Lisztes megmondja a tutit

A látogató - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 16. 15:00 - lisztes

Ne kérdezzétek, hogy miért, de valami miatt mindig is meg szerettem volna nézni ezt a filmet. Tényleg nem tudom az okát, de amikor 2009 tájékán meghallottam, hogy Richard Jenkinst Oscarra jelölték az alakításért, úgy gondoltam, megérhet egy próbát. "Tán Lisztes egy hatalmas Richard Jenkins rajongó lenne?" - Fogalmazódhat meg sokakban a kérdés. Nem. Mégis volt valami, ami miatt megjegyeztem magamnak ezt a mozit. Talán a címe, talán a kép, ahogy Jenkins veri a dobot egy metróaluljáróban...

MV5BMTIzNTg3NzkzNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzMwMjU2MQ@@._V1_.jpg

Persze, ahogy az lenni szokott, szépen elfelejtődött a dolog, egészen mostanáig... Most megakadt rajta a szemem és végre sort is kerítettem rá. Igazából nem tudtam pontosan, hogy mire is számítsak, de elég jól indult a film, szóval kezdtem bizakodni. Egyszerűnek látszott, olyasminek mint mondjuk Tom Hanks Larry Crowne-ja, ami ugye arról szól, hogy van élet az 50 után is, ha a munkád miatt sokáig nem is kerested önmagad, nem késő, hogy most megtaláld. Végül azonban más irányba terelődtek a dolgok, ami miatt akár még vidámabb is lehetnék, de annyira mégsem fogott meg a téma.

Az is nagyon egyszerű, hogy miért: A látogató a bevándorlásról/bevándorlókról szól és ez ugyebár nálunk, Magyarországon koránt sem olyan "hot topic", mint az Egyesült Államokban. Tőlünk sajnos inkább menekül a jónép, de ez most más kérdés, nem tartozik a filmhez. Arrafelé viszont szeptember 11. után kicsit máshogy viszonyulnak az arab-forma emberkékhez, ezért nem véletlen, ha pár filmes szükségét érezte, hogy hiperliberális filmet készítve csillapítson a kedélyeken.

The-Visitor-24740_4.jpg

A látogató főhőse a Jenkins által alakított Walter, aki felesége halála után nem találja önmagát. Próbálkozik, próbálkozik, de nem megy. Mellette még ráadásképpen a munkáját is unja, de nagyon: igazából csak mímeli, hogy dolgozna, diákjainak 20 éve ugyanazt a tananyagot tanítja. Egy konferencia miatt most mégis New Yorkba szólítja az élet, ahol nem várt meglepetéssel találkozik az ottani lakásában: egy bevándorolt pár lakik nála (Tarek, a szíriai jazz zenész és Zainab, a szenegáli utcai árus)  akik mit sem tudtak arról, hogy ő a tulaj...

Elmondom mit értek "hiperliberális" alatt: semmi olyan sztereotípiával nem találkozunk főhősünk újdonsült lakótársainál, ami... hát nah, nem véletlenül lett sztereotípia. Nagyon ki van hangsúlyozva a filmben minden olyan dolog, amibe egy USA állampolgár tud kapaszkodni. Természetesen a lakást úgy bérelték valakitől, aki átverte őket. Bár keményen kell gürcölniük, azért megélnek, ráadásul jómódú családból származnak, egy szóval nem az a tipikus "tegnap szökött át a mexikói határon" fazonok.

the-visitor1.jpg

Egyetlen bűnük, hogy nincs tartózkodási engedélyük, ezért aztán amikor a metrónál a rasszista biztonságiak lekapcsolják (pedig természetesen vett jegyet, csak szerencsétlenül jött ki a lépés) a dutyiba kerül, ahová az asszonyka nem mehet látogatóba, mert akkor ő is hasonló sorsra jutna, amíg ki nem toloncolják. Na ehhez kell Walter, aki miután vett pár dobleckét Tarektől átértékelte addigi életét és kivett egy jó hosszú szabit, hogy pár napja ismert emberek dolgai után szaladgáljon.

Jenkins tényleg fenomenális, teljesen megérdemelt az Oscar-jelölése, főleg azért, hogy 60 évesen, ilyen kinézettel is képes volt elhitetni velem, hogy ő márpedig csípi az afrikai dob dallamát. Komolyabb traktusokat persze nem játszik a kamera előtt, de azért sikeresen ráérzett a ritmusra. Ami pedig a többieket illeti: a Tareket megformáló Haaz Sleiman nekem eléggé amatőrnek tűnt (pedig nem az), de valószínűleg csak az van, hogy Jenkins mellett a másodvonalbeli színészek nem képesek semmi maradandót produkálni.

The-Visitor-200.jpg

Kicsit hazugnak érzem a film nagy részét, habár a lezárás az kemény, mint a kő - szóval vegyesek az érzelmek. Az biztos, hogy remek kis drámát hozott össze az Állomásfőnök rendezője, Thomas McCarthy. Kicsit kusza volt, nem éreztem olyan szépnek az ívét, de jól szórakoztam. Jenkins jutalom- és dobjátékával A látogató arra mindenképpen jó kísérletet tett a hazájában, hogy megmutassa az embereknek: nem minden bevándorló a sátán küldöttje...

Lisztes

A látogató az imdb-n

A látogató előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr185629259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása