Lisztes megmondja a tutit

Disney zenék TOP50 - 10 még jobb Disney zene (30-21)

2014. november 08. 15:00 - lisztes

Gondolom Ti sem győzitek már körömmel, annyira izgalmas dolgok történnek ezen a blogon! Egy újabb adag az 5+1 részesre tervezett cikksorozatomból, mellyel már túl leszünk végre a felén. A kevésbé izgalmas felén, ez tény, de azért remélem eddig sem panaszkodtatok, hiszen jobbnál jobb muzsikák kerültek terítékre. Ígérem, most sem lesz ez másképp!

keep-calm-and-sing-disney-songs-3.png

A sorozat tervezett tagjai:

41-50: 10 jó Disney mese betétdal

31-40: 10 jobb Disney mese betétdal

21-30: 10 még jobb Disney mese betétdal

11-20: 10 még annál is jobb Disney mese betétdal

01-10: A 10 legjobb Disney mese betétdal

+ A bónusz: A 10 legjobb NEM Disney mese betétdal

 

Volt már szó arról, hogy a lista, mint minden ehhez hasonló, természetesen szubjektív, és a kedves olvasónak feltűnhet, hogy néhány régebbi Disney klasszikus betétdalai meglehetősen alulreprezentáltak a felsorolásban. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, ez nem a pongyola gyűjtésem, sokkal inkább a személyes preferenciám miatt van így.

És nem is arról van szó, hogy ezeket a számokat nem tudnám kellőképpen értékelni, csak mivel nem állnak annyira közel a szívemhez, mint néhány frissebb darab, amikor meg kellett húzni azt a bizonyos határvonalat, akkor bizony szigorúnak kellett lenni. Természetesen a nagy finálé előtti cikkem bevezetőjében szót ejtek majd a kimaradt betétdalokról is, mert mindenképpen megérdemlik azok is a figyelmet, de ennek ellenére fenntartom azt a véleményemet, hogy a legtöbb nem tud versenyre kelni a 90-es évek kínálatával. Pont.

pinocchio-17.png

30, Csillagfény / When You Wish Upon a Star (1940)

Mese: Pinokkió; Típus: Nyitó; A jobb verzió: AngolOscar: Nyert

Itt a lista első Oscar-díjat nyert muzsikája, méghozzá 74 évvel korábbról... Bizony, a Pinokkió ilyen régen készült. Maga a dal pedig ikonikussá vált, hiszen idő közben ez lett a cég intrójának aláfestőzenéje. Az Amerikai Filmintézet is beválasztotta a filmtörténelem 100 legjobb dala közé, méghozzá a nagyon előkelő hetedik helyre. Minden erénye mellett azonban a saját ízlésemet is figyelembe véve csak a harmincadik helyre sikerült feltornásznia magát ezen a listán...

29. He Mele No Lilo / He Mele No Lilo (2002)

Mese: Lilo és Stitch - A csillagkutya; Típus: Nyitó; A jobb verzió: Csak hawaii létezikOscar: -

Amikor először meghallgattam: "Meh!" Amikor tizedszer: "Ez nem is olyan rossz!" Amikor huszadszor: "Ejjha!". Vannak azok a dalok, amiket szokni kell, mert nem annyira fülbemászó a dallamuk, hogy rögtön megtetsszen... Jellemzően ezeket nehezebb is megunni. A Lilo és Stitch kezdetekor felcsendülő hawaii muzsika is ilyen: nem csak értelmetlennek tűnő halandzsa (egyébként hawaii nyelven egy szép szöveg), és kántálás, hanem egy nagyon egyedi, a Disneyhez képest szokatlan dallamvilág.

28. Egyek vagyunk / We Are One (1998)

Mese: Az oroszlánkirály 2.; Típus: Tanító; A jobb verzió: AngolOscar: -

Ez a szám pont az előbbi ellentettje. Nagyon könnyen megfog, nagyon fülbemászó dallama van, emiatt aztán viszonylag hamar meg lehet unni. Persze ez sem baj, sőt, ilyenek is kellenek. Az oroszlánkirály 2. ezen a listán már a harmadik, és egyben utolsó jelenésében Simba tanítja meg a kislányát a Halálos iramban-filmek tanulságára: A család a lényeg.

1197764_1364551948668_full.jpg

27. Szívem vigyáz rád / You Will Be in My Heart (1999)

Mese: TarzanTípus: Szerelmes (?); A jobb verzió: AngolOscar: Nyert

Ismét egy Oscart nyert szám, méghozzá a Tarzanból, így természetesen könnyű kitalálni, hogy kinek a szerzeménye. Phil Collins bizony a kopasz aranyszobor egy példányának büszke tulajdonosa, teljesen joggal - meghallgatva a mese betétdalait. És hiába a mi Ákosunk csodás énekhangja, itt bizony az eredeti nyert egy nyúlfarknyival.

26. Hej-hó / Heigh-Ho (1937)

Mese: Hófehérke és a hét törpe; Típus: Vágy; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Mert vígan dalolni jó. Kiskoromban én is millió-meg-egy alkalommal láttam a Hófehérke feldolgozását Waltéktól, és akkor még ez volt a kedvenc számom belőle. A fiúk a bányában dolgoznak, gyűjtik a drágaköveket, de igazából maguk sem tudják, hogy miért. Vicces, és fülbemászó dalocska, aminek a magyar szinkron csak jót tett.

25. Ringat a víz / Under the Sea (1989)

Mese: A kis hableányTípus: Tanító; A jobb verzió: AngolOscar: Nyert

Hát bizony itt már özönlenek az Oscart nyert betétdalok - ne aggódjatok, a Disneynek (elsősorban Alan Menken zsenialitásának hála) van belőlük bőven. A Ringat a víz is ezek közé tartozik, az eddig 8 darabot számláló Oscar-gyűjteményéből a legelsőt köszönheti ennek az enyhén karibi hangulatú vidám dalnak, amelyben Sebastian felhívja Ariel figyelmét a vízi élet vitathatatlan előnyeire.

wallpaper3_1024.jpg

24. Egy ilyen majom embernek való / I Wanna Be Like You (1967)

Mese: A dzsungel könyve; Típus: Vágy/Gonosz; A jobb verzió: AngolOscar: -

Nincs sok szöveg a számban, ellenben a dzsezzes hangulat miatt ennek ellenére is nagyon kedvelem. A dúdolgatások, trombita-imitálás eléggé bohókás színt kölcsönöz Lajcsi király dalának, persze ez a majmos téma miatt nyilvánvalóan szándékos. A végén Balu belépője is minden pénzt megér. Imádom a magyar változatot, de az angol végül legyőzte, Bodrogi Gyula hangja hiába sokkalta jobb Lajcsihoz, a szöveg sajnos sokat ront az összképen.

23. Mindent akarok én / Something That I Want (2010)

Mese: Aranyhaj és a nagy gubancTípus: Vágy; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Igen, már megint az a szőke, hosszú hajú lány, akit Mandy Moore tolmácsolt az eredeti verzióban, míg Csifó Dorina a hazai változatban. Ez a szám a végefőcím megjelenésekor csendül fel, és be kell valljam férfiasan, magyarul jobban tetszik. Persze a hozzá forgatott klipp egy nagy rakás lótrágya, de ettől függetlenül ehhez a stílushoz most Csifó Dorina cincogóbb hangja passzolt jobban. 1:1

22. Bírnom kell a célig / I Can Go the Distance (1997)

Mese: HerkulesTípus: Vágy; A jobb verzió: AngolOscar: Jelölés

Oscar-jelölt szám (Celine Dion a Titanic-kal legyőzte), de ezen már meg sem szabad lepődni. Herkules rájön, hogy ő bizony nem oda való, ahol most él, ezért elhatározza, hogy felkutatja eredeti szüleit, akik az Olümposz hegy tetején csücsülva szórják a villámokat, és... intrikáznak, bár ez a Disney-féle meséből már kimaradt. Szóval Herkinek bírnia kell a célig, mi pedig szurkolhatunk, hogy így is tegyen, és ókori szuperhőssé válhasson.

Hans-image-hans-36124524-640-360.jpg

21. Nyitom a szívem már / Love Is An Open Door (2013)

Mese: JégvarázsTípus: Szerelmes/Gonosz; A jobb verzió: AngolOscar: -

Szerelmesszám, egy kicsit megspékelve rejtett utalásokkal arra, hogy a hősszerelmes Hans valójában csak egy golddigger, akinek a királyságra, és nem Annácskára fáj a foga. Klasszik duett, bár még a Disney átlagánál is infantilisebb, de pont ebben rejlik a bája. A Jégvarázst többek között azért szeretjük, mert görbe tükröt állít a saját elődei által felállított romantikus világképnek, virtuálisan felpofozza a kislányokat a rózsaszín ködös álomból, és ebben ennek a dalnak is nagy szerepe van.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ezzel máris túl vagyunk a sorozat felén. DE! A cél még mindig messze van, úgyhogy kitartás! Addig is, hogy ne maradj le semmiről, csináld meg ezt a fél percet sem igénylő apró procedúrát: dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Köszönöm :)

Lisztes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr926854301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2014.11.10. 10:57:30

Megmondom őszintén, nekem a 22-esnek a spanyol nyelvű, Ricky Martin által előadott verziója jobban tetszik. Lehet megkövezni :)
süti beállítások módosítása