Lisztes megmondja a tutit

Így neveld a sárkányodat 2.

2014. szeptember 11. 15:00 - lisztes

Bár eredetileg nem tervezték, az első rész sikere után szinte magától értetődő volt a mostani trendek hívó szavának ellen nem állva, hogy elkészítik az Így neveld a sárkányodat folytatását. Dean DeBlois író-rendező azonban csak úgy vállalta el a projektet, ha mindjárt trilógiává bővítheti Hablaty és Fogatlan elképesztően izgalmas és látványos kalandjait. Ez persze a stúdió fejesei fülében nem egy durva ultimátumnak hangzott, sőt, valószínűleg a mondat közepe felé már csak a sok-sok zöldhasú ropogását hallatták ki Dean bátyánk szavaiból...

how-to-train-your-dragon-image-how-to-train-your-dragon.jpg

Rögtön hozzá kell tennem, hogy a folytatás (valószínűleg az elbaltázott marketingstratégia (lásd még Kung Fu Panda 2.) miatt) nem szólt akkorát a tengerentúlon, mint azt a kritikai visszhang alapján várni lehetett. Bukásról persze szó sincs, hiszen nemrégiben lépte át a 600 millió dolláros összebevételt a produkció, de egyébként ez egy jó fogadtatásban részesült animációs folytatástól nem túl combos. Talán majd a 2017-re ígért harmadik rész javít kicsit a helyzeten.

Dean DeBlois már az első részben sem volt rest meghökkenteni a nézőközönséget, és a folytatás is tartogat pár komoly drámai pillanatot, amit nem feltétlenül várnánk egy, a legkisebbeket is megcélzó mesétől. De ha igazak a hírek, Dean DeBlois inspirációja A Birodalom visszavág volt, az meg ugyancsak arról híres, hogy nem bánik kesztyűs kézzel a happy endre éhező filmnézőkkel, sőt, az eddigi 6 közül egyértelműen a legpesszimistább, legsötétebb, és nem mellesleg a legjobb Star Wars rész.

how_to_train_your_dragon_2_2014.jpg

Arról meg aztán nem is beszélve, hogy akárcsak ott, vagy a A bolygó neve: Halál esetében, az Így neveld a sárkányodat 2.-ben is komoly univerzumtágításra került sor. Ezt egyébként tényleg szó szerint érhetjük, hiszen Hablaty és Fogatlan 5 évvel később rendszeresen fedez fel újabb, és újabb tájakat kíváncsiságból, másfelől pedig hagyományos értelemben is megkapjuk a magunkét: egy rakás új, csilli-villi sárkány, egy kis plusz az életmódjukkal kapcsolatban... És persze ellenlábasként eddig ügyesen bújkáló gonosz vikingek is feltűnnek.

A fő konfliktusforrást most a trónöröklés, valamint Hablaty és apja eltérő politikai szemléletének összeeresztése adja. Azon felül, hogy főhősünk nem érzi alkalmasnak magát döntéseket hozni (helló, tinédzserek, ismerős a szitu?), faterja kemény kezű, néha nem túl etikus dolgokat is meglépni kényszerülő kormányzási stratégiája helyett a liberális utat választaná, csak szegény gyereknek rá kell jönnie, hogy a középkorban él, és hát ez a módszer ott még nem annyira hatásos. Jah, és van még valami: anyuci is feltűnik a színen.

dragons_cloud_gallery_01.jpg

Eredetileg őt akarták megtenni főellenségnek, csak rájöttek, hogy az azért már elég durva lenne, így a tervezett harmadik rész főgonoszát kérték kölcsön Drago személyében. Azzal viszont, hogy az ellenségnek konkrét arca lett (szemben az első rész ismeretlen sárkányaival), alapból hátrányból indult a film. Motivációk, flashbackek, háttérsztorik, mellékszálak... a második felvonás kezd is szétesni rendesen, a főgonosz tetteit pedig nem triviális megérteni: elkelt volna még pár indok, amivel megtámogatják az ámokfutását.

Sajnos ennyivel kevesebb az első résznél a folytatás. Aztán persze ki-ki eldöntheti, hogy ez mennyire rossz dolog, de személy szerint én a főhős mellé legalább annyira fontosnak tartom egy sztoriban a megfelelő antagonistát is, ami nekem többet jelent annál, minthogy félelmetes, titokzatos, és nagyon gonosz. Ha már "arcot" kell adni a gonosznak, akkor azt köröltekintően kell csinálni, mert Drago csak egy papírmasé figura, hiába van az utolsó fél órában szinte végig a vásznon, ott már csak az akciózás, meg az egysoros gonosz dumák mennek.

WOhhQG2pInOx.jpg

Az univerzum kitágult tehát, ami egyfelől örvendetes, másfelől sajnos egy kicsit túlzsúfolt lett a film sárkányokkal... A gonosz lehetett volna jobb is, ismét vannak váratlan fordulatok, végre kiderült számomra, hogy nem Hablaty meleg (bár továbbra sem ég nagylángon a szerelem közte és Astrid közt), hanem a főnöke, Bélhangos (a rendező konkrétan nyilatkozott erről interjúban). Jah... Na ezt innen vajon hogyan fejezem be? Hmm. Mindegy, nézzétek meg, mert egyébként tök jó mese, nem sokkal marad el az első színvonalától, így ha az tetszett, szinte biztos, hogy ez is fog.

Lisztes

Így neveld a sárkányodat 2. az imdb-n

Így neveld a sárkányodat 2. előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr676668163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása