Lisztes megmondja a tutit

III. Corvin moziéjszaka: 5.) A csodálatos Pókember 2

2014. június 21. 15:00 - lisztes

A "Kínos".

Hajnali 4, Lisztes bácsi jól bírja, de azért nem ártott volna elmenni és dobni egy sárgát, mert mégiscsak egy 2,5 órás monstrumra ült be. De most már mindegy... Energiaital szájon át bejuttatva a szervezetbe - mivel nem fogyasztok koffeint, ez bizony hatni fog (és hatott is). 3D szemüveg fel, bár minek, mert sokat nem ad hozzá az élményhez, ellenben nem kis fényerősséget elvesz, ami bizony gyakran hiányzott is. De hát más opcióm nem volt, így azzal az idegesítő okulárral az orromon dőltem hátra és adtam át magam a bűnös élvezeteknek.

AmazingSpiderMan2Banner.jpg

Azaz adtam volna, mert ez a film annyira, de annyira rossz, hogy az már ihaj! Meg csuhaj! Meg minden. Annyira kínos, hogy a végén még én éreztem rosszul magam miatta, hogy beültem rá. Annyira borzalmas, hogy az alkotók nevében is elnézést kérek. Mert bizony most Marc Webb eljutott a Michael Bay-i szintre: illene bocsánatot kérnie ezért a 2,5 órásra duzzasztott trágyadombért, amit "A csodálatos Pókember 2." címen kiadott a kezei közül. Michael legalább megtette a Transformers 2.-t követően, bár aztán meg ott folytatta, ahol abbahagyta. De legalább a szándékot lehet értékelni.

Pedig az első rész nem rossz. Kellett a reboot, mert a Tobey Maguire-féle vonal csúnya vakvágányra futott. Kellett a reboot, mert a stúdió máskülönben elveszítette volna a jogokat. Kellett a reboot, mert Raimi kezei közt nem jött át Pókember igazi esszenciája: a fiatalos (és fiatal), humoros, troll csávó, aki nem mellesleg bűnüldöz is cefetül. És bár megvannak a maga WTF momentumai és az apró-cseprő hibái, az első film nem sikerült olyan rosszul. Szórakoztató, látványos, vagány. Na ehhez képest ez...

the-amazing-spider-man-2-jamie-foxx.jpg

A szuperhősös piac túltelített és szerintem azzal nincs semmi baj, ha a Pókember által kiszemelt niche-t (a fiatal generációt) is próbálják szórakoztatni, próbálnak szólni hozzájuk, elvégre nem lehet minden képregényfilm sötét (lovag) tónusú. A gondom a "hogyan"-nal van, mert amit itt produkáltak, az szimplán igénytelen. A dialógusok bénák, a motivációk minden oldalról totális katasztrófák és annyi akciójelenetet pakoltak bele, hogy kevés pénz jutott a kidolgozásukra, így néha olyan, mintha egy videójátékot néznénk. És bármennyire is életszerűek már a mostani videójátékok, ez még mindig nem dicséret egy filmnél.

Webbék valami nagyban gondolkoztak. Ez lett a vesztük. Az még hagyján, hogy komplett szálakat vágtak ki a még így is túlzsúfolt filmből (pl.: Mary Jane Watsont), de motívumaiban képesek voltak A sötét lovagtól lopni, mert hátha az majd segít, ugye. Így aztán van rövid ideig, nyitójelenetben szereplő ellenség (Madárijesztő vs. Rhino), van arknemezis (Joker vs. Zöld Manó), van húdejóból húderosszá, hasadt személyiséggé válás (Kétarc vs. Zöld Manó), van teljes városlebénítás, van pártfogó (Alfred vs. May néni), van maffiaként szolgáló gonosz vállalat...

ASM203.jpg

SPOILER ...és még a főhős csaja is elhalálozik. De az, hogy az elemeket elcsórják máshonnan, még nem garancia arra, hogy működjön is a dolog. Pláne nem Gwen érettségi beszéde után, ami valahogy így hangzik: "Tudjátok, egyszer mind meghalunk, de még élünk. Bármikor megmurderhatunk és az szívás, szóval élvezzük ki, amíg lélegzünk. Mert aztán ott fekszünk majd a koporsóban. Jól meghalva. Előttünk az élet, persze csak azok előtt, akik nem halnak meg idejekorán. Szerencse, hogy mi még csak 18 évesek vagyunk, így kicsit az esélye. De azért vigyázzatok, nehogy elpatkoljatok, mert élni csudijó." Ebből még a papucsállatkák is kitalálják, hogy ki fog meghalni... SPOILER VÉGE

A legdöbbenetesebb azonban az, hogy mindehhez a forgatókönyvnek nevezett wc papírhoz Oscar-díjas, és jelölt színészeket sikerült leszerződtetni. Nehéz választani, mert rengeteg van, de talán a mélypont Rhino karaktere. Paul Giamatti irtózatosan irritáló (Józsa Imre hangja az ál orosz akcentussal csak hab a tortán), túljátszott, bohózatba illő, komolyan vehetetlen, hiteltelen, stb. Azon is csodálkozok, hogy erre így valaki rábólintott. Hogy a rendező azt mondta: "Ez az! Affektálj még egy kicsit!". Borzalom a köbön.

the-amazing-spider-man-2-set-photos-with-a-suited-up-rhino.jpg

Már csak azt hiányzott, hogy az általa megformált orosz gengsztert az Oscorp titkos rinocérosz laboratóriumában harapja meg egy mutáns orrszarvú. Ha már Elektro volt olyan szerencsétlen, hogy mutáns elektromos angolnák változtatták át... A Zöld Manót meg ugyanaz a pókméreg, ami Peterből Pókembert csinált. Mert hát ugye más DNS és... Biokémikus vagyok, de nem sikerült megértenem a miérteket... Talán azért, mert kurvára nem is voltak, csak random tudományos szavakat dobáltak be, amitől úgy tűnt, mintha mindenki mocskosul értene a természettudományokhoz (nem).

Legalább annyira, mint amennyire a 18 (!) éves Gwen Stacey ért a város áramellátáshoz. Te jó isten! Mondjuk az ő nagyjelenete már az első részben is sok hajszálamba került, de itt a faszságadagot sikerült megháromszorozniuk a készítőknek. Úgyhogy kb. két dolog működik a filmben. Az egyik a Gwen és Peter közti szeretlek/nem szeretlek szál, az is csak azért, mert a két színész a való életben is egy pár. A másik pedig Dane DeHaan játéka - annak ellenére, hogy szegénynek rohadt kevés ideje van a vásznon ahhoz, hogy egy komplett pálfordulást jól előadjon.

Andrew-Garfield-and-Dane-DeHaan-in-The-Amazing-Spider-Man-2.jpg

Az egy dolog, hogy a CGI béna, mert agyonhasználják, így nem jut pénz kidolgozni normálisan, de az sokkal fájdalmasabb, hogy a sima kellékek is ordítanak a gagyiságtól. Jamie Foxx felső (kamu) fogsora pl.: teljesen más színárnyalattal rendelkezik, mint az alsó, valódi fogai. És ha már kellékek, érdemes figyelni, hogy mindenki Sony laptopot használ és nem a standard Apple cuccokat, mert ugye ezt a filmet a Sony forgalmazza :) Bár jobban jártak volna, ha letagadják.

A film eleji repülős jelenet nettó faszság (megnézném, hogy szabadesésben ki baszakodna a laptopjával), a lezárás pedig még nagyobb faszság SPOILER lényegében semmi változás nem történt, egy bizonyos halálesetet leszámítva. A gonoszak vígan éldegélnek, Pókember egy kis depi után újra a városban... SPOILER VÉGE Egy szóval sok értelme nem volt ennek a résznek. Hacsaknem annyi, hogy felvezesse a Pókember univerzum 6 főgonoszát, amiből aztán önálló film, meg még legalább két folytatás is lazán kitelik. Magyarán a nézők igénye nem érdekesek, a lényeg, hogy fizessenek. És ez egy baromira unszimpatikus hozzáállás.

U.I.: És még visszafogtam magam, mert az évezred legirritálóbb reklámhadjáratáról még nem is szóltam egy szót sem.

Lisztes

A csodálatos Pókember 2. az imdb-n

A csodálatos Pókember 2. előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr866384821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.21. 16:47:58

"Mert bizony most Marc Webb eljutott a Michael Bay-i szintre: illene bocsánatot kérnie ezért a 2,5 órásra duzzasztott trágyadombért, amit "A csodálatos Pókember 2." címen kiadott a kezei közül."
Inkább még mindig az Orci-Kurtzman párosra kéne kiadni egy távoltartási végzést minden film jellegű dologtól. Szerintem nem Webb változott ennyit két év alatt, hanem akkor volt egy normális forgatókönyve, most meg csak egy 2 és fél órás franchise-promója.

Egyébként végiggondoltam párszor, és tulajdonképpen nem mondanám, hogy ez ennyire rossz film lenne, csak én is annyira felbasztam rajta magam, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem érdemtelen darabokra szedni így.

Amúgy egy képregény-adaptációnál niche piac lenne a fiatal generáció? Én azt mondanám, hogy pont hogy az összes ilyen film a 13-25 közötti generációt célozza meg.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.21. 16:50:18

@danialves: ez érezhetően a tiniknek szól, szigorúan 12-18 közt. A többi azért ennél tágabb rétegnek szól jócskán.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.21. 16:54:37

@lisztes: Nem tagadom, hogy a többi szélesebb rétegeket célozna meg, de ettől még szerintem a tinik pont egy alappillérjei ezeknek a filmeknek. Nem véletlenül félnek a stúdiók az R-kategóriától, mint a tűztől.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.06.22. 23:07:27

hogy te miket nem nézel a film helyett :D

amúgy 90%-ban egyetértek, bár ennyire nem szar film, inkább az első rész tükrében sajnálatos a visszalépés

melyik az a hat gonosz akit felvezettek?
süti beállítások módosítása