Lisztes megmondja a tutit

A 73-as winchester - Lisztes megmondja a tutit

2013. november 27. 15:00 - lisztes

Épp azután kerítettem erre a filmre sort, hogy megnéztem a Wyatt Earpről szóló My Darling Clementine-t és hát mit ad isten, ebben a darabban is feltűnik ennek a közkedvelt sheriffnek a figurája, igaz most csak egy mellékszerepben. A 73-as winchesternek az igazi sztárja ugyanis maga a fegyver, ami köré egy jóféle fejvadászós sztorit kerekítettek. Kivételesen most nem igazi fejvadászokkal, hanem egy bosszúszomjas férfival, aki apja gyilkosát szeretné eliminálni :)

winchester-73-2.jpg

Anthony Mann és James Stewart első közös filmje ez a nyolcból, aminek kapcsán egy nem igazán a filmhez kapcsolódó, de fontos dolgot szoktak emlegetni: mivel a producereknek nem volt elég pénzük megfizetni Stewartot, olyan szerződést kötöttek vele, amiben a profit egy bizonyos részét garantálták fizetség fejében. Ez a hangos film elterjedése óta példa nélküli dolognak számított, de ezután hamar elterjedt és alapjaiban változtatta meg az addigi hosszú távra szóló szerződéses rendszert. Stewart minden esetre jól járt, mert az általa igényelt 200 000 dollár helyett körülbelül 600 000-et hozott neki így ez a film a konyhára.

Wyatt Earp lövészversenyt rendez a városkájában, aminek főnyereménye a címben is szereplő pompás fegyver, amiről az a hír járja a történészek körében, hogy a megalkotása után meghódította a vadnyugatot. A mezőnyből ügyességével kiemelkedik két ember, Lin McAdam (Stewart) és Dutch Henry Brown, akik közül végül előbbi nyeri meg a fődíjat. De öröme nem tart sokáig, mert Brown rajtaüt és megszerzi tőle a fegyvert. Ezt követően a winchester folyamatosan vándorol gazdáról gazdára, miközben Lin Dutch Henry nyomában van legjobb barátjával - de nem az ellopott fegyver miatt, hanem mert Brown az, aki megölte az apját...

winchester-73-1950-04-g.jpg

Érdekes dologra bukkantam a fórumokon és tulajdonképpen van benne valami: A filmben felfedezhető pár nyilvánvaló párhuzam a Gyűrűk urával. Igen, jól olvastátok, csak most az Egy gyűrű helyébe ezt a különlegesen megmunkált mesterművet, a '73-as winchestert kell odaképzelni. Már az alapszituáció is - ha végtelenül leegyszerűsítjük - a jó és a rossz küzdelme, amihez egy "mágikus tárgy" birtoklásának vágya társul. Ráadásul ez a tárgy különleges erővel ruházza fel birtokosát (itt konkrétan nagyon pontosan lehet vele lőni) és a főhősnek pedig egy hosszú utat kell megtennie a történet során...

A filmet fekete-fehérben forgatták, de itt egyáltalán nem látszódik, hogy esetleg stúdióban vették volna fel a jelenetek nagy részét. Nagyon szép tájakon járnak a szereplőink és akad pár kellően izgalmas pillanat is. A harc az indiánokkal a film közepén elég ütősre sikeredett, noha nem mondanám, hogy túlságosan ügyeltek volna a "body count"-ra... Ezeknél a jeleneteknél feltűnik egy ismerős arc is: Tony Curtis egyik korai szerepében (itt még csak 1 éve van a szakmában) az egyik katonát játssza.

eG5lYW9tMTI=_o_reaching-safety-from-winchester-73-1950.jpg

Nemrégiben írtam az Óriás című epikus hosszúságú darabról, aminek az egyik főszereplője volt Rock Hudson, aki ebben a filmben az indiánok főnökét formálja meg. Ekkoriban még az ilyen szerepeket (hiába volt az mindössze 3-4 mondat) is fehér emberek játszották, elég csak az Álom luxuskivitelben-re gondolni, ami ráadásul 11 évvel később készült: ott a legendás Mickey Rooney formálja meg ízes sztereotipizálással Mr. Yunioshi-t, aki szerepe szerint japán származású...

James Stewart mesterien alakítja a főszereplőt, holott vékony testalkata miatt elég furcsa választás volt egy westernhős szerepére akkoriban (fura módon még Koncz Gábor magyar hangjai is passzolt hozzá a szinkronban). Az alaptörténet tulajdonképpen egy egyszerű bosszúsztori, ráadásul, mivel az a bizonyos puska van előtérbe helyezve, Stewart karakterét néha teljesen hanyagolják és más szereplőkre koncentrálnak. A történet elején látható egy jelenet, amiben Lin McAdam keresztüllő egy bélyeget, amikor azt feldobják egy karika alakú nehezékre ragasztva a levegőbe. Állítólag az nem trükkfelvétel, hanem valódi találat, amit Herb Parsons mesterlövész hajtott végre a forgatáson. Just wow.

winchester73-3.jpg

Megjelenik a kötelező női karakter is a képben, de ő is csak arra kell, hogy a főhős a film végeztével - akár csak a winchestert - úgy a nőt is elnyerje jutalmául. A 73-as winchester egy igazi klasszikus, ami főleg bejáratott panelekből építkezik, de azért akad benne pár meglepetés is... Kár, hogy nálunk hasonlók nem készültek. Én például szívesen megnéztem volna "A 82-es karikás ostor" című magyar gulyáswesternt, amiben hajdúk, betyárok és csikóslegények csorgatják a nyálukat erre a legendás fegyverre/szerszámra.

Lisztes

A 73-as winchester az imdb-n

A 73-as winchester előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr225653174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.29. 14:17:29

Kártyások, indiánok, telepesek, pisztoly, puskapárbajok, szóval csak a szokásos western ami csak azért érdekes, mert egy puskát kísérünk végig benne, és annak a puskának igencsak kalandos az "élete".
süti beállítások módosítása