Lisztes megmondja a tutit

A szépség és a szörnyeteg

2014. július 21. 15:00 - lisztes

Meg kell hagyni, bátor volt a hazai forgalmazó, hogy a klasszikus mese nem éppen mainstream feldolgozását egyazon napon küldték versenybe Angelina Jolie Disney-s Csipkerózsika eposzával. Meg is lett az eredménye, a franciák CGI-jal megerősítve sem tudták felvenni a versenyt Pittné sztárpowerjével, így művük meglehetősen gyorsan kikopott a mozikból. A kérdés már csak az, hogy megérdemelte-e ezt, vagy megint, mint oly' gyakran, most is igazságtalan volt az a fránya élet?

file5076582444280078665.jpg

Megérdemelte. De tényleg. Ahhoz, hogy a mai hollywoodi standardeknek megfeleljen, csúnyácska és soványka, ahhoz, hogy egy érdekes alternatívát jelentsem, túlzottan hollywoodias és butácska. Hogy is mondják? Két szék közt a... Tekinthető az Aliz csodaországban által megteremtett divathullámot meglovagolni próbáló szösszenetnek, de minőségben még Burton nem kimondottan szép emlékű (ellenben jól tejelő) darabjától is távol áll. Az pedig már szinte művészet. Kár, hogy nem FILMművészet.

Szóval van ez a Belle, aki szép, meg okos, meg dolgos, meg szép, meg még annál is szebb, és csupa kreténnel van körülvéve. Miután apja vállalkozása tönkrement, és bátyja is felhalmozott egy tetemes adósságot, jól önfeláldozza magát: apja ugyanis a gonoszak elől egy különös erdőbe menekült, ahol talált egy első pillantásra elhagyatottnak tűnő kastélyt (az ne zavarjon senkit, hogy az asztalon friss kaja van), jól kirabolta, ami még hagyján, de még egy rózsát is leszakajtott Belle számára - no de ez orbitális hiba volt. A tulaj, bizonyos monsieur Szörny, zokon veszi a dolgot, és megfenyegeti az öreget: vagy örökre vele marad, vagy kinyírja a családját... Kész szerencse, hogy Belle már agyfaszt kap a nővéreitől, így örömmel vállalja apja helyett a dolgot.

La-belle-et-la-bete_scalewidth_630.jpg

Na jó, lehet, hogy egy-két helyen ferdítettem a sztori felvázolásában, de a lényeget úgyis tudja mindenki, aki látta a Disney mesét... Mert bár ez a francia feldolgozás sokkal közelebb áll a valódi sztorihoz, mint a Mickey egeres stúdió hercegnősdije, az alapok nagyjából ugyanazok. Paréj szörny, akinek nő kéne, szép csaj, aki a bestiális szexre bukik. Na meg gonoszak, akik elmennek a kastélyba fosztogatni/gyilkolni/vatevör. Ja, és persze comic relief figurák, csak csészék, meg gyertyatartó helyett beagleből kreált kutyaszerű izék, amikről már így is többet meséltem, mint amennyit megérdemelnének.

Azt hinné az ember, hogy a közel két órás játékidő elegendő ahhoz, hogy a Disneyhez képest egy kicsit jobban kifejtsék/bemutassák ezt a kétségkívül furcsa szerelmi viszonyt a címszereplők közt. Hát a nagy büdös lóf*szt! Minek az nekünk? Kapunk helyette egy elnyújtott felütést (ki a franc kíváncsi a fater pénzügyi gondjaira negyed órán keresztül?), flashbackeket (mivel a szörny háttérsztorija ugyebár "baromi" izgalmas), narrációt (bejelzett a filmkészítői lustaságjelzőm), és csöcsöket.

La-Belle-et-la-Bête-2014-Movie-Picture-01.jpg

Mondjuk ez utóbbiért nem haragszok, nem mintha nem láttam volna még teljes földi valójában Léa Sejehujahajj kisasszonyt az Adéle életében, de azért mégis sokat színesít a férfiember fantáziáján egy jól megtervezett kosztüm. És most jól megtervezett alatt a b*szott nagy dekoltázst értem, amire a rendező úr minden adandó alkalommal rátapasztja a kamerát, "Lélegezz hevesebben, hadd jojózzanak azok a csöcsök!"-szintű rendezői utasítások közepette. Mindent a művészetért!

A CGI a költségvetéshez képest nagyon is rendben van, a végső nagy összecsapás bár kevés szereplős, de látványban nem spórolós. A szörny megjelenése inkább Mufasa az Oroszlánkirályból, semmint egy komolyan vehető maszk, de szerencsére olyan keveset szerepel Vincent Cassel így a filmben, hogy nem lesz zavaró. Van helyette sok más apróság, amitől szép lassan betelik a pohár. Különösen fájó a végére teljes gőzzel nyomatott giccscunami a túlszínezett CGI képekkel, meg minden.

big_83705_bb_labelleetlabeteimagen36.jpg

Több a hibája, mint az előnye. A sztori eredetihez hű feldolgozása nem mindig jó ötlet, főleg a filmeknél nem. Itt sem volt az, úgy tűnik. De egyébként az a vicces, hogy fel lehetett ezt volna dolgozni jobban, majdnem ugyanilyen hűen a klasszikus történethez, csak az íróknak beletört a bicskája. Így megmaradt egy nem túl szép emlékű francia próbálkozásnak, ami maximum arra jó, hogy jelzi, Hollywoodon kívül is van élet a CGI fronton, csak épp Európában még annyira sem értenek az egyébként cinikusan lesajnált látványfilmekhez, mint a tengerentúlon.

Lisztes

A szépség és a szörnyeteg az imdb-n

A szépség és a szörnyeteg előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr956501575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása