Lisztes megmondja a tutit

Volt egyszer egy gazember - Lisztes megmondja a tutit

2013. október 10. 15:00 - lisztes

1970-et írunk, amikor kijött ez a western, de igazából mégsem western, vígjáték, de valójában annyira nem is vígjáték... egy érdekes keveréke a drámának és akciónak és egy érdekes kihívás nekem is, mert napok óta agyalok, hogy mit is lehetne írni róla. Pedig egyáltalán nem különleges, vagy egyedi film, láttam már sok hasonlót. Valószínűleg pont emiatt nem is tudom igazán megfogni azokat az apróságokat, amikből össze tudok állítani egy épkézláb kritikát, de azért megpróbálom :)

There Was Crooked Man.jpg

Hogy miért pont ez a film hajszolt bele az írói válságba (na jó, ez talán kicsit erős szó a helyzetre)? Talán mert teljesen középszerű, így aztán se nem dicsérni, se nem szidni nem tudom jó szívvel. Egy híres rendező, két legendás színésszel az oldalán "csak" ennyire volt képes? Pedig az alapanyag érdekes (a legrégebbi korban (=1800-as évek vége) játszódó börtönös film, amit ezidáig láttam), a karakterek úgyszintén azok (Kirk Douglasé annyira ellentmondásos, hogy csak emiatt is izgalmas már), de valahogy még sem hagy mély nyomot az emberben.

Paris Pitman 500 000 dollárt zsákmányol, de miután a pénzt elrejti, elkapják és egy Arizonai börtönbe küldik pár hasonlóan peches sorstársával egyetemben. A fegyházban rögtön elkezdi a szökésen törni a fejét, hiába tartja lehetetlennek a már régóta ott raboskodó Missouri Kölyök a dolgot. Egy lázadás során elhalálozik az igazgató és az utódja nagy reformokat kíván bevezetni a jobb körülmények biztosítására. De Paris meggyőzi a rabtársait, hogy szökni kell és az csak összefogással sikerülhet...

photo-Le-Reptile-There-Was-a-Crooked-Man-1970-2.jpg

Joseph L. Mankiewicz 4 Oscar-díjat is bezsebelt a karrierje során, többek közt ő írta és rendezte a Mindent Évárólt, vagy a Kleopátrát, szóval nem kispályás az öreg. Mint ahogy a főszereplő Kirk Douglas, vagy a börtönigazgatót alakító Henry Fonda sem az. A film leginkább a helyzetkomikummal operál (például Lopeman sheriff behúzza a függönyt az emeleten, miközben a főtéren épp kirabolnak egy árust) vagy abszurditással próbál megnevettetni (a Missouri Kölyök egy 60-as ősz szakállú faszi), de ezekből tényleg csak elszórva találunk párat.

Valószínűleg az sem tett túl jót a filmnek, hogy az eredeti verziót erősen megkurtították a fejesek. Ez közel 40 percnyi kihagyott jelenetet jelent (főleg a kor egyik híres színésznőjével, Lee Granttel bánt el a vágóolló). Mankiewicznek a végső változat nem is tetszett és meg is tudom érteni, hogy miért nem. De ennek ellenére sem rossz börtönös filmként: maguk a körülmények és a szökés is jól be van mutatva, bár utóbbihoz nem bántam volna, ha az előkészületekből egy kicsit többet láttatnak.

crooked1.jpg

Kirk Douglas karaktere egy igazi szemétláda. Egy kétségkívül intelligens szemétláda, aki mindenki mást csak a saját maga érdekében használ fel - szóval 100%-ban illik rá a "gazember" szó. Douglasnek meg is van hozzá az arcberendezése és a karizmája is, hogy egy ilyen alakot megformáljon. Henry Fonda úgyszintén jó választás volt, bár ő jóval kevesebbet szerepel és a karaktere sem dominál a Douglesszel közös jeleneteiben, pedig ő játssza a börtönigazgatót...

Mellékszerepekre is ismert arcokat válogattak: basszus, Burgess Meredith már 1970-ben is öreg volt, pedig innen még közel 25 évvel később játszotta el kétszer is Gustafson nagypapát a "Szomszéd nője..." filmekben. Warren Oates a Vad bandából lehet ismerős, míg Hume Cronyn a Brute Force (Nyers erőszak) keménykötésű börtönőre után most egy teszetosza börtöntölteléket is eljátszik. Ez a három mellékszereplő a két főszereplő mellett ugyanúgy korrekt alakítással örvendeztet meg bennünket, szóval a színészi játékokra egyáltalán nem lehet panasz.

there-was-a-crooked-man-1970-kirk-douglas-henry-fonda.jpg

A végjáték kiábrándító, ahogyan azt kell, hiába tűnik úgy, hogy végül a "jó" győz, az erkölcs veszít, de már túl vagyunk a klasszikus western érán, ekkoriban már ez sem volt egy rendkívüli húzás. A színészekért mindenképpen érdemes megnézni, de minden más aspektusában teljesen középszerű darabról van szó. A kasszáknál is megbukott, pedig egy komplett börtönt felépített a stáb a sivatag közepén, szóval igényes filmként készült. Kár, hogy végül nem lett 100%-ban az.

Lisztes

Volt egyszer egy gazember az imdb-n

Volt egyszer egy gazember előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr265463124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása