Lisztes megmondja a tutit

Walter Mitty titkos élete - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 07. 15:00 - lisztes

Bár a film nem robbantott kasszát - jelenleg még csak ott tart, hogy a külföldi bevételekkel épp átlépte a gyártási költségét - példaértékű marketingkampánnyal rukkoltak elő a készítői. Oké, most még nagyon úgy tűnik, hogy a mozijegy vásárlási kedvét ezzel nem hozták meg az átlagembernek, de a tavalyi év egyik legjobb - ha nem a legjobb - előzetesével a Walter Mitty titkos élete büszkélkedhet. Minél többször láttam, annál jobban felcsigázott. Kár, hogy maga a film koránt sem olyan különleges.

the-secret-life-of-walter-mitty-poster_100201.jpg

No persze nem is rossz, sőt! Igazság szerint úgy gondolom, hogy ebben az alapvetően kedves moziban csak a marketingkampány "áldozatai" csalódhattak. Azok, akik valami fenekülönleges filmélmény reményében váltottak rá jegyet. Mert az nincs. Van helyette viszont pár érdekes vizuális megoldás, egy szimpla romantikus szál és persze a plakáton is ott virító mottó: "Hagyd abba az álmodozást! Kezdj el élni!" Megfontolandó, szép üzenet, bár talán egy kissé hamiska...

Walter Mitty igazi álmodozó, a Life Magazinnál dolgozik negatívosként, nincs kapcsolata, nem járt sehol, mindenre csak vágyik, de nem tesz érte semmit, hogy megszerezze. Amikor kiderül, hogy munkahelyét felvásárolták és megszűnik a nyomtatott kiadás (online folytatják tovább), veszélybe kerül az állása. Főleg azután, hogy nem találja a rá bízott 25-ös számú negatívot, amit a híres fényképész, Sean O'Connell az utolsó szám címlapjára szánt. Walter némi habozás után úgy dönt, hogy megkeresi a folyton úton lévő, szinte elérhetetlen fotóst...

sean-peen.gif

...és kezdődnek a kalandok. Az eddig szürke kisegérként dolgozó (értitek, a LIFE-nál NEGATÍV-os) Walter hirtelen kivirágzik és hirtelen elb*ssza minden pénzét kb. egy hétnyi szórakozásért, utazgatásért. Mert hát mint mondtam, szép ez az üzenet, de ha kicsit jobban belegondolunk (mondjuk ránézve a saját bankszámla egyenlegemre) a legtöbbünk nem jutna túl messze és pláne nem keveredne olyan kalandokba, mint a film főhőse...

Ahogy az asszony mondta (most épp plagizálok tőle), ez az üzenet tényleg csak azoknak jó, akik utálják az életüket és rohadtul nincs veszíteni valójuk. És tegyük a szívünkre a kezünket: szerencsére a legtöbbünk nem ilyen. Néha azt hisszük, hogy ilyenek vagyunk, de nem. Rohadtul nem. Mert van munkánk, vagy még tanulunk, mert van kapcsolatunk, vannak igaz barátaink, stb... No meg mert annyi félretett pénzünk sincs, amivel ki tudnánk fizetni a repülőjegyet mondjuk Afganisztánba oda-vissza, nem hogy 2 serpát béreljünk egy hegymászáshoz.

Secret-Life-of-Wal_2773701k.jpg

Persze Stillerék legalább megpróbálják Waltert úgy bemutatni, mint egy átlagembert: a kb. egy hétig tartó utazgatási végül felemészti minden félretett pénzét és kénytelen eladni anyuci zongoráját - mintha csak a Rekviem egy álomért nyitójelenetét látnám, amiben a drogos csávó huszadszorra is ellopja a muter TV-jét, hogy legyen pénze a szerre. Arra a kérdésre pedig, hogy mi történik mindezek után, a válasz elég sablonosra sikeredett: megkapja a csajt és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Ami tekintve, hogy mindketten munkanélküliek, tán közelebb van, mint gondolnák...

Na de elég ebből a savanyú elmélkedésből: a film maga remek szórakozás, merjétek megélni, hiszen csak 1000-1500 forintba kerül rá a jegy, attól meg talán még nem roppan össze senki. A dolgos magyar picinyke szívének jót fog tenni, hogy ha máshol nem is, legalább a gyöngyvásznon láthatja a csodálatos grönlandi meg izlandi tájat, no meg persze a Himaláját. A fényképezés előtt le a kalappal, nagyszerűen átadja az utazások hangulatát. A CGI is abszolút korrekt, persze van néhány hely, ahol rezeg a léc, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

kristen-wiig-in-the-secret-life-of-walter-mitty-movie-6.jpg

A forgatókönyv (aminek alapja egy 1939-ben íródott novella) jól építkezik: egy igazi krimi (csak bűntény nélkül) - ahogy ezt még a szereplőivel is kimondatja. Jó a humora (az izlandi Ólafur Darri Ólafsson a részeges helikopterpilóta epizódszerepében a csúcs) és néhány olcsó húzástól eltekintve (pl.: miért is hívogatja a társkeresős csávó folyton Waltert?) remekül építkezik. Mondjuk a Sean Penn által alakított O'Connell-es szálat egy kicsit jobban kidolgozhatták volna, mert nehéz elfogadni, hogy egy ilyen világutazó nagymenő mit is lát főhősünkben.

Szóval hamis üzenet ide, vagy oda, a Walter Mitty titkos élete egy vicces, szerethető és szép film, amiben Ben Stiller szerencséje nem a "szokásos" formáját hozza színészként. Rendezőként azonban szerencsére azt hozza, így egy újabb minőségi dirigálással lett gazdagabb a filmográfiája. Összességében - bár nem sok közük van műfajilag egymáshoz - a Trópusi vihar nekem egy fokkal jobban tetszett, de ez a darab is megéri a pénzét. Jó érzéssel álltam fel a mozi székéből, a közel két órás játékidő is hamar elrepült, szóval dekódolván a mondat első felét: egy remek filmet láttam.

Lisztes

Walter Mitty titkos élete az imdb-n

Walter Mitty titkos élete előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr165742961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.07. 15:11:32

Jók ezek a cinikus szövegek. :D

Pont ez a fő bajom ezzel a filmmel, gyakorlatilag egy nagy álmodozás arról, hogy mi lenne, ha nem álmodoznál. Kb. annyira autentikus, mint a diétás kóla a McDonaldsban.
Ha ezt leszámítjuk, akkor sem egy nagy szám, csak van benne néhány ötletes meg látványos jelenet és kész.
SPOILER
Sean O'Connellnél meg azt próbálják hangsúlyozni, hogy ő vevő a valódi szépségre, nem úgy, mint a csúnya, gonosz menedzser, aki nem hajlandó puszta romantikából veszteségesen üzemeltetni egy lapot. Szóval Sean O'Connell nem ilyen modern köcsög, ezért sem használ digitális fényképezőgépet, mert az analóg az jobb, és ezért látja meg a szépséget egy ilyen kis senkiben.
Kb. 500 ezer amerikai film szól erről, szóval ezt még nagyon alapozni sem kell, már kívülről fújjuk.

ld. Utódokban a "nem adom el az ősi hawaii anyaföldet (értsd: 100 éve loptuk el, amikor kiirtottunk róla minden őslakost), csak azért, hogy pénzt kaphassak érte" szál.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.01.08. 11:15:43

Szerintem nagyon gyenge volt. Unalmas, mesterkélt szövegek, ötlettelen...de legalább a tájak szépek voltak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.21. 20:13:14

@danialves: és természetesen te mind az 500.000-et láttad... -_-
süti beállítások módosítása