hiszen logikusak), mégis egyre távolabb kerül tőlünk (és feleségétől), ahogy szép lassan beleolvad a börtönkörnyezetbe. Egy darabig talán el is veszítjük, de szerencsére van helyette egy John Smithünk, akit a valószínűleg épp osztódás előtt álló Val Kilmer formál meg. Egyébként zseniálisan (hiába no, szeretjük a method actingot) és hatalmas alázattal. Naponta több óráig tartott, míg (az egyébként autentikus) tetkóit felfestették rá.

Amiben még egy kis pluszt tud nyújtani a film, az az, hogy a fegyőrök magánéletébe is bepillantást enged a börtön falain kívül is. Ez különösen Jackson őrnagynál fontos, aki egyébként nem feltétlenül egy rossz ember (persze azért nem kell félteni sem), csak épp baromira frusztrált: a felesége is elhagyta korábban, de a végső nagy lökést a gyereke balesete adja meg neki. Valahol mélyen még talán meg is lehet érteni az ő cselekedeteit is, bármennyire is etikátlanok azok.

229898_large.jpg

A börtön tehát az a hely, ahol nem csak az elítéltek, hanem az őrök is megváltoznak, kénytelenek megváltozni az őket folyamatosan érő atrocitások és fenyegetések miatt. Az elítélt amiatt, hogy nem csak a rabok, hanem a fegyőrök életébe is bepillantást enged, nagyon jó lenyomata és kritikája is egyben a jelenlegi rendszernek az Egyesült Államokban. Kevesebb, mint 3 millió dollárból készült (ennyi pénz még az itthoniaknak is rendelkezésére áll), szóval nem, nem a pénz, hanem a tehetség és a kreativitás hiánya az oka annak, hogy kishazánkban nem készülnek ehhez hasonló darabok.

Lisztes

Az elítélt az imdb-n

Az elítélt előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr995471345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.22. 15:36:36

Jó film bizony, bárcsak a Snitch is feleennyire jó lett volna.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.23. 08:15:55

eddig csak gondoltam rá, hogy megnézzem, de nagyon zs nek tűnt, de most meghoztad a kedvem és csak neki esek.
süti beállítások módosítása