Lisztes megmondja a tutit

A vakond - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 17. 15:00 - lisztes

"Azt, hogy pár értelmiségi LSD és egyéb nyalánkságok hatása alatt kamerát ragad és filmet forgat, még nem nevezném filmművészetnek" - Lisztes

Mi a francot láttam én az imént? Te jó isten! Ez biza' egy nagyon elvont film. Nem tudom, hogy valaha is fel lehet-e rá lelkiekben készülni... Arra, ami vár rád, miközben nézed. Arra a durva két órára, amit még az ellenségeimnek sem kívánnék. Sosem rajongtam és ez'tán sem fogok rajongani az efféle agymenésekért, mert hazugnak, üresnek tartom őket. Ahogy üresnek tartottam - csak hogy egy viszonylag friss és ismert példával éljek - a Csak Isten bocsáthat meg című Refn filmet is.

el_topo_web.jpg

A vakond félig-meddig egy western. "Művészwestern" - ehhez hasonlóval már foglalkoztam egy korábbi írásomban. De Jim Jarmusch Halott embere ehhez képest üdítő szórakozás, igazi gyerekmese. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, mit esznek ezen annyira az emberek... Pedig igyekeztem nyitott szemmel nézni, ezt őszintén állíthatom. Jó-jó, azzal már réges-rég tisztában vagyok, hogy Andy Warhol, Yoko Ono vagy éppen John Lennon (a 70-es évekbeli hippi kiadása) ízlésének és az enyémnek nincs közös pontja, no de akkor is...

No, most aztán gondban vagyok, mivel itt kellene a történetet ismertetnem, csak hát az nem nagyon van... És ami van, az is csak úgy lóg a semmiben. El Topo a fiával rója a homokdombokat, amikor találnak egy rakat lemészárolt embert. Nem sokkal később összetűzésbe keverednek három banditával, akik közül az utolsó, aki életben maradt elárulja, hogy kik követték el ezt a szörnyűséget. Miután megbosszulja az áldozatokat, lecseréli a kölkét egy nőre (nem vicc), aztán nekiindulnak a sivatagba, hogy párbajra hívjanak 4 mestert...

4.jpg

Hát őőő... Izé... Az rendben van, hogy tele van az egész keleti filozófiával meg vallási szimbólumokkal (pl.: a főszereplő krisztusi sebei), csak azt magyarázza meg nekem valaki, hogy ettől miért lesz valami instant jó film? Itt most nem csak arról van szó, hogy csak az okosak tudják dekódolni, hanem arról, hogy ha dekódolod, akkor az miért is jó? Miért lesz valami attól zseniális, ha csak kevesen értik és miért kell ráaggatni a fanyalgókra az "ez hülye", meg az "az a baj, hogy nem érted" jelzőket?

Csak hogy világos legyen és bizonyítsam, hogy nem a levegőbe beszélek, idézek eme műremek író-rendező-főszereplő-zeneszerző-kellékes-jelmeztervezőjétől, Alejandro Jodorowskytól: "If you are great, El Topo is a great picture. If you are limited, El Topo is limited." - ezt kérem úgy hívják, hogy arrogancia. Vicces hallani ilyesmit egy olyan embertől, akinek korábbi filmjét, a Fando y Lis-t a közönség az Acapulco-i filmfesztiválon lincshangulattal fogadta, és aki a felbőszült tömeg elől alig tudott elmenekülni a kocsijával. Úgy látszik, hogy rajta kívül szinte mindenki korlátolt...

eltopo23.jpg

Mivel A vakond egy underground film, a technikai kivitelezés terén nem kell tőle sokat várni. A díszletek egy részét egy korábbi filmforgatásból örökölték meg, a vágások eléggé kezdetlegesek, a trükkök úgyszintén. Ez utóbbiak egy részét szintén vágásokkal igyekeztek megoldani, nem sok sikerrel. A művér az folyik ezerrel, de az a szép, piros fajta, mint a szamócaszörp. Az operatőri munkában viszont van némi ötletesség - csak hogy a pozitívumokról is essen szó.

A színészi játék, ahogy maga a film is meglehetősen elvont. Alejandro Jodorowsky néha olyan dolgokat csinál, hogy csak mereszti a szemét az ember: "ezt meg miért?". Rajta kívül természetesen akad pár csecsvillantásra szerződtetett művészleányzó is, no meg elég sok hátrányos helyzetű embert is felvonultatnak: akadnak törpék, nyomorékok (a kéz nélküli és a láb nélküli ember különös "fúziója" elég kemény azért...), durva rendellenességgel született emberek, no meg pár csak simán sz*r színész is.

