Lisztes megmondja a tutit

Az élet csodaszép - Lisztes megmondja a tutit

2013. december 26. 15:00 - lisztes

Frank Capra mozija egyike a legszebb karácsonyi történeteknek és a mai napig megkerülhetetlen klasszikus. 1946-ban készült, tehát nem mai csirke, de ez egyáltalán nem látszik rajta. Jó-jó, persze, hogy látszik, hiszen a technika ekkor még sehol nem volt a maihoz képest, de a történet örökérvényű és egyszerűen gyönyörű - bocsássatok meg, hogy ennél jobb szót nem találtam rá, de nincs olyan egyik nyelvben sem, ami pontosabban leírná.

itsawonderfullife-email.jpg

Nem volt nagy mozis siker - speciel az általános tévhittel ellentétben veszteséges sem volt. Mindenesetre Frank Capra ezt követően már alig forgatott, részben köszönhetően annak is, hogy a stúdiók úgy gondolták ez után a film után, hogy már nem jövedelmező a filmeket erre a 3 Oscar-díjas rendezőre bízni. Persze Az élet csodaszép egyike lett Amerika legkedvesebb filmjeinek és máig a legnagyszerűbb alkotások közt emlegetik. Fura, hogy még Oscart sem nyert...

A történetben George Bailey életét követhetjük nyomon: miket tett, mi az, ami meghatározta az ő és környezete sorsát. Önfeláldozó ember volt, aki a közösség érdekét mindig a sajátja elé helyezte. Bár voltak vágyai, sosem teljesítette be őket, sosem hagyta el szülővárosát. Megházasodott, lett 4 gyereke, mindenkin ott segített, ahol tudott. Most, épp Karácsony estéjén egy hídról készül leugrani, szóval a mennyországból a segítségére küldenek egy másodosztályú (=szárny nélküli) angyalt, hogy segítsen rajta. Az pedig megmutatja neki, hogy milyen lenne az élet nélküle...

It-s-A-Wonderful-Life-its-a-wonderful-life-32920419-1600-1202.jpg

Eredetileg ugyan fekete-fehérben forgatták, de készült belőle egy kiszínezett verzió is, noha főleg az éjszaka játszódó havas jeleneteknél nagyon látszik, hogy hogyan nézett ki eredetileg. Érdekesség, hogy - mivel nyáron, elég nagy hőségben forgatták - a film kedvéért egy újfajta műhavat fejlesztettek ki, ugyanis Capra ragaszkodott hozzá, hogy a színészek hangját eredetiben vegyék fel és az addig használatos anyag túl hangos volt (így mindig újra kellett szinkronizálni a filmeket).

Maga a történet egy novella alapján készült, de a film létrejöttét egy karácsonyi üdvözlőlapnak köszönhetjük. Ez, a novellából készült kis lapocska akadt ugyanis a producerek kezébe, akik rögtön meglátták benne a potenciált. Van egy kicsi Karácsonyi ének beütése is, de nekem még ennek ellenére is sokkal jobban tetszett. Egy romantikus történet, egy fiktív életrajzi sztori és egy aranyos kis fantasy egyben. Szinte tökéletes alkotás, egy-két apróságba lehet belekötni csupán.

11.58-r1.jpg

Például abba a fránya időzítésbe: mindig pont akkor történik valami, amikor ünnep van: elég nehéz elhinni - hiába kér bocsánatot is -, hogy Billy bácsi hivatali ügyek miatt kihagyja George esküvőjét, vagy hogy Karácsony napján dolgozik a banki végrehajtó késő estébe nyúlóan... De ezen felül (ha a pillangóhatásból eredeztethető logikai bakik felett szemet hunyunk - és már miért ne tehetnénk, hiszen megtettük már oly' sokszor más klasszikusoknál is) nincs semmi, ami miatt húzhatná az ember a száját.

James Stewart ismét fantasztikus, tőle még sosem láttam rossz alakítást. Most is remekül szállítja a karaktere minden manírját, nagyszerűen adja át azt az érzelmi hullámvasutat, amit George megjár. Egyszer fent, máskor lent: harag, bánat, kitartás, szerelem és szeretet... A feleségét pedig Donna Reed játssza, valószínűleg élete szerepében. Ő egyebek mellett még arról híres, hogy egy rövid időre rá cserélték le Barbara Bel Geddest (Ellie Ewing) a Dallasban, ami egyike a legjobban gyűlölt színészcseréknek a sorozatok történelmében...

its-a-wonderful-life-3.jpg

A több, mint két órás játékidő nagyon tartalmasan telik, ezért aztán az lehet az érzésünk, hogy sokkal hosszabb a film, mint ahogy azt várnánk. Ennek ellenére viszont egy cseppet sem unalmas: könnyen és gyakran el lehet érzékenyülni a nézése közben, lehet rajta jókat röhögni is - vannak benne még mai szemmel nézve is kifejezetten jó poénok. Ahogy az várható a népszerűségéből, én sem tudok mást javasolni, mint azt, hogy az ünnepek alatt vegyétek elő és nézzétek meg közösen a családdal. Ennél kevés jobb filmet lehet Karácsonyra kívánni.

Lisztes

Az élet csodaszép az imdb-n

Az élet csodaszép előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr685701100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása