Lisztes megmondja a tutit

Westernfilmek TOP50 - 10 jó westernfilm (50-41)

2014. április 19. 15:00 - lisztes

Miután végeztem a legjobb börtönös filmek felkutatásával (ennek eredményéről ITT tájékozódhattok), megszavaztattam az olvasókkal, hogy milyen témában lenne érdemes elmélyednem és összeállítanom egy hasonlóan részletes toplistát. A legtöbb voks a westernfilmekre érkezett (ennek egyébként nagyon örültem, mert szeretem a műfajt), úgyhogy november óta meg is néztem belőlük több, mint 70 darabot, hogy nyugodt szívvel állíthassam össze ezt a természetesen erősen szubjektív kis szösszenetet.

western_cowboy_at_sunset-wide.jpg

Akárcsak az előző projektem esetén, itt is ugyanazt a felosztást követem:

41-50: 10 jó westernfilm

31-40: 10 jobb westernfilm

21-30: 10 még jobb westernfilm

11-20: 10 még annál is jobb westernfilm

01-10: A 10 legjobb westernfilm

+ A bónusz: 10 film, ami kimaradt

A szabályok most jóval egyszerűbbek voltak, lévén nem kellett azzal vacakolnom, hogy pontosan mit is kell westernnek tekintenem. Ez egy zsáner és mint ilyet, az imdb-n feltüntetik a filmek címe mellett. Tehát minden olyan mozi, amihez az adatlapján valamilyen úton-módon odakerült a műfajbesoroláshoz a "western" szócska, lehetőséget kapott, hogy szerepeljen ezen a listán. Természetesen, mivel ilyenből durván 7500 van (bár ebben rengeteg a sorozatrész, a rövidfilm, a TVfilm, stb), így mindent nem, az egésznek csupán az 1%-át tettem magamévá.

De azt az 1%-ot igyekeztem úgy megválogatni, hogy a legfontosabbak közül semmi se maradjon ki (nem sikerült). Igazság szerint még kb. ugyanennyi filmet meg kellene néznem ahhoz, hogy minden olyan darabról szó essen, ami megérdemelné. A watchlistembe beválogatáskor igyekeztem mások véleményét (neten fellelhető toplistáit), az imdb pontszámot, a körülöttük kialakult kultuszt figyelembe venni, de akadt pár olyan is, amit szimplán egy ismerős, a témában járatos ember tanácsára néztem meg - és milyen jól tettem... De erről majd még a későbbiekben, most következzen az első tízes:

A +1: Talpuk alatt fütyül a szél / The Wind Blows Under Your Feet (1976) - Kritika

Téma: Törvényen kívüli vs törvény embere; Típus: Gulyáswestern/Eastern; Egyéb műfajok: Dráma

Rögtön csalok, há' mer' miért ne? Merthogy szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy hazánkban is születtek próbálkozások a műfaj meghonosítására. Nem sok, de 2-3 db akad és ezek közül talán a legismertebb a Bujtor István főszereplésével készült Talpuk alatt fütyül a szél, amit easternnek, vagy gulyáswesternnek is neveznek és ami az 1800-as évek eleji magyar pusztán játszódik betyárostól, mindenestől. Sok a megmosolyogtató jelenet, de van benne potenciál - szerintem érdemes lenne több ilyen típusú filmet készíteni idehaza...

A-man-and-his-coffin.jpg

50. Django / Django (1966) - Kritika

Téma: Titokzatos idegen...; Típus: Spagettiwestern; Egyéb műfajok: Nincs

Te jóóóó isteeeen! A Django csak az 50. helyen van? Hát akkor ez egy sz*r lista! - Nem egészen, csupán az én szerény véleményem szerint nem valami nagy szám ez a film. Nem tudott úgy bevonzani, mint sok másik spagettiwestern, nem ütött akkorát, mint vártam. Ha a hatalmas kultuszt körülötte nem is fogom tán sosem megérteni, filmtörténeti jelentőségét nem vitatom. És az is igaz, hogy rengeteg kúl jelenet van benne, szóval megnézni mindenképpen érdemes, ha még kimaradt volna.

49. A vadnyugat hőskora / How the West Was Won (1962) - Kritika

Téma: Történelmi; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Kaland

Sokan utálják, főleg itt, az öregkontinensen és én meg is értem őket. De a fenébe is! Ez attól, hogy nem történelemhű, néha rasszista, néha túlságosan meseszerű és néha simán csak hazug, még egy rendkívül szórakoztató és igényes vállalkozás volt. Bárcsak századennyire lenne igényes a mi Honfoglalásunkról szóló film, már megérte volna leforgatni azt. A vadnyugat hőskora nem hibátlan, de a maga elé kitűzött célt maradéktalanul teljesíti. Impozáns alkotó- és színészgárda, jó néhány grandiózus jelenet és egy gyerekcipőben járó, akkoriban még méregdrága technika nyújt agykikapcs állapotban remek szórakozást annak, aki bevállalja a közel három órás játékidőt.

48. A Sergio Sollima trilógia / La resa dei conti (1966) / Faccia a faccia (1967) / Corri oumo corri (1968) - Kritikák: első / második / harmadik

Téma: Mexikói + gringó, fejvadászok; Típus: Spagettiwestern, zapatawestern; Egyéb műfajok: Kaland, vígjáték

A spagettiwesterneknek három meghatározó Sergioja volt. Leone és Corbucci mellett Sollima is forgatott a zsánerben, méghozzá három filmet is, amik témájukban, főszereplőjükben és rendezőjükben hasonlítanak egymásra, nem szigorú értelemben vett trilógiát alkotva. Az első és harmadik rész főhőse Cuchillo, de igazság szerint a két film története közt semmiféle hasonlóság sincs, úgyhogy a Corri oumo corriban akár Bélának is hívhatták volna Tomas Milián karakterét. Na de nem is ez a lényeg, hanem hogy három korrekt módon elkészített, erős politikai áthallástól hangos spagettiwesternnel van dolgunk, amelyek közül minőségben talán a Faccia a faccia emelkedik kicsit ki - ha nem vettem volna egy csoportba őket, az valószínűleg előrébb szerepelt volna a listán. Itthonra csak az első részt, a Számadást hozták be anno, a másik kettőnek még magyar címe sincs. Azért annál lényegesen jobban sikerültek, hogy ilyen cudarul bánjunk velük...

1-feature-pic.jpg

47. Appaloosa - A törvényen kívüli város / Appaloosa (2008) - Kritika

 Téma: Törvényen kívüli vs törvény embere; Típus: Modern western; Egyéb műfajok: Krimi, dráma

Manapság kevés western készül sajnos, de azok a szándékosan szennynek szántaktól eltekintve általában ütős darabok. Az Appaloosa is ambiciózus vállalkozás volt, ellenben hiába az impozáns szereplőgárda és Ed Harris nyilvánvaló szerelme a műfaj iránt, sőt, hiába a korhű, hiteles ábrázolásmód, az Appaloosa mégsem szól akkorát, mint amekkora potenciál lakozott benne. Kicsit lassan csordogál és fel lehet róni a készítőknek (mivel a köcsög kritikus soha sem elégedett semmivel), hogy a hitelesség oltárán gyakran áldoztak a film során a történetből. Nem rossz, de lehetne jobb, szórakoztatóbb is.

46. A 73-as winchester / Winchester '73 (1950) - Kritika

Téma: Bosszú; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Kaland

James Stewart is belevetette magát az 50-es években a westernek világába: a zsáneren belül tett látogatása elején Anthony Mann rendezővel összehoztak pár filmet, melyek közül az első (és feltételezhetően a legjobb is egyben) A 73-as winchester, aminek sztorija lényegében A gyűrűk uráét idézi, csak az Egy gyűrű helyett egy fasza kis winchester az a tárgy, ami után a film összes szereplője áhítozik. Egy kisebb szerepben még maga a legendás vadnyugati seriff, Wyatt Earp is feltűnik, de ez a történet most nem róla szól, hanem egy férfiról, aki apja gyilkosán próbál revansot venni.

45. Fényes nyergek / Blazing Saddles (1974) - Kritika

Téma: Hatalmasok vs kisemberek; Típus: Westernszatíra; Egyéb műfajok: Vígjáték

Mel Brooks örökbecsű klasszikusa sok más paródia ősatyja. Műfajteremtőnek is nevezhetjük akár, hiszen egy rakás másik hasonló film követte (Brooks az Űrgolyhókkal, a Robin Hooddal és a Drakulával, Zuckerék pedig az Airplane- és Csupasz pisztoly filmekkel). Az éneklős jelenetek ugyan nem nyerték el a tetszésemet és a poénok zöme sem vicces annyira, de megjelenése idején óriási népszerűségnek örvendett, a mozipremiere után még egy évvel is műsoron volt Amerikában. Ez azért nem semmi... A sztori kellően provokatív és rengeteg új, ma már sajnos agyonhasznált paródia-megoldást találtak ki anno Brooksék, szóval ez is olyan film, ami minden hibája ellenére nagyon is fontos darabja a zsánernek.

maxresdefault.jpg

44. Idegen a cowboyok között / The Big Country (1958) - Kritika

Téma: Klánháború; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Dráma, romantikus

Fülbemászó dallamok, epikus történet és a mindig remekül játszó Gregory Peck... A film ugyan egy kicsit hosszú és a struktúráján érezni is, hogy bizony egy könyv alapján készült, de tele van pompás jelenetekkel és Pecken kívül is még jó néhány nagyszerű színésszel. Bár még a klasszikus érában készült és inkább a romantikusabb irányvonalat képviseli, de a két nagy hatalmú család közti civódást meglepő őszinteséggel tárják elénk. A liberális beállítottságú keleti hajóskapitány és a konzervatív texasiak világszemlélete közti ellentétre remek jelenetekkel világítanak rá a készítők. A film közepén pedig van egy ~nagytotálban rögzített, baromi jól kinéző éjszakai bunyó Gregory Peck és Charlton Heston karaktere közt. Kötelező.

43. McCabe és Mrs. Miller / McCabe & Mrs. Miller (1971) - Kritika

Téma: Hatalmasok vs kisemberek; Típus: Revizionista western; Egyéb műfajok: Dráma

Robert Altman rendező is kipróbálta magát a zsáneren belül, bár őt inkább a nyirkos, sáros, havas vidék érdekelte, semmint a poros kisvárosok forrósága. A McCabe és Mrs. Miller is egy könyv alapján készült, műfaját tekintve a rendezője szerint egy igazi "antiwestern". Férfi főhősünk üzletember, akit egy nagy bányásztársaság fel akar vásárolni, de ő a tárgyalás során túlfeszíti a húrt, így azok egyszerűbbnek látják simán kinyírni őt. Ouch... Közben pedig beleszeret az ópiumfüggő madammeba, Mrs. Millerbe, aki segített neki felfuttatni a kis bányavárosban lévő kupleráját...

42. Egy marék dinamit / Giú la testa (1971) - Kritika

Téma: Mexikói + gringó; Típus: Spagettiwestern, zapatawestern; Egyéb műfajok: Kaland

Sergio Leone munkásságát a westernekben kevésbé járatos emberek is ismerik. Talán az egyedüli filmje, ami az átlagosnál kevesebb figyelmet kapott, a James Coburnnel forgatott Egy marék dinamit, amiben a mester is, mint sok más olasz kollégája a mexikói forradalom témájához nyúlt. A Volt egyszer egy vadnyugatból ismerős ráérős stílusban mesél el egy ahhoz képest túlságosan egyszerű történetet, épp ezért joggal érezhetik az emberek soknak a több, mint 2,5 órás játékidőt. Ahogy anno írtam a kritikámban: a film legnagyobb hibája, hogy Sergio Leone rendezte. Egy feszesebb tempójú, laza másfél órás spagettiwesternként sokkal jobban működött volna, de azért így is megvannak a maga pillanatai.

fc46f60bf62f49ab667be36a81f5c9c8.jpg

41. Fakó lovas / Pale Rider (1985) - Kritika

Téma: Titokzatos idegen..., Hatalmasok vs kisemberek; Típus: Revizionista western; Egyéb műfajok: Nincs

Clint Eastwood négy westernt rendezett, ezek közül a Fakó lovas, ami lényegében az Idegen a vadnyugaton című film remakeje, a harmadik és egyben legkevésbé jól sikerült darab. A 80-as években a westernekre amúgy sem volt túl nagy igény, igaz az évtized közepén jött egy kisebb hullám (a Fakó lovas is ezt lovagolta meg - haha, mekkora szóvicc), de ez sajnos hamar alábbhagyott. A gonosz bányásztársaság gőgös elnöke el akarja üldözni a környékről az aranyásókat, hogy a modern technikának hála seperc alatt kitermeljék a környék még megmaradt érckészletét. De aztán jön egy titokzatos prédikátor, aki ráadásul holtából támadt fel és rendet rak a környéken...

-------------------------------------------------------------------------------------

Ennyi lenne az első 10-es, ami valójában 13 filmet foglal magába. Bármilyen észrevételt szívesen fogadok kommentben. Hogy biztosan ne maradj le a további cikkekről sem, dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Biztos, ami biztos :) Köszönöm.

Lisztes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr816043089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.19. 16:28:33

Úgyis az a nyálas, szar Remény rabjai lesz az első.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.19. 20:00:43

vétó: amíg nem láttad a Vörös Napot nem írhatsz western toplistát

ledo76 2014.04.20. 20:26:05

Nem is a Django 50., inkább a Giu la testa 42. helye zavar. Lassú, de nagyon mély. Mindegy kinek a pap, az ilyen listákhoz épp ezért ritkán szólok hozzá.

RCH 2014.04.20. 20:31:58

Ha a listán ott lesz a Silverado, lehetsz a haverom. :)

nyikk 2014.04.20. 20:38:34

Úgyis a Volt egyszer egy vadnyugat vagy a Jó, a rossz és a csúf lesz az első:))

Kron 2014.04.20. 20:59:56

ha eastern és hazai gyártás, akkor a szegénylegényeknek viszonylag kevés versenytársa akad. a talpuk alatt fütyül a szél is egy egész jó darab, de hozzá képest egy vígjáték.

paráznabillegető 2014.04.20. 21:56:46

na, kíváncsi vagyok a vadnyugat fiai hol fognak végezni!
nem is beszélve az ördög jobb és balkezéről...

Meridian74 2014.04.20. 23:37:19

Jöhet a többi is, kiváncsi vagyok... Ebből csak 3 nem volt meg nekem :)

Oldfan 2014.05.01. 18:11:11

A "Vörös nap" tömény marhaság, csak a Bronson-Mifune-Delon trió korabeli népszerűségét akarta kihasználni. A jó vagy jelentős filmek listáján semmi keresnivalója. Nálam a szórakoztató értéke sem magas.
süti beállítások módosítása