Lisztes megmondja a tutit

Vörös nap - Lisztes megmondja a tutit

2014. május 11. 15:00 - lisztes

Annyit nyaggattatok vele, hogy beadtam a derekamat. Mert voltam olyan bohém, hogy a westernfilmek TOP50-es listám összeállításához nem néztem meg a Vörös napot. Nem indokolta igazából semmi az ellenkezőjét: más, a neten fellelhető listákon nem futottam bele, az alattuk lévő kommentek közt senki sem hiányolta és az imdb-n sem áll kimondottan fényesen. Legalábbis nem úgy, hogy ne tudjak mutatni kapásból 30 másik westernt, ami ugyanilyen pontszámmal rendelkezik és kénytelen voltam kihagyni...

redsun1971.jpg

De aztán ahogy híre ment a dolognak, egyre többen kezdték javasolni kommentekben, hogy ezt a filmet még érdemes lenne megnéznem. Kollégáim a Filmbooknál annyira komálják, hogy kis híján felkerült az általuk összerakott TOP10 westernes listára is. Így hát elsősorban az ő unszolásukra (igaz versenyen kívül, mivel addigra már a sorrendem összeállt és a cikkeket is megírtam) sort kerítettem Charles Bronson egyik legnépszerűbb westernjére a hetvenes évekből.

A történet maga faék egyszerűségű, de ez millió más western kapcsán elmondható. Ami különlegessé teszi, az az, hogy egy teljesen másik kultúrából emeltek át egy klasszikus elemet a vadnyugati környezetbe: egy vonatrablás után ugyanis a banditák vezérét, Linket (Bronson) átveri a társa, Balos (Alain Delon) és meglép a zsákmányolt dellával. Mellé pedig elviszi a vonaton utazó japán kontingens aranyozott kardját is, amit a császár az amerikai elnöknek szánt ajándékba. A japánok nagykövete egyik szamuráj testőrét (Toshirô Mifune) bízza meg a visszaszerzésével, aki emiatt kénytelen összefogni Linkkel...

tumblr_mb9h8jd6PE1qfd2e5o1_1280.jpg

Értekeztem én már korábban is arról, hogy milyen érdekes, hogy a japán filmművészet pár jelentős darabját Amerikában western környezetben remakeelték. A legjobb példa erre A hét mesterlövész, ami Kurosawa A hét szamurájának újragondolása, de hasonlóan ismert példa az Egy maroknyi dollárért Sergio Leonétől is. Ami előbbit mégis sokkal érdekesebbé teszi mai filmünkkel kapcsolatban, az az, hogy a Vörös napban a hét közül az egyik szamuráj és a másik hét közül pedig az egyik mesterlövész játsszák a két főszerepet.

Igazi nemzetközi produkció egyébként a Vörös nap: van itt amerikai, japán, francia és svájci filmsztár, akik egy brit rendező kezei alatt játszanak Spanyolországban, mivel a filmet ott forgatták. Furcsa mix, annyi szent, vannak benne spagettiwesternekre jellemző elemek, az indiánok arctalan ellenségként való ábrázolása a kissé idejétmúlt klasszikus western érát idézte fel bennem, de persze önmagában az a tény, hogy egy szamuráj csángál a kardjával a vadnyugaton még jobban megbolondítja az egészet és teszi teljesen egyedivé (noha nem ez az egyetlen olyan western, amiben az egyik főhős japán).

NfNGwTt.png

De őszinte leszek: ott, hogy a koncepció érdekes és egyedi, meg is állt a tudomány. A Vörös nap ugyanis egy sima roadmovie, aminek közel a teljes játékideje alatt a főszereplő páros közti egyetlen konfliktust sulykolják a néző fejébe, miszerint Kuroda (a szamuráj) rögtön végezni akar Balossal, míg Link előbb ki szeretné szedni belőle, hogy hová rejtette a pénzt. És ennyi. Nincs más téma az út során, csak olyan jelenetek sorjáznak, amikben utóbbi próbálja zsarolás/csel/szép szó révén rávenni a makacs japánt, hogy lécci ne ölje már meg rögtön azt a köcsögöt.

A film fele is eltelik, mire a csinos Ursula Andress a képbe kerül (természetesen jó szokásához híven meztelenkedik is), új konfliktusforrást hozva a színre, ami kellett is, bár a két férfi főhős közti civakodást még ezután is nagyon erőltetik. Charles Bronson egyébként meglepően játékos, laza figurát hoz, ellentétben mondjuk a Volt egyszer egy vadnyugat Harmonicájával, vagy A hét mesterlövészben nyújtott alakításával. Toshirô Mifune pedig... hát, hozza a klasszikus, sablonos képet, ami a szamurájokról kialakult. Mogorva, szótlan, de ide ez elég is, mivel ennél jobban már nem is különbözhetne Linktől.

1365699042_1.png

Ha a forgatókönyvírók vették volna a fáradtságot és változatosabb jeleneteket írnak, akkor valóban egy maradandó élmény válhatott volna a Vörös napból. Egy olyan klasszikus, mint például a Nevem: Senki, amiben halványan végig ott a humor, akadnak akciók is, de a lényeg a karaktereken és a közös jeleneteiken van. De Terence Young filmjét ennyire nem éreztem különlegesnek. Így hát, bár valószínűleg felkerült volna a TOP50-es listámra, nagy valószínűséggel a 41-50 közti szekcióban landolt volna, kiszorítva a Djangot, amiért valószínűleg a fanok virtuálisan felnégyeltek volna...

Lisztes

Vörös nap az imdb-n

Vörös nap előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr666087302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 19:09:15

amúgy lehet ez a film is olyna amit a magyar szinkron feljavított, legalábbis az első, nem tudom melyikkel láttad, angolul még nem mertem megnézni

Nyílméregbéka 2014.05.11. 20:56:33

Szerintem a Vörös nap, az egész listádat átnézve, beférne a középmezönybe simán.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 18:17:10

miért érdekes, hogy a szamurájfilmekből amcsiban kovboj filmek lettek?

Evidens választás szerintem.

bakonyibetyarbandi81 2014.05.12. 18:50:50

Vadászat életre halálra. Death hunt az angol címe. A Vörös naphoz hasonlóan méltatlanul alulértékelt western.

Nyílméregbéka 2014.05.12. 20:42:38

@bakonyibetyarbandi81: Az a Bronson és Lee Marvin film? Hű, tényleg az is milyen jó kis film! Kössz, hogy eszembe jutattad, most meg is nézem... :)

Oldfan 2014.05.13. 11:32:31

Ez egyike volt Mifune kényszerből vállalt "megélhetési" mozijainak, amihez még megnyertek pár nagynevű színészt. Ennyi, nem több. Amerikai westernek teljesen alkalmatlan, egy árva hiteles mozzanat nincs benne. Ahogy írod, dögös italo elemekkel jól feldúsították a forgatókönyvet, a karakterek abba a stílusba illők. Viszont az összes nagy színész csak sémákat hoz. Bronson legalább humorosra veszi a figurát, jelezve, kár volna itt bármi komolyságot várni.
Szórakoztató filmként persze funkcionál a mozi, annak jó, de egyéb értékeket fölösleges belelátni, mert részletes elemzésnél sorjáznának a hibák. Én nem tartom western mozinak, sima kalandfilm ez, amit "véletlenül" vadnyugati környezetben vettek fel.
süti beállítások módosítása