Lisztes megmondja a tutit

A holnap határa

2014. július 27. 15:00 - lisztes

Az amerikai bevételeket látva már Tom Cruise sztárpowerje sem a régi. De komolyan, nem is igazán értem én ezt: tapasztalataim szerint a tengerentúli közönség nagy része már tudatos mozinézőnek számít (sajnos idehaza ez még nem mondható el), a film kritikái nagyon jók, az előzetesek is baromi hangulatosak voltak, sőt kifejezetten látványos mozit sejtettek (az is egyébként, simán meglátszik a ráköltött 170 milla), és mégis, az ázsiai piacnak kellett megmentenie a filmet.

Edge-of-Tomorrow-UK-Quad.jpg

Vajon ilyen az, amikor a sztárpower a visszájára sül el? Vajon ennyire elegük van már az embereknek a szientológia baromságaiból, hogy a vallás egyik meglehetősen rámenős prófétáját egyszerűen, bármivel is hozakodik elő újabban, ignorálják? Mindenesetre ez a csúfos amerikai bukás nemcsak, hogy nem jön jól a már 50 feletti sztárunknak (sosem jön jól az ilyesmi senkinek), de igazságtalannak is érzem a dolgot. Ugyanis itt szinte minden a helyén van: sztori, poénok, látvány - az ilyen darabokra találták ki a mozit.

A történet szerint a Földet idegenek támadták meg, akik bizony mostanra már komoly területeket foglaltak el Európából. De az emberiség egyesül, és sikerül csatát nyerni, aminek nyomán egy összehangolt, végső csapásra készülünk. Nick Cage-et, a hadsereg sajtósát a hadszíntérre küldik, hogy az első sorból számolhasson be a dolgok állásáról, de ő kihátrál. Vagyis kihátrálna, mert elfogják, lefokozzák sorkatonának és kiküldik harcolni. Ahol annak rendje és módja szerint meg is hal, csakhogy egy különös találkozás egy ritka földönkívülivel speciális képességhez juttatja: újra és újra átéli az utolsó napját...

bill-paxton-edge-of-tomorrow-1.jpg

Annak idején már volt szerencsém látni a filmből közel 20 percet egy előzetes vetítés keretein belül, és döbbenten vettem tudomásul, hogy ez bizony nem is rossz: bevallom, én nem sok jót jósoltam Tomi fiú sokadik sci-fijének, de azt kell mondjam, az a 20 perc akkor megvett. Persze a premier hetében végül nem tudtam rá sort keríteni, úgyhogy végül egy moziünnep leárazását használtam ki arra, hogy bepótoljam ezt az addigra már külföldön és itthon is körülrajongott filmet.

Engem például nem zavar a Mormota-nap effekt: ha egy filmben jól használják, miért ne lehetne újból és újból előszedni? Semmivel sem különb dolog, mint az időutazás, oszt' ott is van ezernyi darab, amelyek közül akad bőven, ami egy kicsit máshogy áll hozzá a témához, egy kicsit hozzáad a dolgokhoz. A holnap határa ilyen téren nem bukik meg: a saját maga által felállított logikán belül abszolút rendben van, annak szinte minden lehetséges aspektusát kihasználja.

edge-tomorrow-tom-cruise-reviews.jpg

Az exoskeletonok sokkal jobban néznek ki, mint tavaly nyáron az Elysiumban. A színészi játék a sci-fik terén az utóbbi évek egyik legjobbja (Tom Cruise és Emily Blunt előtt is le a kalappal), a csaták is simán látványosabbak, mint mondjuk egy Transformers-film (de tényleg), egyedül talán a földönkívüliek néznek ki egy kicsit furcsán: az antropomorf típusúak szerintem sokkal félelmetesebben hatnak egy ilyen típusú filmben. No meg nem ártott volna megtudni, hogy mit is akarnak a bolygónktól.

Ez a legjobb videójáték adaptáció a világon - kár, hogy nem videójáték alapján készült. De egyébként akármelyik FPS ugyanígy működik: van egy mentett állásod, amibe újra, és újra visszatérhetsz, miközben kiismered a pályát és kitanulod a szükséges skilleket. Aztán persze van egy főboss, akit ki kell nyírni (klasszikus sablon az inváziós filmeknél), de amiért természetesen már áldozatokat kell hozni. Egyedül azt sajnálom, hogy nem merték egy kicsit tökösebbre meghagyni a végét.

Edge-of-Tomorrow_2916537b.jpg

Szegényes nyarunk talán eddigi legjobb filmje. De nem kell szégyenkeznie, nem lekezelő hangnemben állítom mindezt, hiszen egy erősebb évben is ott lenne az élvonalban. Mindez a csillagok szerencsés együttállásának köszönhető: kiváló a poén/komoly párbeszéd arány, nagyszerű a színészi játék, elképesztő a látvány, és még valamiféle történetet sem voltak restek odatolni az orrunk alá. Éppen ezért érzem igazságtalannak a (kvázi) bukását. Annyi más film van, ami megérdemelné...

Lisztes

A holnap határa az imdb-n

A holnap határa előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr776528717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.07.27. 16:36:50

A nem túl kirobbanó sikert talán az is okozhatta, hogy a film, nem egy ismert amerikai franchise része. Nem képregény adaptáció vagy valami kult film újrázása. Manapság pedig ez a húzó tényező nem a sztárok. (Tavaly Will Smith is megbukott - mondjuk az a film sokkal gyengébb is volt ennél - ami a 90-es években elképzelhetetlen lett volna)

(Persze ez is könyvadaptáció, de a japán alapokat a film előtt valószínűleg kevesen ismerték az USÁban)

Amúgy maga a film a Majmok bolygója mellett az idei év legjobb látványfilmje szerinte. Egyedül a túlságosan gyáva, hollywoodi utolsó fordulat nem tetszett.

Globetrotter2014 2014.07.27. 19:23:00

Cruise neve aligha húzhatta le, jópár siekres filmje volt a közelmúltban, aki látta az obliviont az is szívesen ment szerintem megnézni.

Az azért túlzás, hogy az év filmje, az X men is jobb volt.

De valóban egy nagyon jó film...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.27. 21:40:35

ilyen filmeket együtt emlegetni ezzel mint az Elysium (két darab exoskeleton) meg a Will Smith fostalicska tavalyról

amúgy én inkább azt tartom elképzelhetetlennek, hogy Smithből sztár lett...

az adaptációra én is felfigyeltem, azt nem tudtam hogy japán, de nem meglepő, ott elég nagy kultúrája van a mecháknak

Gyingizik 2014.07.28. 08:46:36

Buta amcsiknak már csak a gumiruhás képregényhős-filmek, meg a GYP-s vámpírfilmek kellenek (10-12 évesek szellemi színvonala!!). Egy sci-fi (még ha nem is nagy szám, de azért nézhető) az már nem. Pedig ugye ott volt a sci-fi (regény novella) aranykora az 50-es 60-as években. A 70-es, 80-asban meg sok jó sci fi filmet forgattak náluk. Ebből is látszik, hogy a civilizációjuk leáldozóban van.

Globetrotter2014 2014.07.28. 10:05:12

@Gyingizik: óbazz. Ha elmúltál volna 18 akkor már ismerős lenne ez a hülye szüveg. Évtizetkedig erőltetták ezt az ökörséget, aztán ki dőlt össze? Hát nem az USA.

Aztán az "inkább dögöljünk meg de a szomszéd tehene is menjen velünk" elv hívei még reménykedhettek a 90es években Japán miatt.

Mégsem az USA dőlt be a 90es évek második felére.

Gyingizik 2014.07.28. 10:37:42

@ZF2: Attól, hogy az egyik "létmodell" megbukott, nem jelenti, hogy a másik "létmodell" nem fog elbukni. Nem tudom föltűnt-e, hogy 2008-ban egy durva válság vette kezdetét az USA-ban, ami átgyűrűzött a világ többi részére is (már aminek az ipara kapcsolódik az USA iparához), ennek a mai napig nincs vége, és csak a harmincas évek nagy gazdasági világválságához hasonlítható. A szenátus havi rendszerességgel emeli a hitelplafont, holott már így is visszafizethetetlen az adósságuk. Az USA déli területeit visszaveszik a latinok, drámai mértékben megnőtt a szegénység stb. A szórakoztató iparuk (filmgyártásuk) már nem képes színvonalas termékeket előállítani. Ez hasonlít a Római Birodalom végnapjaihoz, amikor már senki nem volt kíváncsi a jó drámára, versre, csak a színes és látványos felvonulásokra, monumentális gladiátor küzdelmekre stb.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.07.28. 11:14:25

A film nézhető, de ennyi. Tudom, szar és unalmas duma, de könyvben sokkal okosabb a történet, sokkal jobb "befejezéssel". Arról nem is beszélve, hogy a könyv kifejti a támadók célját (ráadásul ezt is nagyon okosan teszi), Rita bárdjának (a filmben kard)okát, stb.
A könyv után láttam a filmet, és nagyon fanyalogva jöttem ki a vetítésről. Kiherélt, hepiendesített, de kétségtelenül látványos popcorn múvi. Ennyi.

Globetrotter2014 2014.07.28. 11:32:34

@Gyingizik: van egy hülye elképzelésed és minden féligazságot igyekszel arra szabni.

Nézd meg a RoboCop3-at, vagy a Mad Max 2-t. Egyik se következett be (előbbit még valószínűsítették is, utóbbival csak fenyegettek.).

Aztán mégsem Japán vette át az uralmat.

A hitelplafont folyaamtosan emelik, de ez nem zavarja kínát hogy folyamatosan vásárolja az amerikai kötvényeket. Ők jobban rá vannak utalva mint fordítva...

40 évig magyarázták nekünk hogy milyen rossz odakint. Aztán mekkorát nézett az ecceri legény hogy milyen élete van odakint a "kizsákmányolt munkásosztálynak".

Menj el és nézz egyszer körül. Meglepődnél a valóságon...

Köves D. Gábor 2014.07.28. 12:17:51

Nos, valóban, kissé avíttnak, penészesnek tűnik ez a "filmprodulció", különösen annak fényében, hogy a Marvel a nagy sikerű Tetris akciómozi és a Popcorn Götterdammerung széria után jövőre egy barbecue sütő használati utasítását tervezi filmre vinni, amit - ha a film kedvező fogadtatásra talál az Egyesült Államokban - a jövőben egy távolsági buszjegy is követhet.

Gyingizik 2014.07.28. 13:21:45

@RabiMiki: Nem tudom elolvasni a könyvet időhiány miatt. Miért van bárdja (kardja) a csajnak??

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.07.29. 13:55:58

@Gyingizik: Mert a földi haderő kicsit túlolcsósította az exoskeltont. A gépágyújuk szart sem ér (egy szakasz katona összes lövedéke képes csak egyetlen lénnyel végezni), a válluk mögött lévő erősebb izé pedig nem újratölthető. A sok zúzáshoz egyszerűen nem elég a náluk lévő tűzerő, ezért kellett egy végtelenített megoldás. Így lett a bárd.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.29. 16:50:05

@RabiMiki: hol lehet beszerezni a könyvet? magyarul megjelent? régen? most? antikváriumban?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.07.29. 16:53:07

@scal: lnhun.com/?p=191#more-191 Ezt találtam. Ezek szerint megjelent, és mivel Cruise figyel a borítón, vagy újranyomták, vagy lecserélték a borítót, de mindenképpen kikerülhetett a könyvesboltokba mostanában.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.07.29. 21:30:44

@scal: valamelyik nagy szupermarketben vettem, nem emlékszem, melyikben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.31. 16:42:28

Szerintem a star power mint olyan kezd teljesen kihalni, 1-1 színésszel már nem lehet filmet eladni, csak az olyan brutálisan erősre összeválogatott gárdákkal, mint az X-Men vagy az Expendables. Nem véletlenül próbálja mindenki inkább utóbbiakat nyomatni.

Az meg tavaly nyár óta, úgy néz ki, szintén tendencia, hogy ami valamilyen szinten eredeti ötlet, az bizony csúnyán megbukik, legyen akármilyen jó is.
süti beállítások módosítása