Lisztes megmondja a tutit

Börtönös filmek TOP50 - 10 film, ami kimaradt

2013. november 06. 15:00 - lisztes

Míg nyilvánvalóan az egész ország a börtönös filmekkel foglalkozó toplistám grandiózus fináléjára vár tűkön ülve, hogy kicsit fokozzam a már így is elképesztő hangulatot, összeszedtem 10 darabot azokból az alkotásokból, amiket bár emiatt a lista miatt néztem meg (vagy újra), végül nem kerültek fel rá. Öt azért, mert nem tartottam elég jónak hozzá, öt pedig azért, mert nem tartottam elég "börtönösnek". Ez utóbbi nyilván nagyon szubjektív dolog, szóval kár is lenne vitatkozni rajta... Sokáig szerepeltek a tervezetben, de idő- és helyhiány miatt végül lemaradtak. A többségüket ennek ellenére is bátran merem ajánlani, ha "börtönös filmet" szeretne nézni az ember.

SugarLandPrisonExt_jpg_800x1000_q100.jpg

A témában megjelent cikkeim:

41-50: 10 jó börtönös film

31-40: 10 jobb börtönös film

21-30: 10 még jobb börtönös film

11-20: 10 még annál is jobb börtönös film

01-10: A 10 legjobb börtönös film

+ A bónusz: 10 film, ami kimaradt

A mai témánk tehát azok a filmek, amik valamilyen oknál fogva kimaradtak... Rengeteg filmcímet gyűjtöttem össze, sajnos nem jutott időm arra, hogy valamennyit megnézzem, így más emberek véleményére is hagyatkozni kényszerültem, amikor választanom kellett, hogy melyikekre kerítsek még sort. Nyilván próbáltam a mások által a legjobbaknak vélt darabokat abszolválni, ami nagyrészt sikerült is. Persze akadnak kivételek, ezekből, illetve magából a címgyűjtésemből következzen most egy kisebb felsorolás a tényleges tízes előtt. Aki pedig még ennél is többre vágyik, ezt az oldalt javaslom tanulmányozásra: Prisonmovies.net

Az első rész bevezetőjében említettem, hogy nagy szívfájdalmam, hogy nem tudtam beszerezni a Minden hajnalban meghalok-ot (1939), illetve az Üvegházat (1972). Szintén esélytelen volt hozzájutnom a Short eyes-hoz (1977), valamint a Ghosts... of the Civil Deadhez (1988). Rajtuk kívül a Törvénytől sújtvát (1986) sem sikerült megkaparintanom, de az valószínűleg még így is csak ezen a listán végezte volna, mert ha jól tudom, csak az eleje játszódik börtönben. Nem tartottam elég börtönösnek sem a Sziklát (1996), sem a Gladiátort (2000) ahhoz, hogy a listára felkerüljön, ahogy a David Gale életét (2003), a Bilincsbe vervét (1991), A vér kötelezt (1993), az Amerikai história X-et (1998) és a Monte Cristo grófját (2002) sem. A nap birodalma (1987) ott vérzett el, hogy egyrészt félig-meddig gettós film, másrészt nem volt kedvem újranézni, mert bizony nem túl izgi...

Volt még két csoport, amiben nem mentem túl "mélyre": a gladiátor-témára építő és menekülő ember-típusú börtönös darabok (Menekülő ember (1987), Gamer (2009), Halálfutam trilógia), illetve a fiatalkorúak nevelőintézetével kapcsolatos filmek, mint a Stanley, a szerencse fia (2003), a Scum - Söpredék (1977, ill. 1979), A hosszútávfutó magányossága (1962) és az Erőpróba (1993-as dokumentum-, és a 2006-os játékfilm). Végül volt néhány olyan darab, amikkel az idő- és/vagy érdeklődéshiány végzett. Ilyenek a Maga a pokol (2003), az Életfogytig (1999), a Félholt 1-2 (2002, 2007), a Szigorított őrizet (2012), a Lockout - A titok nyitja (2012), a Lik Wong (1991), a Menekülés a győzelembe (1981), valamint a másik nagy szívfájdalmam, a Két félidő a pokolban (1963), mert nélküle magyar résztvevő nélkül maradt a lista.

Következzen 5 olyan film, ami azért nem került fel, mert nem volt annyira jó...

iof.jpg

10. Tűzsziget / Huo Shao Dao (1990) - Kritika

Téma: Minden, amit el tudsz képzelni; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: akció, dráma

Az utóbbi évek egy legrosszabb filmje, amihez "szerencsém" volt. Jackie Chan és még egy rakás másik hong kong-i színész kopizza pofátlanul egy össze-vissza ugráló történetben pár klasszikus börtönös film leghíresebb jeleneteit, motívumait. Béna rendezés, fura vágások és értelmetlen történet, amihez ráadásul - ha mindez nem lenne elég - egy nagyon tré magyar szinkront is összehoztak.

Miért nem került fel? Hát, mert bűn rossz film, ezt nem is kell ragozni.

9. A kísérlet / The Experiment (2010) - Kritika

Téma: Rabok vs őrök; A börtön típusa: kísérleti; Műfaj: dráma, thriller

Hollywoodban van ez a remake mánia, aminek a zseniális német A kísérlet című film is áldozatául esett. Sajnos olyan szinten nem értették meg a tengerentúlon ennek a filmnek a lényegét, hogy az már-már fizikai fájdalmat okozott a nézése közben. Pocsék és irritáló karakterek, idegesítően otromba történetvezetés és teljes léleknélküliség jellemzi ezt a Forest Whitaker és Adrien Brody főszereplésével készült trágyakupacot.

Miért nem került fel? Ennél mérgesebb és csalódottabb talán még egy remake esetén sem voltam... Egyszerűen rossz film.

8. Börtöncsapda / Death Warrant (1990) - Kritika

Téma: Rabok vs őrök; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: thriller, akció

Jean-Claude Van Damme két börtönös filmmel is megajándékozta a rajongóit. Ezek közül ez volt a korábbi, a klasszikusabb, de ennek ellenére nem hagyott mély nyomot bennem. David S. Goyer újfent bizonyította számomra, hogy nem túl tehetséges forgatókönyvíró egymagában, még akkor is, ha ez volt az első szkriptje, amit leforgattak. A kissé bugyuta történetben egy börtönbe beépült nyomozó igyekszik leleplezni az ott folyó turpisságokat...

Miért nem került fel? JVCD ide, vagy oda, ez bizony még tőle is harmatgyenge. Annak, aki még anno VHS-en látta, nosztalgiázni esetleg megfelelhet...

Chi_McBride_in_Lets_Go_to_Prison_Wallpaper_5_800.jpg

7. Gyerünk a börtönbe! / Let's Go to Prison (2006) - Kritika

Téma: Rabok vs rabok, szökés; A börtön típusa: klasszikus; Műfaj: vígjáték

Mindenki találkozott már ezzel a típusú filmmel: a "nem vicces vígjátékkal". Hiába próbálkozik, hiába szenvednek a készítők, hogy kicsit megmozgassák a néző rekeszizmát, csak nem akar összejönni. Értelmetlen és erőltetett narráció, kidolgozatlan történet és rengeteg klisé. Amik persze itt a paródia jelleg miatt találhatók meg, csak az a baj, hogy azt felejtették ki belőlük, hogy viccesek legyenek. Egynek azért elmegy, ha nagyon nincs más, de ne számítsatok semmire, úgy nem fogtok csalódni.

Miért nem került fel? A vígjátékmezőnyben ez volt a leggyengébb darab és mivel azok többsége amúgy is hátul végzett, végül kiszorult a listáról.

6. Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban / Fortress (1992) - Kritika

Téma: Rabok vs őrök, szökés; A börtön típusa: futurisztikus; Műfaj: sci-fi, akció, thriller

Bármennyire is szerettem volna szeretni, bármennyire is klasszikus, igazi oldschool sci-fi, a Fortress bizony alulteljesítette a várakozásaimat olyannyira, hogy épp lecsúszott a TOP50-es listáról.A túlnépesedett Földön a második gyerek vállalásáért elítélt házaspár "kálváriáját" még az eredeti ötletek (gyomorchip, piros és sárga vonal, stb)  sem voltak képesek megmenteni. Sok a klisékarakter, kevés az értelmes párbeszéd.

Miért nem került fel? Ugyan viszonylag kevés futurisztikus börtöntörténettel találkoztam, de egyszerűen ennek már nem tudtam helyet szorítani. Ha a Menekülés Absolomból nem lett volna, akkor talán...

Most pedig következzen 5 olyan film, amit nem tartottam "eléggé börtönös"-nek:

5. Stone / Stone (2010) - Kritika

Téma: Rab vs börtönalkalmazott; A börtön típusa: klasszikus, Műfaj: dráma, thriller

A film, amiben Edward Norton "Sándöpól" frizurában feszít, Robert de Niro meg valószínűleg csak azért vállalta, mert akad benne pár ágyjelenete Mila Jovovichcsal. A történet egy gyengécske drámasorozat 7. évadjának a közepe táján lévő részére emlékeztet, tele van unalmas dialógusokkal és karakterekkel. Mindezt egy teljesen értelmetlen és érdektelen utolsó pár perccel koronázzák meg. Egy ilyen színészgárdától többet vár az ember.

Miért nem került fel? Hiába a lesújtó véleményem, ennek azért épp helye lenne már a lista legvégén, de sajnos nem igazán a börtönkörülményekre, inkább a de Niro által megformált személyiségelemző tisztre koncentrál. És pont ez az, amiért egyáltalán javasolni tudom a megtekintését, mert ebből a szemszögből ritkán látni az elítélteket.

the_hurricane_1999_visit_rubin_in_prison_part_5.jpg

4. Hurrikán / The Hurricane (1999) - Kritika

Téma: Életrajzi; A börtön típusa: klasszikus, Műfaj: dráma, sport

A híres bokszolót, Rubin "Hurrikán" Cartert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték olyan gyilkosságért, amit nem követett el, mert a film tanúsága szerint mindenki rasszista volt. Szerencsére egy kanadai furcsa család előásta az ügyet, miután fekete tanítványuk rátalált a börtönben írt önéletrajzi könyvére. Egészen a legfelsőbb bíróságig vitték az ügyet, ahová már nem ért el a rasszista kisváros vezetőinek rasszista keze. Hurrikánt felmentették és azzal a lendülettel el is spurizott Kanadába. 1999-ben Denzel Washington főszereplésével készült egy picit hosszú, nem annyira filmszerű, erősen rasszizmus ellenes film az életéből.

Miért nem került fel? Mert a készítőket nem nagyon érdekelték a börtönkörülmények, minden másra koncentráltak, csak arra nem, milyen lehetett Hurrikánnak a bent töltött élete.

3. Ments meg, Uram! / Dead Man Walking (1995) - Kritika

Téma: Életrajzi; A börtön típusa: halálsor, Műfaj: dráma, krimi

Helen Prejean nővér életének egy szakaszát dolgozza fel Tim Robbins filmje: A Susan Sarandon által megformált hősnő közeli kapcsolatba kerül egy gyilkosságért halálra ítélt white trash férfival (Sean Penn) és megpróbál segíteni rajta, amit persze sokan nem (köztük a fiatal áldozatok szülei sem) néznek jó szemmel. De Helen nővér kitartó volt és minden támadást elhárított. Pár évvel később könyvet is írt a tapasztalatiból, ez lett a Dead Man Walking...

Miért nem került fel? A halálsorról igazán kevés filmet készítettek és sajnos Robbins Ments meg, Uram!-ja sem az elítéltre és a körülményekre koncentrál, hanem az őt folyamatosan látogató főhősnőre. Szóval túl kevés a börtön...

