Lisztes megmondja a tutit

Zsebtolvaj - Lisztes megmondja a tutit

2014. május 17. 15:00 - lisztes

A francia származású Robert Bresson egy korábbi filmjével, az Egy halálraítélt megszököttel már foglalkoztam a blog hasábjain. Most sort kerítettem az időrendben azt követő darabra 1959-ből, ami egyben a rendező úr nem hivatalos börtön-trilógiájának az utolsó része. Igaz, ebben a filmben a börtön csak pár percig szerepel, lévén pont azt a szakaszát mutatják be főhősünk életének, ami két börtönbüntetése között történik vele: profi zsebtolvajt farag magából.

vol2no1-a.jpg

Miután az ember megnézi a Zsebtolvajt, vicces dolog történik vele: azt vettem észre magamon, hogy mindegy melyik tömegközlekedési módot veszem igénybe, sokkal gyanúsabban nézek az emberekre. A világ átváltozott pár napra egy halom tolvaj lakta hellyé, ahol az a leggyanúsabb, aki egyáltalán nem gyanús... Már csak azért is megéri megnézni ezt a filmet, hogy ezt a hatást belőled is kiváltsa. Sajnos azonban mégsem mondhatom el, hogy egy remekművel lenne dolgunk...

Michel egy lóversenypályán esik először bűnbe: miközben mindenki az aktuális futamot figyeli, egy gyanútlan hölgy válltáskájából lenyúl egy rakás pénzt. A kijárattól nem messze azonban elkapják, de mivel a rendőrségen nem tudják egyértelműen rábizonyítani, elengedik. Miközben az édesanyja haldoklik, ő kiképezi magát expertté egy másik profi segítségével és hónapokon át ebből él. Miután az anyja meghalt és a talaj is kezd egyre forróbb lenni a lába alatt, no meg a frissen kiszemelt szerelme is más férfival csapatja, jobbnak látja lelépni egy időre...

pickpocket-1959-02-g.jpg

Amit korábban az Egy halálraítélt megszököttben abszolút megértettem, sőt, remek megoldásnak tartottam, itt kicsit erőltetettnek tűnik. Ugyanis a főhős most nem egyedül tervez valamit egy zárt szobában, hanem járja a várost, találkozik emberekkel és mégis: a film teljes ideje alatt folyik a narrálás. Mintha Bresson a könnyebbik végét fogta volna meg a dolgoknak - persze pont ennek köszönhető az is, hogy a játékidő mai szemmel nézve meglepően rövid, mindössze 75 perc.

Ha már francia filmről van szó azért azt be kell vallanom, hogy eléggé hiányosak az ismereteim - úgy érzem, egy élet kevés lenne ahhoz, hogy minden érdemes darabot pótoljak, úgyhogy kicsit talán furcsán fog hatni, de egy tavalyi mozihoz fogom hasonlítani Bresson klasszikusát. Mert ahogy a Fiatal és gyönyörű főhősnője, Isabelle is csak brahiból áll prostinak, az izgalom kedvéért, azért, hogy valami újat kipróbáljon, úgy Michelt is hasonló okok vezérlik a kezdetben.

pickpocket2.jpg

Persze hozzá kell tenni, hogy a Zsebtolvaj főhősét nem tartja el senki, nincs munkája, szóval egyúttal neki ez kenyérkereseti lehetőség is, de a filmben többször sugallják, hogy csinálná ő ezt anélkül is (különösen akkor, amikor már belejött, sokkal többet szakít, mint amennyire szüksége van). Isabelle és Michel még egy fontos dologban megegyeznek: tudják, hogy megszegik a hatályos törvényeket, de saját maguk szemében egyáltalán nem csinálnak semmi rosszat. A maguk igaza szerint tetteik elfogadhatóak, hovatovább Michel esetében szükségesek is - erről árulkodik a kocsmában folytatott beszélgetése a rendőrfőnökkel.

Martin LaSalle életének leghíresebb alakítása, nagyon jól játszik a főszerepben. Abban a szerepben, amit mintha csak ráöntöttek volna: már alapjáraton is van a tekintetében valami sunyiság, ehhez hozzájön a nagyon enyhén görnyedt testtartása és máris kész a tökéletes tolvaj. De ugyanakkor nagyszerűen adja át a nő iránt vágyakozó szerelmest is, ami legalább annyira fontos, hiszen tulajdonképpen arról szól a film, hogy részben a zsebtolvajlásnak hála találja meg élete értelmét, a szerelmet. Bresson furcsa mód el tudja érni, hogy a néző szurkoljon azért, hogy sikerüljön egy-egy tárcát elemelni, vagy hogy ne bukjon le a főhős - de természetesen ez utóbbi elkerülhetetlen...

1959 Pickpocket (foto) 03.jpg

A zsebtolvajlásos részeknél azonban nem minden esetben éreztem azt, hogy valóban profi munkát látnék: néha azért beremeg az a kéz, néha azért hozzáérnek az áldozathoz, néha azért elcsodálkozik az ember, hogy EZT vajon hogyan nem vette észre a tárca tulaja... Az Egy halálraítélt megszökötthöz nem ér fel ugyan, de aki megcsömörlött Hollywood megalomániájától, az tehet a Zsebtolvajjal egy próbát. Az egy és negyed órás játékidő nem igényel túl sok áldozatot...

Lisztes

Zsebtolvaj az imdb-n

Zsebtolvaj előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr765611346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.17. 18:14:41

Hasonló a véleményem, a Halálraítélt kategóriákkal jobb film volt, de igazából ezzel sincs semmi baj, simán megnézhető a mai napig.
süti beállítások módosítása