Lisztes megmondja a tutit

22 Jump Street - A túlkoros osztag

2014. augusztus 04. 15:00 - lisztes

Jenko és Schmidt újból akcióba lendül! Sajnos a koreaiak visszavásárolták a templomukat, így át kellett költöznie a csapatnak a szemközti vietnami templomba, de a drogellenes alakulat nagyobb büdzsével tovább működik - ezúttal azonban már nem a gimiben. A helyi fősulin felbukkan egy új drog, a whyphy, amitől pár óráig baromi jól tud az emberfia-lánya koncentrálni, de utána teljes szétcsúszás következik, ami rossz esetben halálhoz is vezethet. A terv ugyanaz, mint legutóbb: beépülni, megtalálni a dílert és lefülelni a terjesztőket. Főhőseink kapcsolata azonban minden eddiginél nagyobb megpróbáltatáson megy keresztül...

22-jump-street-quad-poster.jpg

2 évvel ezelőtt igazi meglepetés volt a 21 Jump Street: unalmas, gagyi poénokkal operáló tucatvígjáték helyett az év talán legviccesebb filmje lett. Nem is kerülhette el azt, hogy folytatás készüljön hozzá: kereken 2 évre volt szükség ehhez. Ez persze egy pöttyet aggasztó volt, hiszen nem egyszer fordult már elő a nagy kapkodás közepette, hogy a végeredményből valami ótvar, kizárólag a pénztermelés végett elkészített folytatás vált. De ahogy Az éhezők viadala, és a Majmok bolygója franchise második részének esetében, itt sem végeztek kontármunkát, még a nagy elődöt is sikerült lekörözniük.

Az előző példákkal ellentétben azonban a komolyabb pozíciókban nem sok változás történt: a rendezők maradtak, az író is maradt, igaz kapott maga mellé két társat, akik a végeredményt látva pontosan ráéreztek az első rész stílusára. Sőt, egy-két melléfogástól eltekintve kifejezetten pozitív irányba fejlődtek a poénok. Rengeteg, nagyon finoman elhintett "meta-momentum" van a 22 Jump Streetben (pl.: Channing Tatum film eleji utalása Az elnök végveszélyben című filmjére) - ha egy picit lankad a figyelmed, biztosan lemaradsz egy-két vicces beszólásról...

Amber-Stevens-and-Jonah-Hill-in-22-Jump-Street.jpg

És itt rá is térnék a negatívumokra: ez a sok utalás csak a filmvilágban jártas emberek számára dekódolható, az átlagnéző valószínűleg sok mindent egyszerűen fel sem fog ebből az egészből. Persze szerencsére klasszikus poénokból is akad bőven (nem a kaka-pisi-fingás-hányás tengelyre kell gondolni), de úgy IGAZÁN csak az olyan idióták, mint jómagam fognak ezen a filmen szórakozni. Nekem konkrétan begörcsölt az arcom a sok vigyorgástól (nem túlzok, tényleg), és ilyen még sosem fordult elő korábban velem...

A másik apró problémám a végjáték kevés poénja, a nem megfelelően tálalt csavarok, és a cseppet erőltetett jelenetek (autósüldözés a kampuszon - de miért is?). Persze ez utóbbi miatt kárpótolva érzem magam, mert szórakoztató, vicces képsorok ezek, csak jobban belegondolva nem sok értelme volt nekik. És még egy apróság, bár erről nem a film készítői tehetnek: Peter Stormare (az orosz űrhajós az Armageddonból) magyarhangjaként Kerekes József (Jim Carrey "állandó" magyarhangja) egyszerűen borzalmas választás. Abszolút nem illik hozzá.

22-jump-street-2014-review-e600f73c-b147-4fb4-af9f-74c09c079160.jpeg

Ja, mert hogy akár csak tavaly kb. ilyenkor a már említett Az elnök végveszélyben esetében, a 22 Jump Streetet is vetítik már Dunaszerdahelyen, szinkronnal, jó pár héttel a magyar premier előtt (érdekesség, hogy mindkettő Tatum-film, mindkettő Sony, és mindkettőben van 1-2 unortodox szinkronpárosítás). A fordítás egyébként profi munka, egész jól sikerült átadni még a lefordíthatatlannak tűnő poénokat is. A többi szinkronszínésszel sincs probléma, Elek Ferenc magasabb hangja kifejezetten jobban illik Jonah Hillhez, mint a sajátja. Szabó Győző Ice Cubeként úgyszintén baromi jó.

Ahogy baromi jól van vezetve maga a történet is: parodisztikus és klasszikus vígjátéki elemek tökéletes összefonódása ez a film, ami úgy forgatja ki a tipikus egyetemi romantikus filmek kliséit, hogy lényegében változatlanul felhasználja őket, csak épp egy férfi-nő közti szerelem helyett a főhősök bromance-a sínyli meg a megváltozott környezetet, a főiskolai partykat, a lehetőségek nagyobb tárházát, az új barátokat, a népszerűséggel járó körülrajongottságot.

22_jump_street_mexican_jonah_hill.jpg

Váratlan fordulatokból is akad bőven: az Ice Cube és Schmidt karakteréhez kapcsolón garantáltan könnyesre röhögi magát mindenki. Előbbi nagyon jó a pszichopata főnök szerepében, utóbbi pedig olyan kínos, de mégis rohadt vicces négeres poénokat nyomat egyfolytában, hogy összehugyozod magad. Channing Tatum pedig újfent bebizonyította, hogy igenis jó színész, jó komikus - néha mesterien idióta, néha meg még annál is sokkal idiótább, de baromi vicces szinte minden megmozdulása (érdemes figyelni a drogos hallucinálós jelenetet!).

Ne siessetek, maradjatok a moziban a stáblista felgördülésekor még egy darabig, mert eszméletlenül jó kreditek közti jeleneteket kapunk az esetleges folytatásokkal, franchise építéssel kapcsolatban. És persze szokás szerint rengeteg apró cameoval találkozhatunk: az első rész rosszfiúi visszatérnek, az eredeti sorozat másik nagyobb sztárja is felbukkan (ugye az első filmben a szintén ebben a sorozatban kezdő Johnny Depp ugrott be egy nyúlfarknyi szerepre), de Jonah Hill, és a rendezőpáros haverjaiból is kapunk bőven.

22-jump-street-rob-riggle-dave-franco.jpg

Korainak érződhet ilyen merész kijelentést tenni, de eddig messze a 22 Jump Street az év vígjátéka (ha az animációs vonalat nem számítjuk bele). És elnézve az idei felhozalt, most már maximum a Dumb és Dumber 2 tehet nekik keresztbe. Phil Lord és Christopher Miller rendezőpárosa pedig A Lego kaland után ismét bebizonyította, hogy jelenleg ők ketten a legviccesebb filmkészítők Hollywoodban: nem ragadnak le ugyanzoknál (pl.: füves) a poénoknál, nem lépnek át az ízléstelenség határán, filmjeik tele vannak élettel és pörgősek! Szigorúan többszörnézősek, mert annyi vizuális és verbális poén van bennük, hogy elsőre képtelenség mindet megcsípni...

Lisztes

22 Jump Street - A túlkoros osztag az imdb-n

22 Jump Street - A túlkoros osztag előzetes

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr896571947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VacakBlogHu 2014.08.05. 15:16:57

Hát izé... Ha a Lego kalanddal bizonyítottak, akkor jobb ha kihagyom a filmet. A mai napig nem értem, hogy az a film, hogy tetszhetett bárkinek is.

Globetrotter2014 2014.08.05. 18:17:16

@VacakBlogHu: +1. Kegyetlen gáz volt a Lego film.

mellesleg a 21 Jump street egy zseniális drámasorozat volt. Abból egy ilyen debil vacakot csinálni kb mintha a Miamai Vice-ból csináltak volna bohócfilmet. Nem mintha a MV remake jobban sikerült volna...

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.06. 20:25:45

@ZF2:

Nem mintha a MV remake jobban sikerült volna... "

best film of the decade?- teszi fel a kérdést pár kritikus. válasz: mivel elég gyenge évtized volt angol nyelvű filmek tekintetében, talán-talán.

Szekfű Gyula 2015.06.16. 10:59:22

Tegnap megnéztem, hát, nos izé... Azt hiszem a Liszetes kritikákat a továbbiakban nagyobb fentartással fogom olvasni.
süti beállítások módosítása