Lisztes megmondja a tutit

Westernfilmek TOP50 - 10 jobb westernfilm (40-31)

2014. április 23. 15:00 - lisztes

Máris folytatódik a legújabb gyűjtésem alapján összeállított toplistám, ami a western zsánerének legjobbjait hivatott bemutatni. A munkám során igyekeztem összeválogatni a legjobb hírű produkciókat, azok közül kiválasztani azokat, amelyek a leginkább felkeltették az érdeklődésemet, hogy tényleg csak a "krémmel" találkozzatok a cikkeimben. A sorrendállítási folyamat úgy zajlott, hogy miután megnéztem egy filmet, azt elhelyeztem az eddig megtekintettek listáján, így a végeredmény, a végső 50-es tagjai csak az utolsó napokban körvonalazódtak.

western50B.jpg

Akárcsak az előző projektem esetén, itt is ugyanazt a felosztást követem:

41-50: 10 jó westernfilm

31-40: 10 jobb westernfilm

21-30: 10 még jobb westernfilm

11-20: 10 még annál is jobb westernfilm

01-10: A 10 legjobb westernfilm

+ A bónusz: 10 film, ami kimaradt

Úgy gondolom, hogy illendő pár szót ejteni a western különböző típusairól, lévén akad jó néhány belőlük. Igaz, hogy erre két bekezdésnyi szöveg édeskevés, de azért tekintsük át nagyon nagy vonalakban a zsáner történetét: Minden egy nagy vonatrablással kezdődött - az egyik első western 1903-ból, igaz csak rövidfilm, de még így is óriási hatással volt a mozgóképgyártásra. A némafilmek korában nagy népszerűségnek örvendő műfaj a hangosfilm előretörésével azonban gyorsan háttérbe szorult...

Mígnem jött a Hatosfogat és a western jelentette "B" kategóriából ismét "A"-t varázsolt, beindítva John Wayne karrierjét is. A 40-es, 50-es és még s 60-as években is nagy népszerűségnek örvendtek a klasszikus, mítoszépítő, de hazug, túlromantizált westernek, hogy aztán a 70-es évektől kezdődően megkezdődjön a revízió, és kb. 20 évvel később elérkezzen a modern westernek kora, bár e kettőt nem mindenki választja külön. Eközben a 60-as évek közepétől a 70-es évek elejéig óriási népszerűségnek örvendtek az olaszok által készített spagettiwesternek, amik közül egy szűk réteg minőségben még rá is ver az "őshonos" darabokra.

Akadt más országokból is próbálkozás szép számmal, ezeket különféle, az adott nemzetre jellemző ételekről nevezték el - így például gulyáswestern is forgott nálunk a 70-es években. Manapság a western már halottnak tekinthető, noha évente akad egy-két érdemes próbálkozás és kimondottan erős darabokkal szolgáltak a kétezres évek. A gond csak az, hogy a választék már meg sem közelíti a fénykorban tapasztaltat. Idén jön vígjáték (Hogyan rohanj a veszTEDbe) és dráma (The Homesman) is, szóval a rajongók ebben az évben is csillapíthatják valamelyest a szomjukat.

wyatt-earp-1994-001-kevin-costner-michael-madsen-posse-walking-down-street-00m-zgo.jpg

40. Wyatt Earp /  Wyatt Earp (1994) és Tombstone - Halott város / Tombstone (1993) - Kritikák: Wyatt Earp / Tombstone

Téma: Történelmi, klánháború; Típus: Modern western; Egyéb műfajok: Életrajzi, kaland, akció

A két film ugyanarról (a legendás Wyatt Earp életéről) szól, bár teljesen más hangnemben, mégis hasonló minőségben. Legalábbis az én szememben. Tipikus hollywoodi testvérprodukciók (A rettenthetetlen - Rob Roy; A tökéletes trükk - A mágus, Shrek - Szörny Rt, stb.), melyek közül a korábban készült Tombstone lett nagyobb siker kritikailag és anyagilag is, bár az én tetszésemet nem igazán nyerte el az sem. A Wyatt Earp hitelesebb, de nézőt próbáló játékideje van és még így is akadnak benne csúsztatások, míg a Tombstone szórakoztatóbb, de rengeteg helyen módosítottak a valós történéseken, nem mellesleg számomra túlságosan meseszerűen hatott. Szóval hibái mindkét filmnek akadnak, mégis érdemesnek tartom őket arra, hogy felkerüljenek erre a listára.

39. Hatosfogat / Stagecoach (1939) - Kritika

Téma: Indiánok; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Kaland

Lehet, hogy sokan halálra unják magukat a másfél órás játékidő alatt, lévén a szereplők főleg beszélgetnek abban a bizonyos postakocsiban, amire az eredeti angol cím utal... De a remek karaktereknek és a kiváló párbeszédeknek hála nagyon is rendben lévő darabról van szó, ráadásul komoly filmtörténelmi jelentőséggel is bír (ez indította be John Wayne mainstream karrierjét). Arról nem is beszélve, hogy a csúcspontként funkcionáló lovas üldözős jelenet még mai szemmel nézve is megállja a helyét...

38. Silverado / Silverado (1985) - Kritika

Téma: Hatalmasok vs kisemberek; Típus: Modern western; Egyéb műfajok: Akció, krimi, dráma

A Silverado is azok közé a filmek közé tartozik, amik köré itthon valami hihetetlenül nagy méretű kultusz épült. Mindenki szereti, mert nem veszi magát komolyan a film: kalandos, néhol vicces, látványos és csavaros sztori, amiben egy csomó szereplőt mozgatnak. Számomra valahogy mégsem volt az igazi. Az aláírom, hogy szórakoztató közel két óra volt, de megmondom őszintén, én lényegesen többet vártam tőle. Mindenesetre Lawrence Kasdan filmjének teljesítménye a 38. helyre elég volt, ráadásul egy csomó jónak tartott darabot előz meg ezzel, úgyhogy panaszra nem lehet oka senkinek...

a Don Siegel The Shootist John Wayne DVD Review PDVD_009.jpg

37. A mesterlövész / The Shootist (1976) - Kritika

Téma: Elmúlás; Típus: Revizionista western; Egyéb műfajok: Dráma

John Wayne egyik legszemélyesebb filmje, amely egyben az utolsó is, hiszen ahogy A mesterlövész főhőse, úgy a Herceg is rákban szenvedett. A korabeli kritika egyébként nagyon jól fogadta, de mivel addigra a westernek kora hanyatlóban volt, ez lett John Wayne "A" ligás karrierjének egyik legrosszabbul teljesítő filmje. Igaz, ami igaz, nincs túl sok akció benne, a forgatókönyv inkább a halállal és a múlttal való szembenézésre koncentrál, Wayne pedig élete egyik legjobb alakítását nyújtva búcsúzik el közönségétől...

36. Red Hill / Red Hill (2010) - Kritika

Téma: Bosszú; Típus: Neowestern; Egyéb műfajok: Thriller

Az Ausztráliában, ráadásul a jelenben játszódó Red Hill érdekes kísérlet volt arra, hogy a mai korba helyezve egy klasszikus westernsztorit, mennyire marad az hihető. A végeredmény közel sem tökéletes, de kétségkívül szórakoztató. Egy kis költségvetésű, személyes darab, amit inkább a különlegessége, semmint a minősége miatt ajánlanék megnézésre. Nem mintha azzal olyan ordítóan nagy gondok lennének, de azért elég sok az önkényes megoldás és akad pár logikai bukta is a forgatókönyvben. De még így is westernebb sok más westernnél.

35. A kék katona / Soldier Blue (1970) - Kritika

Téma: Indiánok; Típus: Revizionista western; Egyéb műfajok: Történelmi

Ezt a filmet egy ismerősöm ajánlásának köszönhetően néztem meg, a gyűjtőmunkám során ugyanis sehol sem találkoztam a címével. Mondhatni tehát, hogy egy elfeledett gyöngyszemről van szó, a revizionista westernek egyik korai képviselőjéről, aminek párbeszédei és vágásai ugyan hagynak némi kívánni valót maguk után, de a téma (indián genocídium) és a film végén található explicit mészárlós jelenet miatt fontosnak tartom, hogy minél több embert megismertessek vele. Előbbi elgondolkoztat, utóbbi pedig elborzaszt - ez a darab ezt a kettőt nagyon jól tudja.

