Lisztes megmondja a tutit

Jobb, ha hallgatsz

2014. október 07. 15:00 - lisztes

Indul a film és elkezdenek sorjázni a nevek: ismerem, ismerem, ismerős..., ismerem, ismerem... Ez aztán a casting! Persze "A" listásból Renner kivételével egy sem akad (azon is lehet vitatkozni, hogy ő az-e), de akkor is dicséretes, hogy egy ilyen kisebb mozihoz, mint amilyen a Jobb, ha hallgatsz, sikerült egy ilyen színészgárdát megszerezni. Persze hamar kibukik, hogy legtöbbjük 4-5 jelenetnél nem szerepel többet (Robert Patrick, alias T-1000-es fogalmam sincs, mit keresett ilyen pinduri szerepben), de tulajdonképpen ez nem is baj.

kill_the_messenger_ver2_xlg.jpg

Mert ennél a filmnél jól látszik, hogy miért fontos még a castingosok munkája a nyilvánvaló "találjuk meg a legjobb színészt az adott szerepre" dolgon túl. Tudjátok, vannak azok a filmek, amiknek az elején megállás nélkül sorolják a neveket (politikusokét, ügyvédekét, besúgókét), és jobb esetben kb. minden 10-ből 1-et ha megjegyez az ember. Na, az ilyen karaktereknél kifejezetten jól jön, ha a néző egy sok helyről ismerős archoz tudja párosítani azt a valakit. Másképpen fogalmazva már azzal ad egy jelleget a karakternek az adott színész, hogy ő játssza. Ha pedig mindehhez bajuszt is visel, az meg igazán nagy királyság.

Gary Webb egy kisebb lapnál dolgozgat. Tipikus pofátlan újságíró, aki folyton szaglászik, valami nagy sztori után lohol. És egyszer egy egyszerű csőbehúzásnak hála talál is egyet... Ami aztán elég nagy port kavar, lévén arról szól, hogy nemcsak hogy az amerikai kormány tudtával, de egyenesen a CIA vezényletével hozták be az Államokba az olcsó nicaraguai drogot fegyverekért cserébe, amikkel az ottani radikális lázadókat támogatták, megakadályozva ezzel, hogy az oroszok (kommunisták) megvessék a lábukat a kontinensen.

75.jpeg

Magam is meglepődtem, hogy milyen jól indult a film. Annak ellenére, hogy tényleg sok nevet kellene (és nem sikerül) megjegyezni 10 perc elteltével, a rendező sikeresen elérte, hogy a nézőjét érdekelje a sztori. Szépen épül fel a nagy összeesküvéselmélet, de mégsem szárazon: a Jobb, ha hallgatszban ugyanis időnként teljesen jól időzített, előadott és odaillő poénok dobják fel a hangulatot. De jól sejted: ez a lendület, frissesség sajnos nem tart ki végig.

Az első probléma magával a sztorival van: sajnos az élet írta, ő meg nem annyira jártas a filmes dramaturgiában. Az izgalmas kirakósjáték és nyomozás csak a felvezetés (bár ahhoz pöttyet hosszú), ami utána jön, az a lényegi elem, csak már nem sikerül olyan élvezhetővé tenni, mint az elejét. Gary Webbet ugyanis olyan gyönyörűen hitelteleníti el, és csinálja ki az amerikai propaganda-gépezet a híres leleplezőcikke után, hogy arról akármelyik "demokrácia" példát vehetne - valószínűleg példát is vett már többször is.

kill-the-messenger-trailer.jpg

Ez az egyre durvább paranoiába, és kilátástalanságba hajló végkifejlet pedig túl nagy kontrasztban van a film eleji könnyedebb, szórakoztató, de mégis súlyos témákat feszegető részekkel. És itt térnék rá a második problémára: a film második, hosszabb fele nemcsakhogy laposabb, de sokkal kuszább, össze-visszább, mint az első, annak ellenére, hogy itt már nem nagyon jön új szereplő a képbe. Egyszerűen nehéz követni az eseményeket, sok történésre már csak félmondatokban utalnak, szóval nagyon kell figyelni...

A harmadik probléma pedig technikai jellegű, ami részben a készítők (csúf vágások, főleg az elején), részben a magyar változat (sistergett a rákevert magyar hang, baszki!) hibája. És ha már szóba került kishazánk: Király Attila sokkal jobb magyar hang szerintem Rennernek, mint Stohl Buci, vagy Nagy Ervin. Egyszerűen tökéletesen passzolt a karakterhez, de komolyabb panaszom nincs a szinkronrendező többi választására sem (mondjuk Andy Garcia magyarosítója kitarthatta volna végig a kezdeti akcentust).

hr_Kill_the_Messenger_23.jpg

Nyilvánvaló hibái ellenére számomra abszolút pozitív élmény volt a film. Lekötött, érdekesnek találtam, nem érződött a közel két órás játékideje sem. Jó látni (?), hogy egyik-másik összeesküvés-elmélet végül bebizonyosodik az idő múlásával (persze már csak akkor, amikor a nyakig szaros emberkék megúszhatják következmények nélkül). Tanulságos kis sztori arról, hogy szép dolog az igazságért való küzdelem, de könnyen lehet, hogy mártírhalál lesz a vége. Vagy ami még ennél is rosszabb: még az sem.

Lisztes

Jobb, ha hallgatsz az imdb-n

Jobb, ha hallgatsz előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr76752487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása