Lisztes megmondja a tutit

Feltámad a vadnyugat - Lisztes megmondja a tutit

2014. március 27. 15:00 - lisztes

Kicsit mérges vagyok. De inkább csalódott. Sok tekintetben megelőzte a korát ez a sci-fi, ugyanakkor ennek ellenére egy hatalmas lufinak érzem. Egy zseniális high concept-re épülő, azt egész estés filmhez méltóan megtölteni mégsem tudó alkotás, amiben kb. egy rövidfilmre elegendő történet van, minden más csak időhúzás. Komolyan azt kell bámulnom 20 percen keresztül a "Westworld" című filmben, ahogy a középkori díszletek közt mászkál egy random szereplő?

Westworld_Q.jpg

A sztori fővonala szerint a nem túl távoli jövőben egy olyan kalandparkot nyitnak meg, ahol a tehetős kikapcsolódni vágyók elrepülhetnek más, hitelesen rekonstruált korokba, úgy mint a Római Birodalom, a 13. századbéli középkori Európa és az 1800-as évek második felének vadnyugata. Peter és John jó barátok, előbbi épp a házasságának gallyra menését igyekszik elfelejteni, így egy kis férfias vadnyugati kikapcsolódás tökéletes alkalomnak ígérkezik a búfelejtésre. Főhőseink nem is sejtik, hogy valami nincs rendben a park robotjaival...

Az általam igen nagyra tartott Michael Crichton (ő írta a Jurassic Park alapjául szolgáló regényt is többek közt) épp a Karib-tenger kalózai című Disneylandben található látványosságon élte ki gyermekded vágyait, amikor az ott található animatronikus figurákat látva megszületett az ötlet a fejében. Egy olyan kalandpark, ahol a pénzes vásárlók igényeit emberszerű robotok szolgálják ki. Egy kalandpark, ami túlságosan is a technikára támaszkodik és végül ez lesz a veszte az irányítóinak és a vendégeknek egyaránt.

You-fellas-new-in-town-Majel-Barrett-as-Miss-Carrie-to-James-Brolin-Richard-Benjamin-in-Westworld-1973.png

Az utolsó mondatról sokaknak beugorhat a Jurassic Park, hiszen lényegében ott is ugyanez történik. Beüt a krach és a park látogatói jól megszívják. Csak míg az a sztori egy sok izgalmas karaktert mozgató, hatalmas kaland volt, addig a Feltámad a vadnyugat két szereplőre és egy elszabadult gyilkos robotra épít, sokkal kisebb szabású, sokkal kidolgozatlanabb. És ez sajnos hamar feltűnik a nézőknek is, lévén rengeteg olyan "semmi érdemleges nem történik benne" jelenetet látunk, amit más filmekből egyszerűen kapásból kivágnak, de legalábbis nem szánnak rá perceket, csak másodperceket.

A film 1973-ban készült és mint a bevezetőben is írtam, megelőzte a korát. A gépek közt egymásra átterjedő furcsaságot a modern világban computervírusnak hívják, akkoriban pedig jóformán még nem is létezett ilyesmi. Ez volt az első film, amiben számítógép által digitalizált képkockákat láthatunk (Yul Brynner "Gunsliger"-ének szemszögét mutatták így be). És hogy érzékeltessem, hogy ezt az egyszerű téglalap-pixeles képet mennyi munka volt összehozni: 10 másodpercnyi anyagot durván 8 óráig tartott elkészíteni.

48315-westworld2.jpg

Szóval a technikai része és az innováció miatt csillagos ötöst érdemelne, de sajnos az ötlet(ek) mögül hiányzik a történet, így végül kifejezetten csalódást keltő lesz a végeredmény. A két főhős jól szuperál együtt a vásznon, de nem kapnak annyi jelenetet, hogy igazán elmélyíthessék a figurák közti baráti kapcsolatot. Az irányítóközpontban zajló események bemutatása ugyancsak jó ötlet, de ismét azt kell mondanom: gyorsan felskiccelték a főbb dolgokat, aztán bumm, már ki is nyírtak mindenkit - méghozzá nagyon ócskán.

A legrosszabbul azonban Yul Brynner járt, aki a A hét mesterlövészbéli figurájának van beöltöztetve, de összesen van vagy 10 sora, azt is teljes átélés nélkül kell mondania, a robothatás kedvéért. Még a szeme is megsérült a forgatás alatt, ami miatt pár napot le is kellett állniuk mindennel, ugyanis a fémes tekintetet biztosító kontaktlencséit addig nem hordhatta. Erről a karakterről mintázták egyébként Michael Myerst is - meg kb. az összes népszerű gyilkost: sétálva is utolér mindenkit és szinte elpusztíthatatlan...

westworld4.jpg

A Feltámad a vadnyugat azon kevés filmek táborát gyarapítja, aminek kifejezetten jót tenne egy remake. Nem csak amiatt, mert a modern technikát reprezentálni hivatott számítógépek és különféle kütyük finoman szólva is viccesen néznek ki a mai kor szülöttjeinek (szalaggal működő cuccok, meg hasonló), hanem mert ezt az alapötletet kibővítve, kicsit a mai korra hangolva egy igazán hangulatos kis sci-fi horrort lehetne összehozni. Egy olyat, ami simán lekörözi az alapanyagot is.

Lisztes

Feltámad a vadnyugat az imdb-n

Feltámad a vadnyugat előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr815874950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.27. 15:16:28

szerintem meg ez a film semmi másra nem alapozott minthogy jéé ez Yul Brynner, tudjátok aki a Hét mesterlövészben játszott aztán azóta se sehol semerre, ... még a ruhája is ugyanaz röhej ez a film :D

rettentó 2014.03.31. 13:29:21

Én is kicsit lufinak érzem, de a '70-es években legalább társadalomkritikus volt még egy ilyen mainstream sci-fi is. Ma főleg űrakciófilm, űrkalandfilm meg űr...(tetszés szerinti műfaj beírandó) van, igazi sci-fi helyett. Szerintem Brynner robotja állati ijesztő, elviszi a hátán a filmet. Amúgy nemrég láttam, nem még gyerekként :-)
Sokan nem tudják, hogy nem csak vadnyugati, de középkori és római "world" is van a filmben.
Ezek elvarratlan szálak, vagy teljesen ki kellett volna hagyni őket vagy kicsit több játékidőt szánni rájuk.
süti beállítások módosítása