Lisztes megmondja a tutit

Jákob lajtorjája - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 25. 15:00 - lisztes

Sok film készült már a vietnami háború borzalmairól és tulajdonképpen a Jákob lajtorjája is csak egy közülük. De talán mind közül ez a legegyedibb, amit eddig láttam. Kicsit eltartott, amíg dekódoltam, hiszen nem a szokásosnak mondható dramaturgiával dolgoztak és a fordulatokat sem nevezném hétköznapinak. Bár ez még nem feltétlenül utal a film minőségére, megnyugtatok mindenkit: a Jákob lajtorjája, még ha egy kicsit lassabb folyású is az átlagnál, mindenképpen megérdemli, hogy megnézzétek.

jacobs-ladder-1990-i-143890.jpg

Egy sötét, szürreális látomás ez a film, ami a vietnami háború szörnyűségével és annak utóhatásaival foglalkozik. Az USA egyik legértelmetlenebb és a katonák szemszögéből nézve legmegterhelőbb háborúja rajta hagyta a nyomát a 70-es, 80-as éveken. Mint minden háború után, itt is felszaporodtak az ilyenkor szokásosnak mondható problémák: a társadalomba visszailleszkedés nehézségei, no meg a lelki traumák, amikkel a sok szörnyűséget látott túlélőknek meg kellett küzdenie...

Jacob Vietnamban állomásozó csapatát megtámadják. A férfi megpróbál elmenekülni, de hasba szúrják egy bajonettel. Sok évvel később a lelkileg teljesen összetört férfit különös látomások kínozzák: a metrón, a házibuliban és még egy csomó más helyen mintha démonokat látna, hirtelen a semmiből 42 fokos láza lesz, néha úgy érzi, hogy figyelik és mindeközben előtörnek belőle a szörnyű emlékek a katonai kórházba szállításának körülményeiről. De vajon mi történt pontosan Jacobbal ott?

Jacobs-Ladder-Screenshot-1.png

A fényképezés előtt le a kalappal, nagyon jók a szürke színek, nagyon jók az egyes kamerabeállítások és nagyon jók a pusztán a kamera segítségével készített trükkök. Ez utóbbiak még annak tükrében is félelmetesen hatnak, hogy mostanság a horrorokban eléggé túlhasználják az ember feletti sebességgel a fejüket tekergető alakokat... A maszkok úgyszintén remekek, a démonok ábrázolásában pedig nagyon jó, hogy megmaradtak a sejtetés és egy-két végtag (vagy valami hasonló) mutogatása mellett.

Tim Robbinstól megszokhattuk már a jó alakításokat és most is remekül formálja meg a folyamatosan furcsa látomásoktól gyötrődő Jacobot. Párjául Elizabeth Penát kapta, aki 10 percenként csöcsöt villant, mint legerősebb darabot a színészi eszköztárából. Kredit nélküli, bár ahhoz képest meglehetősen nagy szerepben feltűnik Macaulay Culkin is, mint Jacob balesetben elhunyt legkisebb fia és a My Girlből ismert figurát hozza. Kisebb mellékszerepekben pedig Ving Rhamesszel, Danny Aielloval vagy Jason Alexanderrel is találkozhatunk.

jacobs-ladder-demons.jpg

Sokat gondolkoztam azon, hogy honnan közelítsem meg a dolgokat és végül arra a következtetésre jutottam, hogy jobban járok, ha inkább kibeszélem, mintsem csak sejtetném a dolgokat. Ezért aztán az írás többi része erősen spoileres lesz, szóval csak azok olvassák el, akik már látták a filmet, vagy nem érinti mélyen őket az ilyesmi. A többieknek pedig zárszóként csak ajánlani tudom, főleg azoknak, akik a filmek végén szeretnek tátott szájjal stáblistát nézni, mert ezt az élményt garantáltan megadja ez a nem mindennapi dráma.

[innentől SPOILER!]

Jákob lajtorjája egy, a bibliából ismert fogalom: "a földtől az égig érő létra, melyet Jákob látott bételi álmában", tulajdonképpen Krisztus mennybemenetelének az előképe. Maga a film is a mennybemenetelről szól, ahogy azt a végén hangsúlyozzák is: el kell fogadni a sorsunkat, megbékélni vele és akkor eltűnnek a démonok és feljuthatunk a mennyországba, ami találóan egy felfelé vezető lépcső, amiként a Bibliában szintén szokták ábrázolni ezt a "létrát".

jacobs-ladder.jpeg

MÉG MINDIG SPOILER

Jákob lajtorjája ugyanakkor a filmben egy drog, amihez hasonlóval a kormány állítólag a vietnami háború alatt kísérletezett: olyan szer, amitől a katonák vakmerőbbé, harciasabbá váltak. A filmben az egyik csavar az ugyebár, hogy ez a szer rossz irányba sült el és az osztag tagjai egymást kezdték el gyilkolni ami egyfelől nagyon megrázó végkimenetel, másrészről pedig elgondolkodtatja az embert arról, hogy a nagyok sakkjátszmájában hány hasonló gyalogáldozat történhetett már a történelemben...

A film arra játszik rá, hogy azt higgyük, hogy miközben Jacob túlélte a háborút, az elméje még mindig nyögi a látott és átélt szörnyűségeket. Hogy egy bizonyos hétköznapi cselekedettől beugrik neki egy olyan dolog, amire nem szívesen gondol vissza. Pedig a helyzet tulajdonképpen pont fordított: azt, amit a haldoklás közben átél, úgy értelmezi az agya, mintha a poszttraumatikus stressz miatti víziókban éledne a már felgyógyult Jacobban újjá. Hogy mesteri húzás volt-e mindez?

jacobs-ladder-3.png

MÉG MINDIG SPOILER

Részben. Egy ilyen filmtől az ember ugyanis elvárja, hogy ne csak bizonyos részeket lehessen dekódolni, hanem a teljes képet is, ez azonban nincs így. Nem törődnek azzal, hogy a történet szempontjából lényeges kísérleti drogos sztorit vajon Jacob honnan tudhatta meg, sem azzal, hogy miért vizionálja azt, hogy a bajtársai is mind túlélték és ha nem is fordultak ellene, de miért hátráltak meg. Miért gondolja ezt, miért gondolja amazt - olyan dolgokat, amiket tulajdonképpen nem a plot miatt raktak bele a filmbe, hanem csupán a moralizálás végett.

Ez az, ami egy kicsit engem zavart: mindenáron logikát kerestem egy olyan alkotásban, aminek a készítői ezt egyáltalán nem tartották fontosnak. Ezért esett nehezemre dekódolni, ezért éreztem némi hiányérzetet a megtekintése után. De mindezek ellenére a Jákob lajtorjája egy nagyon szép film, egy fontos üzenettel és egy egész érdekes csavarral. [SPOILER VÉGE] Örömködhettek, mert készül a remake...

Lisztes

Jákob lajtorjája az imdb-n

Jákob lajtorjája előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr265675378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.apukaja 2014.01.26. 07:41:32

Életem egyetlen filmje, amiről kijöttem a vetítés felénél.

John Doe3 2014.01.26. 10:23:27

Itt a szakmai háttér: en.wikipedia.org/wiki/3-Quinuclidinyl_benzilate
Én ezt olvastam először.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.26. 13:24:03

Emelem kalapom Lisztes, zseniális kritika! Nekem nem tetszett a film, bár évekkel ezelőtt láttam, éretlenebb fejjel, de most meghoztad hozzá a kedvem. Lehet, hogyha most újra nekiülnék így pár év elteltével, akkor jobban tetszene.

ledo76 2014.01.27. 23:23:54

@petya.apukaja: Pedig a végén áll össze az egész és úgy zseniális. Mondjuk nyomasztó film az tény.

Petrow 2015.01.09. 11:05:49

Ez a sörözős kép nem ugrik be - a kórházas jelenetben volt? Vagy a házibulin?

A látszólagos logikai bakugrást, a társak visszalépését én arra fogom, hogy ebből valószínűleg az elméje sem talált kiutat, mint ahogy a "való éleben" átélt rémálmokban sem működnek általában a logikus dolgok.
A filmből egyébként a tesztvetítések után több részt is kivágtak, ebből az egyik az volt, hogy miután Jacob az áruló tudós segítségével látszólag gyógymódot talál a Lajtorja legyőzésére, a központi buszterminálon belefut pár gyanús külsejű ügynökbe, akikről valószínűleg a drog megalkotóinak emberei lehettek, és elkezdik üldözni. Aztán az is kiderül, hogy a gyógymód mégsem volt hatásos, de ez már más téma.

A drogról egyébként lehet, hogy az egyik szanitéc elszólásából tudhatott, amit félkómásan hallott.

De a legmeredekebb az, hogy lehet, a drog nem is volt igazi! Egész egyszerűen bepánikoltak, esetleg valami vegyi támadásnak estek áldozatul, és ezért mészárolták le egymást. Lehet, hogy a haldoklása alatt ebben talált magyarázatot, hogy miért őrültek meg a társai.

Összességében kicsit kacifántos, nyomasztó, de mélyen szántó darab. Egyszer mindenképp látni kell.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.01.09. 11:14:09

@Petrow: Emlékeim szerint a házibuli, de mivel a filmet még 2013-ban láttam utoljára, ezért nem merem biztosra mondani.

Érdekes ez a szimpla bepánikolás dolog, ez tulajdonképpen sokmindent megmagyarázna, mert innentől kezdve az egész katonai drogos szál is pusztán Jacob (feltételezhetően) összeesküvéselméletekben gazdag fantáziájának tudható be.

poi9876 2018.02.03. 14:52:39

Nem éli túl a háborút, a film elején megölik. A rövid keret a "valóság" a filmben. Közötte az elméjében lejátszódó küzdelmet követhetjük végig.
süti beállítások módosítása