Lisztes megmondja a tutit

Disney zenék TOP50 - 10 jobb Disney zene (40-31)

2014. november 05. 15:00 - lisztes

Máris folytatódik a toplista, melyben összegyűjtöttem a Mickey egeres stúdió animációs filmjeihez készült betétdalok közül azokat, amelyek a legjobban sikerültek. Egyébként ha azt hinnétek, hogy ez egy egyszerű feladat volt, akkor meg kell cáfolnom mindenkit. Lehet, hogy meg lehetett volna felületesen is valósítani, de én a nehezebb utat választottam: gyűjtöttem, gyűjtöttem, gyűjtöttem, aztán hallgattam, hallgattam, hallgattam, majd szelektáltam, átgondoltam, újraszelektáltam. Aztán fogtam a fejem, mert szembejött egy-egy kimaradt betétdal, és kezdhettem az egészet előről.

disney-times-two1.jpg

A sorozat tervezett tagjai:

41-50: 10 jó Disney mese betétdal

31-40: 10 jobb Disney mese betétdal

21-30: 10 még jobb Disney mese betétdal

11-20: 10 még annál is jobb Disney mese betétdal

01-10: A 10 legjobb Disney mese betétdal

+ A bónusz: A 10 legjobb NEM Disney mese betétdal

 

Biztos sokaknak szemet szúrt, hogy megpróbáltam kategorizálni a számokat típus szerint. És bár értelme nincs sok, azért ad egy egész jó képet arról, hogy Disneynél nagy általánosságban hogyan gondolkoznak a zeneszerzők. Idecitálom Az oroszlánkirályt, ami ennek az egész berendezkedésnek az állatorvosi lova, talán ezen keresztül bemutatva nagyjából mindenkinek világossá válik, hogy miről is van itt szó.

Az oroszlánkirályban 5 betétdal található: A nyitódal Az élet az úr, mely általában felvázolja az alapszituációt, megfesti azt a világot, amiben a sztori játszódik. Ebben a mesében ezt A trón úgy csábít, nagyon hív követi, ami a főhős (általában egyébként a Disney hercegnő) vágyait mutatja be. Ezt követi a Készülj hát, amit az ügyeletes főgonosz Zordon énekel. Természetesen nem maradhat ki a szerelmesdal, hiszen annál fontosabb nincs is. Ez általában duett, de azért akadnak kivételek...

Végül van még egy nagyon fontos típus: a tanító dalocska. Amiben a főhősnek elénekelnek valami életbölcsességet, igyekeznek hozzászoktatni a megváltozott viszonyokhoz, vagy levonják a dalban a mese fontos tanulságát. Lehet viccesen, mint jelen esetben a Hakuna Matatával, de lehet nagyon komolyan is, mint például az Ezer színnel száll a széllel a Pocahontasban. Persze ezeken kívül is vannak más típusuk (pl.: átkötő), előfordul, hogy egy típusból több is van egy filmen belül, az is, hogy egy dal több típusba is besorolható, valamint az is, hogy valamelyik kimarad az imént felsoroltak közül (pl.: a Mulanban nincs szerelmes szám, hiába van szerelmi szál).

d-bells-clopin-2.png

40, Zeng a Notre Dame / The Bells of Notre Dame (1996)

Mese: A Notre Dame-i toronyőr; Típus: Nyitó; A jobb verzió: MagyarOscar: -

A Notre Dame-i toronyőr című mese az egyik legnagyobb fekete folt a Disney aranykoráról gyűjtött ismereteimről - ugyan láttam már, de olyan régen, hogy nem emlékszem szinte semmire sem belőle. Mindenesetre a gyűjtés során belefutottam egy-két igen jó muzsikába a meglepően sok dalt tartalmazó soundtrackről. Köztük is elsőként a nyitókreditek alatt felhangzó történetmesélős számot ajánlom, ami megteremti a frankó hangulatot a meséhez is.

39, Jóbarát / Friend Like Me (1992)

Mese: Aladdin; Típus: Egyéb; A jobb verzió: AngolOscar: Jelölés

Robin Williams az Robin Williams. A néhai komikus olyan zseniálisan szinkronizálta le a Dzsinnt, hogy elindította azt a lavinát, ami azóta is tart: Előszeretettel szerződtetnek ugyanis "A" listás sztárokat, hogy kölcsönözzék a hangjukat egy-egy rajzfilmkarakternek. Az öreg teljesen formabontó módon töltötte meg 1000% élettel a bohókás kék dzsinn karakterét, feledhetetlen élménnyé varázsolva az Aladdint. Oscarra jelölt betétdalról van szó.

38, Két vágy / Two Worlds (1999)

Mese: TarzanTípus: Nyitó; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Ismét Phil Collins, a listán már másodszor, és még koránt sincs vége. Ellenben most kivételesen mégis azt kell mondanom, hogy a honosítást végző Ákos munkája áll közelebb a szívemhez. Jól sikerült szöveg, szépen előadva - így kell megnyitni a Walt Disney egyik utolsó nagy sikerű meséjét.

835064_1316369872375_full.jpg

37, Harci dobok / Savages (1995)

Mese: Pocahontas; Típus: Gonosz; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Egy szám az emberek ismeretlentől, vagyis inkább az idegenektől való félelméről, a xenofóbiáról, nem kevés rasszista áthallással. De ami igazán zseniálissá teszi, hogy ezt a jelenséget mindkét fél (európaiak és amerikai őslakosok) részéről is bemutatja. Ez azért egy elég tökös húzás volt a film készítői részéről, ahogy az is, hogy Pocahontassal megalkották az első nem europid nagyrasszba tartozó Disney hercegnőjüket is (A vitákat elkerülendő: Jázmin bizony europid, egész pontosan orientalid). #justbiológusthings

36, Csókra vár / Kiss The Girl (1989)

Mese: A kis hableány; Típus: Szerelmes; A jobb verzió: MagyarOscar: Jelölés

Ismét egy Oscar-jelölt dalocska, ezúttal A kis hableányból, romantikuska, méghozzá (javarészt) Sebastian előadásában. Azon kevés betétdalok egyike, ahol nem a főhőseink kezdenek áriákba, kifejezvén tomboló érzelmeiket. A karibi akcentussal nyomuló eredeti helyett itt van nekünk Vass Gábor eszméletlenül jól passzoló hangja, ami tényleg annyira rajzfilmesre sikeredett, hogy végeredményben jobb is lett, mint az angol verzió.

35, Tűzörvény / Hellfire (1996)

Mese: A Notre Dame-i toronyőr; Típus: Gonosz; A jobb verzió: AngolOscar: -

Van egy-két brutális betétdal ezen a listán, lásd például párral feljebb a Harci dobok című Pocahontas-nótát, de szövegében egyik sem tudja megközelíteni azt, amit A Notre Dame-i toronyőr főgonosza énekel el egy kandalló előtt állva. A Tűzörvényben egy elég kemény kritikát kap az akkori álszent vallásos párizsi nép, élükön Frolloval.

simbas_pride_4146.jpg

34, Csaló / Not One of Us (1998)

Mese: Az oroszlánkirály 2.; Típus: Egyéb; A jobb verzió: AngolOscar: -

Visszatérve a jó öreg Az oroszlánkirály 2.-höz... Azért ahhoz képest, hogy csak egy DVD-re szánt ócska folytatás, ez is elég komoly témákat feszeget a felszín alatt: mint például azt, hogy a származásunk miatti előítéletektől milyen nehéz megszabadulni a mai (és mindenkori) világban. Szegény Kovu is egyszerre száműzötté válik, amint valami apró kis gyanúba keveredik. Képileg egyébként nagyon tré a jelenet, de a baromi jó zene kárpótol.

33, Mikor kezdhetnék élni már / When Will My Life Begin (2010)

Mese: Aranyhaj és a nagy gubancTípus: Nyitó/Vágy; A jobb verzió: AngolOscar: -

Csifó Dorina hangját sokan túl nyávogósnak tartják, mind énekben, mind beszédben, de én alapvetően nem tartottam egy rossz választásnak. Azért döntöttem mégis az angol verzió mellett, mert szerintem annak a szövege jobban összeállt. És igen, azért Mandy Moore tényleg jobban is énekli... Az Aranyhaj...-ban felcsendülő első nóta egyszerre lefesti a lány szerencsétlen helyzetét és beszél a vágyairól is, bár ez utóbbinak később szántak egy teljes számot még ezen kívül egy kocsmában...

32, Idegen érzés / Strangers Like Me (1999)

Mese: TarzanTípus: Tanító; A jobb verzió: AngolOscar: -

Ismét Tarzan, de ezúttal az Ákos vs. Phil Collins párbajból az utóbbi került ki győztesen. Tarzan rájön arra, hogy a dzsungelen kívül is van élet, és egy nagyon ügyes montázsjelenet segítségével megtanul minden fontos dolgot az életről. Főleg, hogy hogyan kell csajozni, mert ugye most birizgálja a lábai között szegénykémet egy eddig soha nem tapasztalt idegen érzés...

1080011_1342786649177_full.jpg

31, Készülj hát / Be Prepared (1994)

Mese: Az oroszlánkirályTípus: Gonosz; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Én leszek a király! Tartsatok velem, és többé nem maradtok éhesen! Zordon a no. 1 politikus a Disney háza táján, egy zseniális angol színész, Jeremy Irons tolmácsolásában, és egy szintén zseniális magyar színész, Kristóf Tibor (alias Morgan Freeman) által előadott még sokkal jobb magyar verzióban énekli tele a hiénák fejét a választási ígéreteivel. Valószínűleg az egyik legjobb főgonosz-dal a Disneytől. És igen, ez még így is csak a 31. helyre volt elég. És a Készülj hát! sokkal jobban hangzik, mint a Be prepared! - ez bizonyított tény, svájci tudósok is megállapították.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ők lennének a második 10-es, kivételesen tényleg 10 résztvevővel. A sorozat természetesen még folytatódik, így azért, hogy ne maradj le semmiről, a következőt tudom javasolni: dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Neked is jó, nekem is jó. Így megy ez. Köszönöm :)

Lisztes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr776853797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása