Lisztes megmondja a tutit

Fényes nyergek - Lisztes megmondja a tutit

2014. január 29. 15:00 - lisztes

Menj a francba Mel Brooks! - Hangzik fel a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme nyitójelenetében a híres mondat a zabos falusiak szájából, akiknek a kreditek feltüntetése közben kilőtt tüzes íjak lángra lobbantották a viskóikat. No, hát az piskóta ún. meta-momentum ahhoz képest, amit a Fényes nyergekben produkáltak az alkotók. Brooks láthatóan nagyon szerette ezt a fajta poénforrást (utalás arra, hogy amit látunk az egy film és ezzel a szereplők is tisztában vannak), hiszen szinte minden vígjátékában megjelenik valamilyen formában.

aGdXDDSmjO0FYtyp33CqSwGupaF.jpg

A legkegyetlenebb kétségkívül a Fényes nyergekben, viszont nem szeretnék spoilerezni, így ha még esetleg nem láttad, feltétlenül nézd meg a filmet: a végén egészen biztosan meg fogsz lepődni. De nem csak ebben volt pionír az alkotógárda: a cowboyok vacsorázása alatt hallható fingás hangja egyike az első ilyen poénforrásoknak filmen (Az ördög jobb és bal keze 2 azért pár évvel megelőzte). És ha erre nem is lennék feltétlenül büszke, nem egy elvetendő gondolat, hogy bemutassák (ha már ugyebár paródiáról van szó), hogy milyen hatással lehetett a westernfilmekben elfogyasztott hagymásbabmennyiség a cowboyok bélműködésére.

A dolog annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy megihletett és összeállítottam egy ezzel kapcsolatos, két részből álló toplistát (első rész; második rész), amiben - fennkölten fogalmazva - Mel Brooks örökségét idézik meg a filmesek. Vagy valami ilyesmi. A lényeg, hogy finganak egy jó nagyot a vásznon... Azt azért ne feledjük, hogy 1974-et írtak a Fényes nyergek készítésekor, ekkor még sok, ma már elcsépeltnek számító dolog unikum volt - ahogy Hitchcock ijesztgetéseit is nagyra értékeljük a mai napig, hiába alkalmazzák némelyiket még a legutolsó TVfilmben is (ráadásul általában gyatrán).

blazing-saddles.jpg

A vasút építésekor probléma lépett fel: a sínek útját álló mocsarat valahogy meg kell kerülni, ami miatt a közeli város telkei felértékelődnek. Az ügyeletes gonoszkodó (Hedley Lamarr) ezeket a területeket szeretné megkaparintani olcsón, de ehhez el kell üldöznie az ott lakókat. A felbérelt cowboyok sikeresen rettegésben tartják a várost, míg nem a helyiek új seriffet nem kérnek a kormányzótól. A könnyen befolyásolható, hedonista félnótást végül ráveszi Lamarr, hogy a karrierje szempontjából az lesz a legjobb, ha egy négert nevez ki a törvény emberének...

A film jócskán bővelkedik az aktuálpolitikai áthallásokban: a feketék polgárjogi küzdelmei épphogy csak véget értek, máris ilyen merész témához nyúltak az alkotók, még ha csak a poén szintjén is (persze ma már minden évben kismillió hasonló film készül). A kőkemény rasszista falusiak csodálkozó tekintetét érdemes figyelni, amikor belovagol a városba lovon az új seriff... "There's a nigga on the horse!", ahogy azt Samuel L. Jackson mondaná.

678851.jpg

Egy paródia/vígjáték esetében az mindig fontos kérdés, hogy ennyit és milyeneket lehet rajta röhögni (ahogy egy akciófilmnél is arra vagyunk kíváncsiak, mennyire látványosak az ilyen jelenetek). Ha nem is ér fel Brooks későbbi munkásságához, azért akadnak sírvaröhögős momentumok. Az eloszlásuk ugyanakkor változó, nekem kicsit sok volt az éneklős betét és akadt olyan jelenet, vagy párbeszéd is, amin úgy éreztem, többet is dolgozhattak volna (azért az egy évvel későbbi angol Gyalog galopp mérföldekkel veri ezt a filmet).

A színészi játék is változó: érthető, hogy mivel paródiáról van szó, túl kellett játszani a szerepeket, de speciel pont Mel Brooks esetén éreztem azt, hogy amit ő produkál, az már nagyon erőltetett. A főgonosz Lamarrt alakító Harvey Korman egy jó ellenpélda az előbbire - ő szintén erősen rájátszik mindenre, de valahogy mégsem izzadtságszagú és vicces is tud maradni. Gene Wilder (aki utolsó pillanatban ugrott be a szerepére) annak ellenére hozza jól a szupergyors, szuperkúl fegyverforgató figuráját, hogy egyáltalán nem passzol hozzá.

blazingsaddles.jpg

Nem ez Mel Brooks legjobb vígjátéka, ellenben sok tekintetben volt úttörő. Akkora siker lett az átlagemberek közt (a stúdió vezetésének nem nagyon tetszett elsőre), hogy egy évvel később újra moziműsorra tűzték... Fontos darab és sokat lehet rajta röhögni, de nem szabad Űrgolyhók-szintű poénáradatra számítani. Némelyik viccről szinte lerí, hogy a forgatókönyvbe besegítő Richard Pryor írta - szerintem azok kifejezetten borzalmasak. Bár feledni tudnám őket... És ha mást nem is, az ütős befejezést biztosan mindenki megjegyzi majd magának.

Lisztes

Fényes nyergek az imdb-n

Fényes nyergek előzetes

Fényes nyergek előzetes Django elszabadul stílusban

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr725697129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása