Lisztes megmondja a tutit

Walt Disney: Az oroszlánkirály

2014. szeptember 17. 15:00 - lisztes

Felnőtt fejjel újranézve gyerekkorom talán legmeghatározóbb rajzfilmjét... hát... sok mindent másképp látok. Egyet - talán a legfontosabbat - persze még mindig ugyanúgy: baromi jó, talán a legjobb mese, amit valaha készítettek. Egyaránt szól kicsiknek, nagyoknak, lenyűgöző a látványvilága és a hangzása, tele van drámával és poénokkal. Ráadásul ez utóbbi kettőt elképesztő módon sikerült összefonnia a készítőknek. Az egyik pillanatban még bőgünk, a másikban pedig már a nevetéstől folynak a könnyeink.

LionKingWallpaper1024.jpg

Megvolt, pontosabban szólva a mai napig megvan még eredeti VHS-en ("műsoros kazettán"), rongyosra nézve, ráadásul a szalagon lévő csomó másik Disney kiadvány előzetese is tisztán él még az emlékeimben. Akkoriban még azok az 1-2 perces videók is elképesztő módon hatottak rám, persze jó kisgyerek voltam, és nem kunyeráltam az újabb és újabb darabokat a szüleimtől, csak a legfontosabbakat (Pocahontas, fuckyeah!). És ha mindez nem lenne elég, a soundtrackje is megvolt magnókazettán. Micsoda kincs volt! A borítóján az összes dalszöveg ott volt...

Hát igen, azok a 90-es évek... Na, de mivel idén 20 éves ez a mese (szip-szip), úgy éreztem, újra kell néznem. Amúgy nemrég újból adták a mozikban, ezúttal háromdében, mert az nagyon fontos, de nem számít, mert azt az élményt, amit Az oroszlánkirály akkor és ott nekem nyújtott, már semmiféle pénzhajhászat a Disney részéről nem veheti el. És feltételezem, ezzel nem csak én vagyok így. Sokadszorra is megsirattam tehát Mufasát (spoiler?) és énekeltem a Hakuna Matatát:

the-lion-king-3d-wallpaper_108153-1280x720.jpg

A sztori szerint a király (Mufasa) gonosz testvére (Zordon) meg szeretné szerezni a trónt. A gond csak az, hogy az utódlás már biztosítva van Simba személyében, így antagonistánk egész más tervet eszel ki: összefog a hiénákkal, hogy egy puccs keretében jól megorvgyilkolják a királyt, ráadásul balesetnek beállítva, majd a még fiatal trónörököst is likvidáltatja csatlósaival. Legalábbis ő úgy tudja, hogy a hiénák végeztek Simbával, de a kiskrapek szerencsére sikeresen elmenekül, és segítő barátokra lel Timon és Pumba személyében.

Mai szemmel nézve valahogy így fest: adva van egy sunyi politikus, aki egyszerű választási ígérettel ("Többé nem maradtok éhesen!" - kvázi szalámiosztással) meggyőzi a putri lakosságát (mindenki olyan embertípust képzel ide, amilyent csak akar), hogy bizony rá kellene szavazni. Kicsit sántít az összkép, hiszen lényegében egy náci hadsereget hoz létre belőlük, de aztán persze hamar kibukik, hogy ez a rezsim (kevesen dolgoznak, a legtöbben az oroszlánhölgyek által biztosított szociális segélyen tengődnek) így életképtelen, szükségszerű az összeomlása (kivándorlás, tré hellyé züllés).

Scar-9.png

Mindeközben a csalódott trónörökös megfelelő apakép híján a füves hippikhez (Timon és Pumba) csapódik, akik ugyan szintén nem dolgoznak, de legalább folyton annyira be vannak állva, hogy ez nem is érdekli őket különösebben. Aztán amint felébred Simbában a kötelességtudat (egy kicsit leáll a fűvel a punci kedvéért és ráébred, mi a szitu), elindul és rendet tesz a vidéken. Mondjuk ebben az is közrejátszik, hogy a keleti bölcsként megjelenített majom valami sokkal durvább anyagot ad neki, amitől rendesen beflashel...

Nyugi nem kell megijedni, nem gondolom én ezt komolyan, de vicces észrevenni magunkon, mennyit változtunk ennek a "felnövés" dolognak hála. Szerencsémre ma is ugyanolyan fantasztikus élmény volt megnézni Az oroszlánkirályt. A vizuális megoldások eszméletlenül ütősek az énekbetétek alatt, maguk a dalok magyarul és angolul is baromi jól szólnak, dallamosak, és kreatív szövegük van. Még a Disney-filmek általában leggyengébb része, az antagonista éneke is simán lenyomja az átlag rajzfilmek legjobb dalait.

The-Lion-King-1-the-lion-king-20129347-1150-673.jpg

A szereplők is igazán emlékezetesek: Timon és Pumba talán a mai napig a legnépszerűbb vicces sidekickkek az animációs filmek történetében, de a hiénákon is sokat lehet röhögni, annak ellenére, hogy mennyire gonoszak... Az egyik legmeghatóbb filmes halállal is ez a mese szolgál, szerintem nincs olyan ember, akit az az ominózus jelenet a gnúcsordával hidegen hagyna. Az afrikai környezet egzotikusságát is remekül kamatoztatják, a nyitóképsorok a felkelő nappal egyből megteremtik a hangulatot.

A pazar amerikai szinkrongárdát pazar magyar változattal pótolták. Mindegyik hang illik a karakterhez, néha pont azért, mert az eredetit kölcsönző híres színész (pl.: Whoopi Goldberg) állandó magyarosítóját (Martin Márta) használták, vagy azért, mert talán még egy annál is jobbat találtak (Zazut nekünk Verebély Iván, míg az USÁban Rowan Atkinson tölti meg élettel). Stohl Buci fiatalos hangját Simbaként meg sem lehet ismerni... A daloknál ugyanakkor csak egy picit ugyan, de zavaró, hogy egy-két karakternél (Pumba, Nala) más énekel, mint aki a párbeszédekben kölcsönzi a hangját.

The Lion King 1.jpg

Összegezve a fentebb leírt dolgokat: felnőtt szemmel sok minden mást is bele lehet látni Az oroszlánkirályba, de ez a mese továbbra is képes arra, hogy lekössön, szórakoztasson, megbőgessen, aztán felvidítson, majd megint a padlóra küldjön. Érzelmeket vált ki a nézőjéből, ez pedig manapság sajnos nem mondható el túl sok hollywoodi produkcióról. Örök kedvenc, egy letűnt korszak ("kézzel" rajzolt mesék) legismertebb, és egyben legjobb képviselője, ami szégyen, hogy csak 2 Oscart nyert. Ennél már csak az nagyobb szégyen, hogy csináltak neki 2 folytatást is.

Lisztes

Az oroszlánkirály az imdb-n

Az oroszlánkirály előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr256169884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.18. 08:25:01

mindenki ezt tartja a legjobbnak, sztem is top 5ös, de azért az elsőségét én elvitatnám. A klasszikusok: hófehérke, csipkerózsika, vagy a dzsungel könyve kicsit későbbről, illetve amolyan kortársként az Aladdin szerintem simán felveheti vele a versenyt.

ledo76 2014.09.26. 11:00:42

@doggfather: Mindenki aki akkor volt gyerek. Szerintem a top5-be se fér be. Könnyebben föl tudom sorolni (teljesség igénye nélkül, nem láttam az összeset) a rosszabbakat. Persze ez egyéni izlés dolga, de azért nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk a Dzsungel könyvénél ez jobban tetszik valakinek, mert az kb mindenben veri.
süti beállítások módosítása