Lisztes megmondja a tutit

A hobbit: Az öt sereg csatája

2015. január 11. 15:08 - lisztes

Utoljára? Utoljára. Vagy nem. Mindenesetre, ha Tolkien fián múlik, biztosan nem kerül Peter Jackson és kompániája kezébe apja többi szerzeményének a joga, és milyen igaza is van a már 90 esztendős Christophernek... Ő kellő kritikával szemléli az álomgyár egyre csak növő szörnyszülöttét, ami először csak szimplán unalmas, és következetlen, másodszorra egy kicsit izgalmasabb, de undorító módon befejezett, harmadszorra pedig egész egyszerűen egy gusztustalan CGI orgia képében került a nagy közönség szemei elé. Hobbit fanoknak nem ajánlanám ezt a cikket...

hobbit-battle-five-armies-banner-thranduill-banner.jpg

Volt már róla szó korábban ezen a blogon, hogy nem a három részre szabott történettel van bajom, hanem azzal, hogy mindegyik részt mesterségesen felduzzasztották kb. 2,5 órásra. Egyszerűen nincs annyi történet ebben, hogy ezt büntetlenül meg lehessen játszani. Amikor meghallottam, hogy A gyűrűk ura-filmekhez képest szokatlanul rövid, mindössze 144 perces lesz Az öt sereg csatája, arra gondoltam: csak nem? Peter Jackson végre észhez tért volna?

Nem. Inkább arról van szó, hogy ez az a rész, ami mögött már konkrétan semmi sztori sincs, ezért józan ésszel képtelenség ebből ennél többet kihozni (de majd a rendezői változat fél órával hosszabb lesz, nyugi): Smaugot megölik, Thorinnál beb*sz az aranyláz, majd összecsapnak a hegy előtt az emberek, a törpök, a tündék, az orkok, és persze SPOILER majd a sasok, de ők csak a legvégén, mert kell valami izgalom is SPOILER VÉGE. Ebből az amúgy fél órányi anyagból kapunk most több, mint 2 órás verziót (szerencsére a stáblista több, mint 10 perc hosszú).

hobbit-battle-five-armies-thorin-bilbo-banner.jpg

Oké, történetünk az nincs, mink van helyette? 2 részen át görgetett szerelmi szál, bosszú szál, megváltás-szál meg nyomozós szál, amit el kell varrni, majd megtöltjük frankó, látványos harcokkal, meg még több látványos harccal a játékidőt, persze szigorúan a zöld vászon előtt ugrabugrálva, hiszen Jackson fantáziájában a gravitáció az nem játszik, szóval kellenek az agyament trükkök dögivel. Hogy aztán ezeket a harcokat hogyan passzírozzuk bele a filmbe, hogy az mutasson is valahogy, az már mindegy.

Kicsit úgy érzem, hogy a Hobbit lett Peter Jackson "egy gyűrűje". Addig-addig szorongatta, amíg teljesen elvált az elméje a valóságtól. Már semmi nem maradt A gyűrűk ura bájából, ez már csak egy tömeggyártott szutyok, aminél (és ezt most őszintén mondom) még a Transformers negyedik részét is jobban élveztem. Nincs ebben már semmi, csak agyoneffektezett képek, bugyuta sztorivonalak, idegesítő mellékkarakterek, és ócska, oh, de milyen ócska párbeszédek.

the-hobbit-smaug.jpg

Az effekteket tán nem kell kifejtenem. Igen, még mindig jól néz ki a sárkány, jól néz ki Gandalf kiszabadítása, és jól néz ki az is, SPOILER amikor Beorn a sasokkal megmenti a napot (jellemző, hogy ebből alig látni valamit) SPOILER VÉGE. Van még egy-két szépen megkoreografált jelenet, de a többit átható trágyaillattól már valahogy azok sem tetszenek annyira. Ha azt mondom, idegesítő (comic relief) karakter, akkor annak, aki látta a filmet, rögtön bevillan, kire utalok. Ha pedig a bugyuta sztorivonalakról kérdezel, engedd meg, hogy  rávilágítsak egy-két baromságra (SPOILERes tartalom következik):

Megkezdődik a csata, jönnek az orkok, ajjajj, micsoda túlerő! Több száz törp, meg tünde miért rinyál? Ne miért? Mert az a 13 még ott bent kuksol a hegy rejtekében. Nélkülük nyilván esélyük sincs, így amikor végre Thorinnak megjön az esze, mindenki megkönnyebbül a hatalmas segítség érkezésével. Ennél gázabb műbalhé/műdráma ritkán érhető tetten filmeken, de A hobbit alkotói meg merték lépni, mert ezt a részt már úgyis megnézi mindenki, és már úgyis mindegy, mit szólnak hozzá a rajongók. Még az is lehet, hogy tetszeni fog nekik...

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies3.jpg

Egy rohadt látványos csatában megmentik Gandalfot, tiszta sötét a hangulat, mindenki nagyon izgul, hogy mi lesz... Erre Peter Jackson gondol egyet: "Hmm, itt jól mutatna a nyúlszán, hozzuk be Radagastot!". A nyáltengerbe, és műkönnyekbe fulladó szerelmi szálról ne is beszéljünk. Vagy arról, hogy Legolas, miután végzett a személyre szabott orkjával, ahelyett, hogy Thorinhoz rohanna segítségül... Tényleg, mi a sz*rt csinál? Ja, megvan! Semmit. Mert oda már nem volt rá szükség, ezért inkább az írók önkényesen megfeledkeztek róla. SPOILER VÉGE

Hosszasan lehetne sorolni a film ostobaságait. Már ha lehet ezt a CGI romboláspornót egyáltalán "filmnek" nevezni. Jackson elérte a hőn áhított Michael Bay-i szintet, mi, a nézők pedig teli vigyorral a szánkon hagytuk, hogy megbecstelenítsék Tolkien hagyatékát. Amilyen jól indult ez a kalandozás Középföldére 2001-ben, olyan sz*rul végződött 2014-ben.

the-hobbit-bofa-4-the-hobbit-3-battle-of-five-armies-trailer-analysis-concluding-middle-earth-with-a-bang.jpeg

U.I.: Nem attól fogjuk elhinni, mennyire szereti két... valaki egymást, hogy többször is kimondják.

U.I.2.: Nem attól fogjuk elhinni, mennyire jó barát Thorin és Bilbo, hogy többször kimondják.

A filmkészítés első szabálya: Ne mondd, mutasd!

Lisztes

A hobbit: Az öt sereg csatája az imdb-n

A hobbit: Az öt sereg csatája előzetes

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr1007061027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2015.01.11. 23:17:47

nem láttam a filmet, mert az elsö rész után elég volt. Na de az az utolsó kép az micsoda?, honnan van?

Kopi3.14 2015.01.12. 03:46:32

Csatlakozom, az első rész után köszöntem szépen, nem kértem a többiből. Pedig a Gyűrűk urát imádtam, a könyv elolvasása után megállapítottam, ennél több már sok lett volna belőle azt nem ismerőknek, a Hobbitot mint könyv imádom. De már az első rész kiverte annyira a biztositékot, hogy egy fillért ne költsek többet rá.

Gyingizik 2015.01.12. 08:44:57

Ugyan, ez egy maximalista megközelítés. A Hobbit c. meseregény nem olyan értékes szépirodalom, mint a GYU, így bátrabban lehet hozzányúlni. Mit várunk egy látványos, nagyszabású fantasytól, ha nem éppen óriási henteléseket és csatajeleneteket, CGI-orgiát? Voltak durva túlzások is ez igaz pl. 2. részben a sárkány beolvasztásának kísérlete, 3-ban a gravitáció törvényeinek megszegése Legolas részéről, Azog kitör a jég alól, miután leszúrták stb - ezeket nem lett volna szabad betenni. A 2. rész mozis verziója is egyetlen akcióorgia, a hosszított dvd verzió már jobb, ott részletesebben ki van bontva sok minden. Alapvetően azonban sztem jó volt, meg lehetett nézni. Szegény Tolkien is követett el hibákat a mesében pl. a mesében nincs női szereplő, ezt Jackson jól orvosolta a tündér nőcivel. A regényben Thorin egy pocakos, sipkás papa, itt egy férfiasabb karakter. Tóvárost is szépen felturbózta átélhető konfliktusokkal. Thorin kirontása a fedezék mögül csak annak a számára értelmezhetetlen, aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy egy jó vezetőnek, államférfinek kell hogy legyen valamiféle kisugárzása, ami ugye jó esetben feltüzeli a híveit a harci szellemüket, főleg ilyen archaikus korban mint amiben e mű is játszódik. Barna Radagst kicsit gyökér, de a könyvben meg semmilyen nem volt. Azog kigyúrása főellenséggé is kreatív, Thorinnak és Gandalfnak kellett egy hangsúlyos ellenfél. Alapvetően azonban teljesen nézhető, ez nem "A" hobbit film, hanem Jackson Hobbit verziója. A Hobbitról van már van 2 rajzfilm, 2 tvfilm, hangjáték stb. Jackosnnak is joga van ehy holivudi látványorgia verziót készíteni.

protézisesh 2015.01.12. 08:47:04

a gyűrűk urát nagy kínlódva megnéztem. Két kopott középkori koldus 3x 4órán keresztül gyalogol valahová. Marha izgalmas. oh, wait..

Ezt már meg sem nézem (nem, kölcsönzőből sem), mert ha rajzfilmet akarok nézni, akkor az legyen Pixar, Dreamworks, esetleg Disney. A poszt utolsó képe az illusztráció, hogy miért nem lehet jó egy ilyen film. :(

mojoking77 2015.01.12. 09:14:36

Jo parszor lerirtam mar, most is megteszem, nektek sracok valamifele kielegulest okoz, hogy leirhatjatok ide, hogy mennyire utaljatok az egesz Gyuruk ura/Hobbit vilagot? Ettol erzitek "macsonak" magatokat, vagy mi a pek retkes f.szaert irjatok le tizedjere is ugyanazt?
Na mindegy, irjunk a kritikarol. A sok kis intrnetninja meg elmaszturbalgat itt egymas kozt ugyis, hogy mindannyian mennyire tokos gyerekek
Borzasztoan sajnalom, de sajnos rengeteg dologban igazat kell adnom a szerzonek. Ez a resz egyszeruen felesleges volt. En kb a premier napjan neztem, es kimndottan szomoruan jottem ki a mozibol, ez ugyanis tenyleg mar csak a penzrol szolt. Talan ha kihagyjak a teljesen felesleges es ertelmetlen inter racial szerelmi szalat, es mondjuk Thranduil befogja a szajat, es nem all neki moralizalni, akkor egy bo masfel oras akcioorgiaban el tudtam volna kepzelni az egeszet, de igy, rajongokent, is csak azt tudom mondani, hogy ez egy gyenge 6/10.
Azert a Transformerst ne keverjuk bele, ha szabad kernem, ott mar a masodik resznel ki kellett kapcsolnom, annyira nezetetlen volt, gondolom azota sem emeltek a muvesziseget...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.01.12. 09:17:38

@mojoking77: A Transformers második része tényleg a béka segge alatt van, viszont a sokak által még jobban utált mostani negyedik rész nekem egy fokkal jobban bejött. Nem a művészi értéke miatt, hanem mint szórakoztató termék. Nem mondom azt sem, hogy jó film volna, de szerintem előrelépés a 2. és a 3. rész után.

mojoking77 2015.01.12. 11:24:20

@lisztes: Haat, meg mindig nem lettem meggyozve.
Visszaterve az eredeti temahoz, igazi idiota rajongokent ennek ellenere ugyanugy megveszem majd a harom oras extra verziojat ennek is, maximum soha (na jo egyszer) nem fogom megnezni.
Hiaba na, az ember nem valtozik...

szúnyog?? mert nem buddha 2015.01.12. 11:28:03

Egyébként ebbe a filmben is fellelhető szerelmi szál önmagában is nézve undorító, mivel két külön fajról beszélünk - egy tünde törpével - ennyi erővel egy kecskébe is lehetne szerelmes.
Ja mint pl az Avatarban egy ember szerelmes lesz egy két méteres kék lénybe. Ehh

protézisesh 2015.01.12. 13:36:22

@mojoking77: csak neked: most először írtam le, mennyire feleslegesnek tartom ezeket a filmeket.
Mellesleg a történet jó lehet (ahogy a Jurassic Park is egy zseniális könyv és egy abból készült nagyonszar film...), még nem olvastam.

mojoking77 2015.01.12. 13:46:49

@protézisesh: Erdekes. Ezek szerint minden szamodra erdektelen filmmel kapcsolatban leirod, hogy szerinted menyire szar, es nem csak beallatal egy alsznob lesajnalos brigadba.
Eleg sokat kommentelhetsz akkor teljesen feleslegesen.
De hat sebaj, te szabadidod, azzal toltod, ami neked a legkedvesebb....

giedi prime 2015.01.12. 16:31:50

Nekem az elején nem tűnt túl célszerűnek az a széles agancsú szarvas (nem fér el), de kiderült, hogy én vagyok a hülye, mert egyszerre 6 orkot tudott fölnyársalni...

turbólyuk 2015.01.12. 17:01:37

Gyűrűk ura rajongó vagyok. Vagy 15 évvel azelőtt olvastam (először) a könyvet, hogy jött volna a film.
Elfogult vagyok tehát, el tudtam fogadni a Hobbit első és második részét is, az egyikben ez, másikban amaz tetszett jobban.
De azért volt ott más jó sok gázos rész.
De aztán az Öt sereg csatájában már teljesen átfordult a dolog: van pár rész, ami nem gáz.
Sajnos jórészt csak egyet tudok érteni a posttal.

spinat 2015.01.12. 19:39:11

@mojoking77: ezt a posztra értetted, vagy a kommentekre? a posztot nem olvastam, csak a kép miatt kommenteltem. Nem tartom magam Középfölde-szakértönek, bár nem tudom megmondani, hogy a Gyürük urát, A Babót és a Szilmarilokat 10x vagy 15x olvastam-e. Mindegyiket egyenként, angolul is, magyarul is. A Függeléket beleértve.
És ha valaki szerint (P.J.) a Babó nincs elég jól megírva, és Tolkien pár dolgot elszúrt benne, az találjon ki egy saját sztorit. Mert a filmnek (csakaz elsöt láttam) annyi köze van a Babóhoz, mint Makó vitéznek Jeruzsálemhez.

kkn 2015.01.12. 20:46:57

Nekünk rossz, mert már láttuk a folytatását korábban. De a később jövők kronologikusan tekinthetik meg. Nekik a második fele így jobb lesz, ha elhiszik, hogy érdemes ezek után megnézni a régebbi trilógiát.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.01.12. 20:54:44

Látom, a kötelező indexes vélemény itt is megvolt.
süti beállítások módosítása