Lisztes megmondja a tutit

Trója

2015. január 18. 15:44 - lisztes

Az egyik legősibb hadicselről tán mindenki hallott már: többet ésszel, mint erővel, mondá Odüsszeusz, és egy falóban elbújva, és azt búcsúajándéknak álcázva haverjaival bejutottak Trója városába, megnyitva annak kapuit a közelben sunyuló görög erőknek. Mármint a híres ókori eposz szerint, melyet Homérosz firkantott le még anno, és amiről a mai napig nem sikerült bebizonyítani, hogy vajh' valóban megtörtént eseményeket dolgoz-e fel fantasy stílusban, óder nejn.

troy_2004_www_movieo_ir_.jpg

Egyébként minden jel arra mutat, hogy igen, a Trójai háború megtörtént (érdemes utánaolvasni a wikipédián), csak persze a sok hókuszpókusz nélkül. De ez tulajdonképpen mindegy is, a lényeg az, hogy Hollywoodban jónak látták ezt a történetet a nagyvászonra adaptálni, hiszen tudjátok... Ókori, meg látványos, és hát nemrég a Gladiátorral Oscart nyert a Dreamworks, ide meg Russell Crowe helyett a nagy Brad Pittet sikerült megszerezni, szóval megvan a tuti recept (nincs)!

A történet szerint Párisz herceg lenyúlja szép Helénát a görög Menelaosztól az egyik békekötés alkalmával, ami kapóra jön Agamemnónnak, mert végre megvan a casus belli, amivel az egyesült görög sereget nekivezetheti Trója gazdag városának, ami nem akármilyen kereskedelmi fontosságú vizeket tart felügyelete alatt. A hős Akhilleusz is csatába megy, de hamar megmakacsolja magát, ami a kezdetben verhetetlennek hitt görög seregnek is rosszul jön, úgyhogy mégsem lesz olyan sima ez a hadjárat, mint ahogyan az az elején még kinézett...

troy2004extendedverbrri.jpg

Ez a történet nem biztos, hogy filmre való. Rendesen átszabták, de még így is túlságosan egyszerű sztereotípiákkal (nagyravágyó vezér, bölcs király, elképesztően ügyes harcos) próbáltak valamit összehozni. Ez pedig szöges ellentétben áll az egyébként a filmre jellemző realistább megközelítéssel: Az Iliászban szereplő görög isteneket mind kihúzták, és ezzel az egyébként ígéretes fantasy-vonalat is kikukázták, amivel az a gond, hogy komoly történetként rettenetesen komolytalan.

Ott van például a casting: míg a 300 stilizált látványvilágánál egyáltalán nem zavaró, a skót származású (egyébként legalább sötét hajú) Gerard Butler, itt Brad Pitt, meg a szőke fürtjei abban a gagyi ókorinak szánt hacukában rendesen nevetésre késztetik az embert, amit csak fokoz a kötelező felsőtestvillantás a szűz leányzó előtt. Menelaoszt is egy vöröses szőke színész, Brendan Gleeson kelti életre, bár az legalább dicséretes, hogy a spártaikat nem fitnessoktatók, hanem csak simán nagydarab fószerek formálják meg.

8s4ocan1do.png

Akhilleusz legendás harci képességeit a végletekig eltúlozzák: a nyitópárharc például szánalmasan átlátszó végkimenetelű, maga a harci megmozdulásai inkább emlékeztetik a nézőt arra, hogy simán egy idióta, mintsem hogy ő lenne a legvitézebb tag a görög haderőben. Ráadásul, akárcsak a bibliai karakterek esetében, a mai kor számára Akhilleusz erkölcse sem könnyű falat, amitől csak még nehezebb megszeretni a figurát... Aki egyébként főszereplő volna, vagy mi, de a film közepén kb. eltűnik, mintha ott sem volna, és csak a végére bukkan fel ismét.

Wolfgang Petersen is jócskán túl volt már ekkor azon a koron, amikor ő még jó filmeket rendezett. Az inkább a 90-es évek közepét idéző látványvilágot (gagyi stúdiódíszletek) csak egy-két átlátszó moneyshot dobja fel, az indokolatlan, és nagyon gáz lassítások, a még gázabb Akhilleusz-Patroklosz rokoni kapcsolat (eredetileg csak haverok voltak), az erőltetett szerelmi szál Akhilleusz és a papnő között (Rose Byrne micsoda fiatal volt még!), és az ominózus "bujkáló görög hajóhad"-jelenet teljesen elrontják a filmélményt. És ezen még a viszonylag korrekt módon ábrázolt falovasdi sem segít már.

60_brad_beach.jpg

A jó pontok sorát Akhilleusz mítoszmagyarázó halála, Agamemnón figurája, és kellő mennyiségű szerepeltetése, és a nem semmi Akhilleusz vs Hektór csata gyarapítja. Furcsa, de különösen bosszantónak találtam, hogy Sean Bean jó szokásához híven nem lelte halálát a filmvásznon... Szóval igen, a Trója inkább bosszantó, csak hellyel-közzel látványos, végtelenül klisés, sok gagyiva operáló szandálos film, aminél - és ez a legszomorúbb - még így is kevés jobbat csinált eddig Hollywood. De ez nem a film erénye, inkább Hollywood szégyene.

Lisztes

Trója az imdb-n

Trója előzetes

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr397074413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.01.19. 09:32:40

Régen mentem ki a moziból ennyire idegesen. Akkor is ha ez egy elvileg történelemhű rekonstruálása az eseményeknek (vagy legalábbis az az alapkoncepció), az Iliász meg egy alapvető irodalmi mű. Ezt kilúgozni és a napi politikai kampánnyá silányítani több mint bosszantó...

Az is vicces hogy az átlag hollywoodi ötletgyár ugrik a 300-ra mert van belőle képregény (az ilyen izé, nemes dolog mert vannak benne betűk...), de az irodalom alapművét inkább jól megerőszakolja, az a pár görög majd legfeljebb nem nézi meg...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.19. 09:43:40

nekem pitt első harca a mai napig nagyon tetszik, odamegy másnaposan felugrik és nyakon szúrja az óriást nagyon laza. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.19. 15:26:42

@doggfather: Minden idők egyik legjobb nyitójelenete, de ezt az ilyen hozzá nem értők, mint lisztes nem látják.
Kedves "cikkíró", menj inkább Transformerst nézni, az való neked!

jeff62 2015.01.19. 19:50:16

EGYÉBKÉNT MEG PATROKLOSZ NEM HAVER VOLT HANEM Tényleg ROKONA volt AKHILLEUSNAK, HAMÁR IGY KISAVAZTÁL MINDENT legalább legyél tényszerű

jeff62 2015.01.19. 19:55:07

Szthelené (az anyja)unokahuga volt Akhilleusz apjának Péleusznak. Amikor valami gyermekkori bűn miatt mennie kellett Péleusz fogadta be és nevelete fiával együtt.

Gonbolkozó 2015.01.19. 22:01:49

Hát igen, így jár az, aki azt hiszi, hogy a Wikipédia és a Fantasy határolja be az emberi kultúra mezsgyéit... ☺️
A film különben kitűnő volt, amit az eposzbol vissza lehetett adni azt szépen ujra elmesélte. A dráma es a jellemek pontosan visszaadták a Homérosz által megenekelteket. Pitt olyan volt ahogy Achilleuszt mindig is képzeltem... Hektor lenyűgözött, Priamosz meghatott. Az "Istenek" tök röhejesek lettek volna....

Meg kell mondani, a kritika is kellemesen bárgyú volt, szinte gágogott

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.01.19. 22:21:02

@jeff62: @Gonbolkozó:
hu.wikipedia.org/wiki/Patroklosz
en.wikipedia.org/wiki/Patroclus

Mindenhol barátként van emlegetve, az angol verzióban utalnak arra, hogy esetleg a szeretője volt. Bocs, ha a wikipédiának jobban hiszek, mint egy beböfögött kommentnek. 4 különböző asszony is szóba kerül, mint Patroklosz lehetséges anyja, maradjunk annyiban, hogy nem tisztázott a dolog, hogy honnan származik.

Magában az Iliászban (en.wikipedia.org/wiki/Iliad) barátként, bajtársként tűnik fel.

"Patroclus — Achilles' closest companion."

en.wikipedia.org/wiki/Achilles_and_Patroclus - és itt is csak a modern értelmezésben vannak testvérekként emlegetve.

És őszintén sajnálom, ha Akhilleuszt szőke, kék szemű szépfiúként képzelted el :)

Anselmo 2015.01.20. 03:54:52

Nálam is a nézhetetlenség határát súrolja ez a film, de legalábbis "ásít" kategória :)

Oldfan 2015.01.20. 10:02:26

Nagyrészt ostoba film, de tagadhatatlan, pár hatásos harci jelenete van. A szőke Akhilleusz és szenilisnek ható Priamosz jogosan bőszítette a görögöket, miként az Egyiptomban játszódó mozikból átvett és más " keleties" összegányolt díszletek is. Moziban láttam, ahol a felvonuló görög had felett hosszú csíkkal a nyomában áthúzott egy repülő. Ebből világosan leszűrhette mindenki, milyen gondossággal jártak el a filmgyárban. (Később a retusálás eltüntette a DVD kiadásról ezt a bakit.) Aki azt hiszi, hogy akkoriban ugrálva és pörögve párbajoztak, az nem tudja, micsoda súlya volt a korabeli páncélzatnak és fegyvereknek. Test test, izom izom ellen, viszonylag kevés fegyverfogatási trükkel, annál nagyobb begyakorolt precizitással. A gyorsaság és a szívósság viszont sokat jelentett. Akkoriban az volt a módi. Ezen a téren, meg sok másban is, a hitelességnek az érzete sincs meg.
Részemről az önző és hiú görög vezérek - olyanok voltak - és E. Bana kiváló Hektorja kiállták a próbát, de összességében azokkal tartok, akik szerint a film unalmas és semmilyen téren nem ér fel az irodalmi alapanyaghoz. Tipikusan a "erről már hallottam" ismeretszinttel rendelkező fogyasztóra szabott igénytelen blockbuster.

Gonbolkozó 2015.01.20. 12:00:09

@lisztes: Patroklosz Achilleusz valójában távoli rokonok voltak, egészen pontosan Patroklosz Achilleusz dédnagybátyja lehetett (mindkét hősnek ugyanaz az Aegina nimfa volt az őse, csak Patroklosznak nagymamája, Achilleusznak meg dédnagymamja). Egyébként a két hős apja is jóbarát lehetett, ugyanis rajta vannak az Argonauták utazási listáján... Patroklosz és Achilleusz viszonyát egyébként külön Wiki szócikk is elemzi - az angolszász érdeklődést jól mutatva leginkább az Aiszkhülosz által felvetett homoerotikus szálat elemezve...

Mindez azonban nem annyira érdekes: a Görög mitológia egy külön világ, rendkívül bonyolult kapcsolatokkal, rokoni szálakkal. A tömérdek antik, klasszikus és reneszánsz (sőt modern) szerző mind valahol gazdagította a mondakört... Sokkal-sokkal több, mint egy Wiki szócikk, vagy egy holywoodi film.

De a mondák akkor jók, ha nem vesznek ki a képzeletünkből....

Ezért tetszett a Trója, mert visszadta a történet (legalább egy részét) és újra (3000 év után megint és megint) átérezhetővé tette Akhillész szenvedését Patroklosz halálán, Priamosz fájdalmát Hektór hősiességét, Brüeszész szépségét, Agememnon alávalóságát...

Tök mindegy, hogy Akhilleusz szőke volt-e... (egyébként a monda szerint igen :-) ).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.20. 13:38:53

@danialves: ez a menj tf-et nézni valami új szitok nálad?
:D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.20. 13:48:08

@doggfather: Rövid blog.hu-s pályafutásom alatt azt sajátítottam el, hogy ezzel a kifejezéssel lehet a legkönnyebben és legegyértelműbben demonstrálnom megkérdőjelezhetetlen ízlésbeli felsőbbrendűségemet, mint egyfajta ultima ratio.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.01.20. 13:50:58

@doggfather: És ha nem tudod, hogy mi az az "ultima ratio", akkor rossz hírem van, és inkább menj Transformerst nézni, mert az való neked!!!44!!4!
süti beállítások módosítása