Lisztes megmondja a tutit

Halálos fegyver

2014. december 24. 15:00 - lisztes

Az ún. buddy cop filmek egyik ősatyája, Shane Black - aki pár év alatt Hollywood egyik legjobban fizetett forgatókönyvírójává vált - karrierjének beindítója. Megélt három folytatást, a mai napig hatalmas rajongás övezi, de ami még ennél is fontosabb, a mai napig élvezet nézni minden percét. Persze, azért meglátszik rajta az idő: oh, azok a csodálatos nyolcvanas évek, a loboncos frizurákkal, farmerszerkókkal, a törvényekre fittyet hányú laza zsarukkal, akik éjszaka gépfegyverrel lövöldöznek a forgalmas közúton!

lethal-weapon.jpg

Nem mellesleg Mel Gibson is sokat köszönhet a filmnek, hiszen bár a karrierjét a Mad Max és annak folytatása emelte a magasba, a Halálos fegyverek nélkül könnyen visszazuhanhatott volna oda, ahonnan jött, és ahol sajnos most már jó néhány éve tanyázik... És bár a filmek színvonala, ha csak egy minimálisat is, de folyamatosan csökkent, nagyon kíváncsi lettem volna még több részre a '98-as után, mert ez tényleg az a sorozat, aminek minden része elképesztően jó szórakozást nyújt - persze azoknak, akik csípik az akció-krimi-vígjáték szentháromságot.

Roger Murtaugh őrmester, miután betölti az 50-et, új társat kap az öngyilkos hajlamokkal rendelkező Martin Riggs személyében, hiába érzi már túl öregnek magát ehhez a szarsághoz... És bár kezdetben nem sikerül megkedvelniük egymást, néhány sör, no meg életveszélyes szituáció után már a legjobb barátokként nyomoznak egy gyilkossági ügyben, ami egészen több hajórakománnyi heroinhoz, és egy Vietnamból szalajtott profi csapathoz vezet, akiknek természetesen nagyon nincs ínyére a szaglászásuk...

lethal-weapon-1-danny-glover-mel-gibson.jpg

A sikerrecept ugyebár a következő: végy két totálisan eltérő személyiségű karaktert, lehetőleg más bőrszínűt/neműt/életkorút, hogy a különbség vizuálisan is szembetűnő legyen, aztán rakd őket egy autóba, és kényszerítsd rá őket, hogy együtt nyomozzanak egy rejtélyes ügyben. A zárt tér és az egymásra utaltság aztán megteszi a hatását: egyfelől a folyamatos beszólogatások szórakoztatják a nézőt, másfelől a sztori előrehaladtával pont emiatt a csipkelődős hangulat miatt szerethetjük majd meg a karaktereket, miközben ők is legjobb öribarikká válhatnak.

Shane Black pedig ebben tényleg nagyon jó: Gondoljunk csak Az utolsó cserkészre, Az utolsó akcióhősre, a Durr durr és csókra, vagy az Utánunk a tűzözönre... Vagy természetesen A vasember 3-ra, amiben tulajdonképpen ugyanezt a bevált receptet lőtte el, és ami még mindig működik! Ezért is örülök neki, hogy most úgy néz ki, ez utóbbi sikerével ismét maximális sebességre kapcsolt a karrierje, és jönnek a jobbnál jobbnak ígérkező filmjei. Tarantino és McDonaugh mellett ugyanis ő is ahhoz a szűk elithez tartozik, akik mocskosul jó párbeszédeket tudnak írni.

lethal-weapon-1987-movie-still-mel-gibson-danny-glover-04.png

Visszatérve a Halálos fegyverre: a nosztalgia sok mindent megszépít, de azért egy-két dolog esetében még így is kilóg a lóláb. A már említett gépfegyveres randalírozás is elég meredek, de a mélypont sajnos csak utána következik... Miután Joshua sikeresen megszökött Riggs elől, rögtön bosszúra szomjazik, és Murtough lakásába betörve a családja életére tör(ne), de főhőseink megelőzik, ami még rendben is van, de utána, Riggs és Joshua megverekszenek a placcon, a rendőrök körgyűrűjében. WHAT?

Értem én, hogy ez kellett ahhoz, hogy Riggs "helyre jöjjön", hogy kiadjon magából mindent, hogy az életet válassza, ráadásul baromi látványos is, leszámítva az első 10 másodperc irdatlanul elcseszett vágásait, de... Ez a szakasz annyira elrugaszkodik már a valóságtól, annyira idegen a rendőrségtől, hogy egyszerűen kiesünk a filmélményből. És tényleg az a legrosszabb, hogy ezzel fejezik be a filmet, és így ez jobban megmarad az emlékezetünkben, mint az előző másfél óra királyabbnál királyabb jelenetei.

lw1b-gun.jpg

Téged is elkapott a nosztalgiázhatnék? Akkor ne késlekedj, kapard elő a ronygyosra nézett VHS-t, vagy ha már magasabbak az igények, akkor valami frankó HD verziót, és nézd meg a filmet, hiszen nincs is jobb karácsonyi program a Halálos fegyvernél... Na jó, talán a Drágán add az életed. De ha unod a Reszkessetek, betörők!-et, vagy az Igazából szerelmet (ez utóbbit speciel nem lehet megunni), és egy kis hamisítatlan 80-as évekbeli karácsonyi akcióvígjátékra vágysz, keresve sem találhatsz jobbat a Halálos fegyvernél.

Lisztes

Halálos fegyver az imdb-n

Halálos fegyver előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr97003803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.27. 15:41:49

Csak gélve merem leirni, hogy a jet lis rész a kedvencem ebből a szériából.

lajcsi1975 2015.06.04. 21:41:07

Halihó!! Ez a Joshua ölte meg anno a feleségét hogy bőven volt ott mit helyretenni/helyrehozni.
süti beállítások módosítása