Lisztes megmondja a tutit

Tini nindzsa teknőcök 3D

2014. augusztus 26. 15:00 - lisztes

Teknőcök. Ember nagyságúak. Tinédzserek. Nindzsák.

Már maga az egész alapkoncepció erősen "natejóisten"-szagú, és eredetileg pont ezért is jött létre a képregény. Valami igazán elborult dolgot szerettek volna megalkotni a nagy szuperhősdömping közepette - sikerrel. Igen, én is abban az időben voltam kisgyerek, amikor ultramenő volt a TMNT, és bár rajongó nem voltam soha (a gumikosztümös filmeket se láttam), annak idején néha el-elkaptam a tv-ben az aktuális rajzfilmsorozatot, és ott is maradtam előtte, amíg vége nem lett.

-5d8cc3e0-2040-4286-92cc-555c187f46ef.jpeg

Azóta sajnos eltelt 20 év - kimondani is szörnyű. Változtak az igények, változott a technika, Michael Bayék pedig úgy gondolták, hogy merchandising szempontból célszerű lenne feléleszteni ezt a 4 zöld reneszánsz (harc)művészt, hiszen a Transformers játékokat egy idő után megunják majd a lurkók. Elkészült tehát az új mozifilm: leporolva, gumi nélkül (a mai fiatalság úgy szereti), szemtelen mennyiségű CGI-t és Megan Fox formás seggét bevetve - persze szigorúan a PG-13 istenség szabályai szerint.

A történet szerint April O'Neil már rohadtul unja, hogy csicska kis riporter, úgyhogy megállás nélkül valami nagy sztori után lohol. A gyanús vegyszerlopások felkeltik a figyelmét, a várost rettegésben tartó Fürgeláb névre hallgató bűnszövetkezet pedig kellően izgalmas gyanusított. Pláne azután, hogy egy rejtélyes alak az egyik este a kikötőben jól elkeni a banda fegyvereseinek a száját April "szeme láttára" - idézőjelben, mert a sötétben persze nem sokat látott... Főhősnőnk ráfekszik a témára, és csakhamar a metrómegállóban kivitelezett szörnyű terrorakció kellős közepén találja magát túszként.

teenage-mutant-ninja-turtles-trailer-new.jpg

Ha figyelembe vesszük azt, hogy ellentétben a Transformersszel (ami szerintem működőképes lenne komolyabb hangvételben is) ez a film tényleg amolyan műfajparódiának számít, hovatovább azon belül is a tinédzser korosztályt célozzák meg vele, azt kell mondjam, hogy nem is rossz. De tényleg: a sztori mint a gyorsvonat, úgy halad előre, a karakterek "viccesek", az összetartással kezdve az adoptáláson át a "légy önmagad"-féle mantrákig minden megtalálható benne, sőt! Még látványos is. Tinifilmként abszolút megéri a pénzét. Nade...

Én sajnos már nem vagyok tinédzser. És a képregény, a rajzfilmsorozat és a korábbi filmek rajongói sem azok. Ők valószínűleg kifejezetten élvezhetetlennek, bugyutának, összeszedetlennek, erőltetettnek és gáznak fogják találni a film egy csomó aspektusát. Kezdve például azzal, hogy szegény Michelangeloból egy fekát csináltak. Egy olyan igazi, sztereotipikus fekát (az imdb-n azt írták, hogy eredetileg fuxot kapott volna a nyakába a kagylók helyett, de azt már a készítők is sokallották - hát, én már ezt is...)

Alan Ritchson Raphael TMNT reboot.png.jpeg

Akadnak problémák a sztoriban is. A gonoszok sötét tervének egyébként még volna is értelme a film saját logikáján belül, csak ahogy a nagy sietségben összehányták, az kritikán aluli. Kezdve azzal, hogy a gonosz terv leállt 15 éve, amikor a kutatások a baleset miatt abbamaradtak, de azért még a vegyszereket a mai napig lopdossák innen-onnan hozzá. Folytatva pedig azzal, hogy megint bevetettek pár jól csengő szót (most a "mutagén" volt a soros), és mint valami mindenre alapból jó varázsszert, úgy kezelték... Azért álljon meg a menet: elhiszem, hogy nem értetek hozzá, viszont a sztori megkívánja, de ez a pongyolaság még egy ilyen filmbe is gáz.

A sztori annyira kapkodós, hogy pár dolgot egyszerűen bemondatnak a szereplőkkel, hogy olajozottabban menjenek a dolgok (pl.: "a biztonsági rendszert már hatástalanítottam"), de egyébként is roppant irritáló, hogy a szereplők kényszeresen kommentálják azt, amit egyébként is látni a filmen ("Oh jaj, szakadék közeleg, 28 mp-ünk van!") - Roppant fontosak ezek az aprócska határidő dramaturgiás megoldások, máskülönben a 100 méterre lévő szakadékról azt gondolhatná az egyszeri néző, hogy még 5 perc, mire odaérnek 80-100 km/órás sebességgel csúszva lefelé a lejtőn.

Teenage Mutant Ninja Turtles 2014 movie 03.jpg

Apropó hegyoldal: Halálos iramban 6 effektus! A jelenet kb. 3-4, de lehet, hogy 5 perces - ennyi idő alatt sikerül irdatlan sebességgel legurulni egy nyamvadt domboldalról. Ezzel a tempóval a kiszabott Mount Everestről is leértek volna... Áh! Nem sok következetesség van egyébként a rosszfiúk használatában és a háttérsztori összefésülésében sem: Szecska és Zúzó úgy beszélnek egymással, mintha már találkoztak volna valaha is, noha minden ennek ellenkezőjére utal. Zúzó megáll bunyózni a teknőcökkel a hegytetőn lévő rezidenciában, mégis hamarabb ér New Yorkba, mint a helikopterrel légvonalban érkező, jó pár perccel korábban induló haverja...

Szecska mester pedig afféle mindenttudó narrátorként felvázolja az egész háttérsztorit fél órával a kezdés után, noha elvileg azokat a dolgokat nem nagyon kellene neki tudnia. De mindegy is. Illetve nem. Mert addig a pontig, kövezzetek meg, de ez a film működik. Addig, amíg csak alakokat látunk a sötétben teknőcök helyett, amíg Aprilt mindenki hülyének nézi a meséi miatt, amíg még csak dolgozik és próbál kitörni, addig a film érdekes, vicces és egyáltalán nem gázos annak ellenére sem, hogy Megan Foxnak nem sikerült túl jól megragadnia April személyiségét.

TeenageMutantNinjaTurtlesShredderheadlinecropLSParamount_article_story_large.jpg

Az önreflexív poénok tehát abszolút működnek, mitöbb, rohadt viccesek (Eric Sacks megjegyzése a nyulakról például zseniális). De amint eltűnik ez a józanság (és a vége felé egyre gyakrabban előfordul, míg végül tényleg átvált berzerkerbe az egész), akkor a néző érzi kellemetlenül magát a sok-sok félrement poénért, a kanmajomként ugráló 4 főhős baromságai és a sztori összeszedetlensége miatt. Szóval a legújabb Teknőc-film megtekintése 18 éven felüliek számára csak gyermeki lélekkel és kikapcsolt aggyal ajánlott.

Lisztes

Tini nindzsa teknőcök az imdb-n

Tini nindzsa teknőcök előzetes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr746636985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.08.27. 09:19:54

"megtekintése 18 éven felüliek számára csak gyermeki lélekkel és kikapcsolt aggyal ajánlott."
az első feltétel megvan, a második is könnyen megoldható, szerintem jó lesz ez :D

A nép fia 2014.08.28. 09:04:47

@Dr.Jones: Nem is akartam véresen komolyan venni. Csak egy jót röhögni és kukoricát majszolni. Amúgy az első film, amit moziban láttam, az a Tini Ninja Teknőcök 2 volt úgy 92-93-ban. Már nem emlékszem pontosan.
süti beállítások módosítása