Lisztes megmondja a tutit

Hajnali mentőakció - Lisztes megmondja a tutit

2013. október 31. 15:00 - lisztes

Werner Herzog egy igazi filmkészítő, multifunkcionális ember Hollywoodban. Idén már találkozhattunk vele a Jack Reacher kapcsán, ahol a kissé ügyetlenül összerakott főgonoszt alakította (most komolyan: lerágta az ujjait és ettől félelmetes, wtf?). De a német származású úriember sokkal nagyobb intenzitással rendez, mint színészkedik. Jelölték már Oscarra is az egyik dokumentumfilmje kapcsán és mai témánk, a Hajnali mentőakció is egy 1997-es dokujából, a Kis Dieter repülni akar-ból született meg.

rescue_dawn1.jpg

Mert igen, ez a darab egy igaz történetet dolgoz fel, méghozzá a Christian Bale alakította főhősét, Dieter Denglerét. Ebből már rögtön leeshet mindenkinek, hogy a vietnami fogolytáborba került német származású amerikai katona története happy enddel végződik, másképp ugyanis sosem tudhattuk volna meg, mi történt ott vele... És Herzog nagyon ügyesen nem az "úticélra", hanem magára az "útra" koncentrál, amiből végül is szerintem kihozta a maximumot: a Hajnali mentőakció egy elég kegyetlen történetet mesél el...

...mely szerint Dieter Dengler még a vietnami háború kitörése előtt egy titkos akció keretein belül végez bombázásokat, amikor eltalálják a gépét és lezuhan a dzsungelben. A partizánok természetesen megtalálják és egy falusi minifogolytáborba cipelik, ahol 6 másik, évek óta ott raboskodó sorstársával rögtön a szökésen kezdi el törni a fejét. Dieter érkezése után nem sokkal kitör a háború, ami kilátástalan helyzetbe sodorja mind a foglyokat (még évekig eltarthat és addig nem szabadulnak), mind a fogvatartóikat (a bombázások miatt nem dolgoznak a földeken, nincs élelem). Ez utóbbi persze a főhőseinket is elég mélyen érinti...

Rescue Dawn 15.jpg

Kis költségvetésű produkció, de ez mégsem érződik rajta. Egyszerűen simán összeáll az egész úgy, ahogy kell. Végre egy olyan fogolytáboros film, ahol tényleg keményen szenvednek a fogva tartottak - no nem mintha én ilyesmit kívánnék bárkinek is, de a klasszikus első és második világháborús darabokban azért messze nem volt ilyen sanyarú sorsa az elfogott katonáknak, mint Dieter Denglernek és frissen szerzett csontivá szottyadt barátainak... Szóval eddig volt egy picinyke hiányérzetem a témával kapcsolatban.

Szerencsére a színészek komolyan vették a dolgukat és rendesen elkezdtek koplalni. A legnagyobb ász természetesen maga Bale volt, aki mindezt azután csinálta, hogy a Gépészre csontsoványra fogyott, majd a Batman: Kezdődik! kedvéért alaposan kigyúrta magát... Ráadásul a forgatást időrendben fordítva csinálták, szóval a szerep kedvéért először csont és bőrre fogyott Christian fokozatosan szedte fel magára a kilókat, ahogy egyre korábbra és korábbra jutottak a jelenetekkel a történetben. Ebből is látszik, hogy a férgekben mennyi tápanyag van: egyszer a filmben ugyanis valódi csúszó-mászókat falatozik... Tiszta Bear Grylls.

jeremy_davies_aand_christian_bale_rescue_dawn_movie_image.jpg

De nem szabad megfeledkezni a másik két amerikait alakító színészről sem, bár még Bale színészi játékát sem méltattam... Rövid leszek vele kapcsolatban: Mocsok jó. Ennyi. Jeremy Davis és Steve Zahn úgyszintén kitesznek magukért, noha talán előbbi kicsit túljátssza a szerepét, de szerencsére még a tűréshatáron belül. Zahn ugyanakkor sokkal visszafogottabb, de nagyon jól áll ez az egyébként főleg vígjátékokban és mindenféle más hígtrágyában szereplő színésznek.

Herzog biztos kézzel vezeti a kicsit több, mint két órás játékidő alatt a karaktereket és annak ellenére, hogy magában a táborban néha nem történik olyan sok minden, egy percig sem lesz unalmas, amit bemutatnak. Ugyanakkor kétségkívül izgalmasabbak a dzsungelben bujkálós és menekülős részek: amikor Bale kénytelen túlélni a számára teljesen idegen környezetben. No meg persze a folyamatos menekülés és a helikopterek formájában vissza-vissza térő reménysugarak is gondoskodnak arról, hogy főhősünket egyre inkább megsajnáljuk és szurkoljunk neki.

rescue-dawn-8.jpg

Nem ez a legjobb film a vietnami háborús témában, de egyike azoknak, amiket mindenképpen látni kell. Nem kell nagy harci jelenetekre számítani: ez annál sokkal szolidabb, természetközelibb film. Balenek minimum kijárt volna az Oscar-jelölés, mert szerepében nagyszerűen visszaadta mindazt, amiről a Hajnali mentőakció szólt: hazafiság, kitartás, bajtársiasság, a soha el nem múló remény és küzdeni akarás. Egy német rendezőtől egy német katona hihetetlen története.

Lisztes

Hajnali mentőakció az imdb-n

Hajnali mentőakció előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr745601646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.31. 19:47:16

Hogy én ezt hogy untam....

SPOILER
Ok, hogy igaz történet meg minden, de onnantól kezdve, hogy sikerül megszökni, már annyira érdektelen, ahogy próbál túlélni a vadonban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.31. 19:51:09

@danialves: SPOILER: Ugyan már, pont ez a lényeg benne, hogy nem a tábor az igazi börtön, hanem a dzsungel... Onnan kell kijutnia.

Filmzabáló (www.filmzabalo.eu) (törölt) 2014.06.02. 11:58:34

Egyetértek Lisztessel!
Tegnap néztem az m1-en, és igaz, hogy hiányzik belőle a kvintesszencia, de egy érdemes filmről van szó, ami semmiképp sem nevezhető unalmasnak.
süti beállítások módosítása