El Topo_2.preview.jpg

Az egészet ráadásul látványosan (vagy hallványosan?) utószinkronizálták. Az eredeti spanyol verzióban némelyik női karakter hangja olyan mély, hogy simán elhinném azt is, hogy egy férfi kapta meg a hangstúdióban a szerepet (a nézése közben arra gyanakodtam, hogy a 'woman in black"-ként castingolt színésznő valójában transzvesztita volt, de az imdb szerint nem...). Na, szóval A vakondot csak akkor tudom ajánlani, ha szereted az elvont filmeket, bár ez esetben, mivel azok közt alapműnek számít, már biztosan láttad. A többiek pedig maximum egy kiadós alkoholizálás után vállalják be, úgy talán átjön az allegóriája. Én nagyon nem szerettem - ha a fentiekből ez nem lenne világos.

Lisztes

A vakond az imdb-n

A vakond előzetes

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr205703812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2014.01.18. 16:57:22

I think, that you are really limited. Sorry. Go, and watch the Transformers.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.18. 21:07:15

@exterminador: attól még, hogy angolul írod, attól még ez évek óta netszerte az egész világon a legtrollabb, legszánalmasabb kommenttípus, ami csak létezik. nézz körül a blogon, nézd meg az elmúlt egy év folyamatos termését, és utána remélhetőleg nem hánysz ide ilyen elemi szintű faszságokat.

exterminador 2014.01.18. 21:49:20

Nézd, A vakond és ha már itt tartunk, A halott ember is a világ legzseniálisabb filmjei közé tartoznak, abszolút eredeti, kreatív, innovatív munkák, amelyek megmutatják, hogy egy jobb világban milyen lehetne a filmművészet. (Jodorowsky pedig egyébként simán ott van a világ öt legjobb rendezője között.) A posztolónak láthatóan abszolút semmi affinitása nincs hozzájuk, de azért durván leszólja őket. Sikerült piszokul kiakasztania. Miért nem marad inkább csöndben, vagy foglalkozik olyan "remekművekkel", mint amikkel egyébként szokott?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.18. 21:55:02

@Santino89: Én azt hittem, hogy ironizál az arc, pont emiatt, hogy az imdb-fórumokon szokott ez a végső érv lenni az ilyen magasröptű vitákban, hogy "go watch Transformers". :D

Na de majd mindjárt írok én is valami szép angol szöveget, csak az a lényeg, hogy jó sokszor szerepeljen benne a "pretentious". (A másik legnagyobb imdb-modorosság. :D)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.18. 21:57:03

@exterminador: Nézd, engem őszintén érdekel, hogy mitől olyan zseniálisak ezek a filmek. Egy logikus magyarázatot szeretnék hallani és nem csak azt, hogy eredeti (ha egy darab sz*rt videózok másfél órán át, az is eredeti lesz), meg kreatív (egyébként nem tartom annak), meg innovatív (no de miért is?). És most tényleg nem cinikusan írom ezt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.18. 22:06:29

@exterminador: :) oké, én ezt teljesen elhiszem neked, még egyik filmet sem láttam. viszont akkor ha ennyire kiakasztott, és ennyire nincs affinitása hozzá, akkor miért a világ legtrollabb kommentjét írod? nem lenne kicsit sokkal építőbb (neki is, és a kedves olvasóknak is), ha mondjuk az aljatrollkodás helyett olvashatnánk a te nézőpontodat is? engem például érdekel, hogy miért olyan zseniális, illetve ezek szerint miért ilyen megosztó, és miért tartozik a filmművészet csúcsteljesítményei közé? többek között azért is érdekel ennyire, mert több Jodorowsky film várja itthon, hogy felfedezzem A vakond mellett A szent hegy és A szent vér is. persze, nyilván sokkal könnyebb fél mondatot személyeskedni (interneten személyeskedni), mint komolyan kifejteni egy véleményt, de azért én kíváncsian várom.

@danialves: nem vagy egyedül, a posztoló is ezt hitte.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.18. 22:15:27

@exterminador: "If you don't like it, it's because you don't understand and you're not deep"

Anyone who uses this excuse has already lost the argument. I can say the same thing about literally any other movie "you just don't understand what the conflicts presented in Grown Ups 2 represent" See? Easy

Films are supposed to be open to interpretation, but this film is a blank slate for people to create their own interpretations. Its Twilight for the 'intellectual' hipsters.

exterminador 2014.01.19. 10:09:45

@danialves: abból a szempontból volt irónia, hogy a posztoló ANGOLUL idézte Jodorowskyt.
süti beállítások módosítása