2. Apám nevében / In the Name of the Father (1993) - Kritika

Téma: Életrajzi; A börtön típusa: klasszikus, Műfaj: dráma, thriller

Ez a film tartotta magát a legtovább a listán, csak az utolsó pillanatban került le róla. Szintén igaz történet, ezúttal Gerry Conloné, akit azért ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre, mert ír volt. Rasszizmus pepitában: a szemét angolok a 70-es években bűnbakokra vadásztak a különböző IRA bombamerényletek kapcsán és ennek az etikátlan magatartásnak az eredményeképp Gerryt, négy barátját, az apját és a fél rokonságot lecsukták hamis tanúk és bizonyítékok alapján...

Miért nem került fel? A börtönös részek nagyon jók, de sajnos több, mint a film fele másról szól: Gerryről, a tárgyalásról, a nyomozásról, stb...

bridgeonriverkwai2.jpg

1. Híd a Kwai folyón / The Bridge on the River Kwai (1957) - Kritika

Téma: Rabok vs őrök, szökés; A börtön típusa: fogolytábor, Műfaj: dráma, háborús

A film, ami majdnem a TOP10-be is bekerült, de végül úgy ítéltem meg, hogy nem koncentrál eléggé a japán hadifogolytáborra. Pedig a félig-meddig igaz történet ihlette, egyszerűen nagyszerű háborús filmben benne van minden klasszikus hadifogolytáboros motívum a szökéstől a tisztekkel való bánásmódon át a forró magánzárkákig. Kellően abszurd sztori egy vaskalapos angol tisztről, aki, csak hogy megmutassa, milyen az angol munkamorál, az ellenségnek segít rabtársaival megépíteni egy kulcsfontosságú hidat...

Miért nem került fel? Mint már említettem, sajnos túl kevés a hadifogolytáboros jelenet: a William Holden szál miatt végül úgy ítéltem meg, hogy ez a film bizony nem eléggé börtönös...

-------------------------------------------------------------------------------------

Lehet, hogy némely döntésem vitatható, de hát ez van... Bármilyen észrevételt szívesen fogadok kommentben. Hogy biztosan ne maradj le a toplista utolsó részéről, a 10 legjobb börtönös filmről, dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Biztos, ami biztos :) Köszönöm.

Lisztes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr45602747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fefekirály 2013.11.06. 15:38:07

Mai szemmel nézve az 50-es 60-as évekbeli háborús, hadifogolytáboros filmek már inkább viccesek nekem, pedig akkor komolyan gondolták. a kwai folyót pár éve láttam újból és nagyon nem tetszett.

A nagy szökés azért kivétel.

Amúgy a háborús filmek top50 nagyon érdekelne, szóval hajrá :))

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.07. 00:03:49

A Stanley a szerencse fia egy mesefilm, azt jó hogy kihagytad, az Átnevelőtábor viszont elég hadifogolytábor szerű, lelki és fizikai terror, a csajok szexuális szolgáltatásért juthatnak előnyökhöz, sikertelen szökés, van benne minden, csak nem túl jó.
Az Amerikai História X-et csodálom, h kihagytad, mert kiemelten és mélyen belemenve foglakozik a börtönbandás dolgokkal.
A Nap birodalmában koncentrációs tábor van, bár a filmben az inkább tűnik campingnek, a könyvben azért jóval keményebb, bár még úgy is lightosabb, mint az európaiak.

William Kidd 2013.11.07. 12:27:26

A 60 felsorolt filmedbol a legalapabb filmet hagytad ki a Ver kotelez-t. Ez igy egy rakas fos. :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.07. 18:18:46

egy pillanatra azt hittem, hogy lemaradtam a top 10ről. :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.07. 22:10:54

@doggfather: Igazán ajánlhattad volna megtekintésre a Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence! -t Takeshi Kitanotól, most kellett megtudnom, hogy az is japán hadifogolytáboros film :) Hamarosan majd sort kerítek végre a Gevinre is :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.08. 18:08:46

@lisztes: Már írtam, hogy nézd meg az egész kitano filmográfiát, nem?! ;)
süti beállítások módosítása