Lisztes megmondja a tutit

A zsoldos - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 13. 15:00 - lisztes

Azt hiszem, hogy Sergio Corbuccit egy valamire való Bud Spencer - Terence Hill rajongónak nem kell bemutatni - ahogy egy valamire való spagettiwestern rajongónak sem. A Django megvan? Oké. Kétségkívül a legerősebb éve volt az olasz mesternek 1968, amikor két időt álló darabot is összehozott: A halál csöndjéről már áradoztam egy sort, miután láttam teljesen beleszerelmesedtem, most pedig A zsoldosról is egy hasonlóan pozitív vélemény fog következni, még ha nem is tartom olyan zseniálisnak, mint az előbbit.

mercenario_franco_nero_sergio_corbucci_011_jpg_skrp.jpg

Franco Neroval ismét együtt dolgoztak a Django után és bár híresnek mondható a Corbucci-Nero páros, együttműködésük mindössze három filmig tartott. De micsoda három filmig! Bátran ki merem jelenteni, hogy ha nem számítjuk Leone mester remekműveit (amik minőségben egy szinttel rávernek minden másra), élvonalbeli spagettiwesternekkel van dolgunk. Ráadásul a Djangoval ellentétben itt Franco Nero egy igazán remek színészi játékkal lepi meg a nézőt, ami nem csak abból áll, hogy szótlanul néz a nőket igéző szép szemeivel...

Az 1900-as évek eleje, Mexikó. A polákot (Franco Nero) egy testvérpár felbérli, hogy segítsen elszállítani Mexikóból az Államokba egy nagy rakás ezüstöt. Odaérvén azonban csak hullák és egy csapat bandita fogadja, élükön Paco Romannal (Tony Musante). Főhősünket majdnem megölik, de a katonaság közbelép, így Paco végül kénytelen a polák segítségét kérni, hogy kijussanak a szorult helyzetből. Együttműködésük gyümölcseként szép lassan komoly szálkává válnak a forradalom ellen küzdő mexikói kormány szemében...

el-mercenario-il-mercenario-15-10-1969-29-08-1968-6-g.jpg

Az alapfelállás A jó, a rossz és a csúfra hajaz, itt is megtalálható mindhárom alapkarakter: a polák egyértelműen egy Blondie utánérzés, Paco Tucora hajaz, míg a történet ismertetésében nem említett, mert sajnos durván alulhasznált Curly (Jack Palance) pedig Angel Eyes megfelelője. Lehet azon vitatkozni, hogy most akkor ez egy ennyire nyilvánvaló nyúlás-e, vagy csupán a véletlen műve, de az biztos, hogy annál a westernnél, amelyik a világ legjobbjára emlékezteti a nézőjét, nagy gond nem lehet.

A vadnyugat engem mindig is jobban érdekelt, mint Mexikó, de A zsoldos alkotóinak mégis sikerült ezt a nagyon hasonló, mégis alapjaiban más világot számomra érdekfeszítően bemutatniuk. Az olasz szerzők amúgy is mindig rajongtak a forradalom témájáért (az a fránya politika...) és mivel az a XIX. század végi USÁban nem nagyon volt, a történeteiket kicsit délebbre és időrendben kicsit későbbre helyezték. Ráadásul ott is latin nyelvet (spanyolt) beszélnek, ami mégiscsak közelebb áll az olaszhoz, mint az angol.

tumblr_mrh5cyFBmH1qey19go1_1280.jpg

Nagyszerűen bontják ki a bimbódzó forradalmat és a rövid ideig tartó, mégis nagyon gyümölcsöző együttműködését a párosnak. Akadnak faxa akciójelenetek is dögivel, bár egyik másik esetén azért nagyokat néztem: nem hinném, hogy kifizetődő taktika egy autó elejére robbanószert rakva egy csapat lövöldöző katona ellen vezetni azt... Egy kóbor golyó és máris kész a tűzijáték. No de a bodycountra, csakúgy mint a jó öreg Django esetében most sem lehet panaszunk.

Curlyről már írtam, hogy sajnos nem nagyon használják, pedig éppenséggel egy akkorra már 2x-es Oscar jelölt színészt sikerült megnyerniük a szerepre. Jack Palance még ezt a nevetségesre dauerolt hajú antagonistát is képes félelmetesség tenni, ami nem volt kis feladat ennyire kurta vásznon töltött idővel (a bemutatkozó pókerparty kegyetlenül király). De a másik két főszereplő is egészen emlékezetesre sikeredett. Tony Musante zseniális mosolyával és mozgáskultúrájával hitelesen, de valahol mégis parodisztikusan formálja meg Pacot.

still-of-jack-palance-in-il-mercenario.jpg

Franco Nerot pedig felismerni sem egyszerű: rohadt menő szakálla van, ahogy rohadt menő az is, hogy a lehető legkülönbözőbb helyeken gyújtja meg a gyufáját, legyen az egy bandita álla, vagy egy nő melle. Ellentmondásos karaktere (nem egyszer trollkodni sem rest) örökre bevésődik mindenki agyába, aki látta ezt a filmet. Szóval mindenkinek melegen ajánlom, ha még nem látta: akadnak poénok is benne, de itt inkább a karakterek, a látvány és a nagyszerűen megteremtett hangulat a lényeg.

Lisztes

A zsoldos az imdb-n

A zsoldos előzetes

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr325706450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.01.13. 17:51:10

Jó ez a retro sorozat, a Zsoldos nekem is az egyik kedvencem a műfajban.
Ha már retro, szívesen olvasnék egy sorozatot a 70/80-es évek francia "klasszikus" zsarufilmjeiről, Alain Delon és Belmondo remekeiről. Nekem ezek a spagetti westernek mellett a másik retro kedvenceim.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.13. 18:01:38

@Nyílméregbéka: Köszi!

Igazság szerint ez az anyaggyűjtésem egy western top50-es listához, amihez még mindig rengeteg filmet kell megnéznem és írnom róla. Közben tartanom kell a lépést a hazai megjelenésekkel, meg elkezdtem bepótolni azt, ami tavalyról kimaradt, vagy nem jutott el (és valszeg belátható időn belül nem is fog eljutni) hozzánk...

Szóval jelenleg új projektekre sajnos nincs időm :/ Én lennék a legboldogabb, ha minden olvasói igényt ki tudnék elégíteni:)

Nyílméregbéka 2014.01.13. 18:08:04

Komoly projektbe kezdtél ezzel az ötvenes listával! :) nagy rajongója vagyok a western műfajnak, de ilyen mennyiségben biztos nem bírnám már nézni. Kíváncsi leszek a végeredményre...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.13. 19:15:32

@lisztes: szinkronosan nézted, vagy felirattal? nekem egy olyan hihetetlen szar szinkronnal van meg, hog 2 percnél többet még sose bírtam belőle, pedig tuti jó film.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.13. 20:35:47

@Santino89: Szerintem tőled kaptam ezt, úgyhogy szinkronosan (nincs nálam a netbookom, úgyhogy nem tudom most csekkolni). De szerintem élvezhető volt (merthogy december elején néztem még, csak most jutottam el odáig, hogy kirakjam). Az biztos, hogy az Egy kincskereső Mexikóbant felirattal néztem, az ennek a "testvérfilmje".
süti beállítások módosítása