dos-mulas-y-una-mujer-2.jpg

34. Két öszvér Sara nővérnek / Two Mules for Sister Sara (1970) - Kritika

Téma: Pénzszerzés; Típus: ~Spagettiwestern, revizionista western; Egyéb műfajok: Vígjáték, kaland, háborús

Don Siegel rendező, bár nem volt olasz származású, lényegében egy spagettiwesternt tett le az asztalra a Két öszvér Sara nővérnekkel. A politikai felhang, a mexikói környezet, az erős női karakter, a titokzatos, szótlan főhős (akit ráadásul Clint Eastwood kelt életre), valamint Ennio Morricone zenéje mind-mind azt éreztetik az emberrel, hogy az akkoriban népszerű olasz "találmány" egy tagjával van dolga. Egyébként pedig egy remek szórakozást nyújtó, jó néhány csavarral operáló, de pár logikai bukfencet tartalmazó westernről van szó.

33. Az ördög jobb és bal keze 1-2 / Lo chiamavano Trinitá... (1970); ...continuavano a chiamarlo Trinitá (1971) - Kritikák: első rész / második rész

Téma: Hatalmasok vs kisemberek; Típus: Westernszatíra, spagettiwestern; Egyéb műfajok: Vígjáték

Az itthon óriási népszerűségnek örvendő olasz származású színészpáros első igazán nagy sikere és annak folytatása, ami nagyjából hozza az elődje színvonalát. A pofozkodós vígjátékok ősatyja, aminek poénjain még huszadik nézésre is lehet visítva röhögni (illetve akkor lehet csak igazán jókat derülni rajta). A spagettiwestern haldoklásának első tüneteire érkező válaszreakcióként az olaszok a komédia irányába terelték el a műfajt - és milyen jól tették! Megunhatatlan klasszikusok, amiket bármikor szívesen újranéz az ember, igaz nem árt szeretni hozzá Bud Spencer és Terence Hill munkásságát. De ez ugyebár Magyarországon "népbetegségnek" tekinthető :)

32. Maverick - Halálos póker / Maverick (1994) - Kritika

Téma: Pénzszerzés; Típus: Westernszatíra; Egyéb műfajok: Vígjáték

A 90-es évek eleji westernvirágzás egyik jobban sikerült darabja, ami a zsáner ismert elemeit parodizálja ki egy nagyon okosan megírt szkript segítségével, aminek alapjául egy, az 50-es, 60-as években futó sorozat szolgált. Az abban főszereplő James Garner is visszatér, de a műfaj egy másik nagy örege, James Coburn is tiszteletét veszi. Az újabb generációt pedig Mel Gibson képviseli, aki a Halálos fegyver filmeket is jegyző Richard Donnerrel közösen forgatta ezt a westernt is. Vicces, pörgős, szórakoztató és csavaros. Első osztályú kikapcsolódás nyújtó film, a jó öreg Mel fénykorából.

shane-still.jpg

31. Idegen a vadnyugaton / Shane (1953) - Kritika

Téma: Titokzatos idegen...; hatalmasok vs kisemberek; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Dráma

Hazájában meglehetősen népszerű, de itthon - ahogy a visszajelzésekből leszűrtem - egy kevésbé ismert darab. Már 60 éves is elmúlt, de a film még most is megállja a helyét. A sztorit persze azóta már sokszor feldolgozták (lásd Clint Eastwood Fakó lovasát a 41. helyről), de ez mit sem von le az eredeti értékéből. A csúnya, gonosz nagyvállalatok vs családi vállalkozások egyenlőtlen harcát feldolgozó klasszikus korához képest meglepően éretten nyúl a témához, úgyhogy már csak emiatt is csak ajánlani tudom.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ennyi lenne a második 10-es, ami 12 filmet takart valójában. Továbbra is várom a visszajelzéseket kommentben. Hogy biztosan ne maradj le a további cikkekről sem, dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Biztos, ami biztos :) Köszönöm.

Lisztes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr996043574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása