Lisztes megmondja a tutit

Vadregény

2015. január 23. 15:00 - lisztes

Ha van idejétmúlt zsáner a filmen belül, akkor az a musical. A tipikusan a színház színpadára való, és legtöbbször onnan átvett műfaj annyira kétségbeesettnek tűnik a vásznon, hogy a mai napig nem értem, miért is csinálnak még ilyeneket. A Vadregényt mégsem övezi érdektelenség, maximum csak idehaza: az USÁban már duplaannyit hozott,  mint amennyibe került, míg itthon a nem túl nagy hírnév, és a kizárólag feliratos vetítések megtették a hatásukat, és teljes érdektelenségbe fullasztották a filmet.

into-the-woods-poster1.jpg

Na de most komolyan? Egy alapvetően gyerekmesékből összeszőtt mesét, amiben megállás nélkül danolásznak, és nem semmi látványvilággal rendelkezik, szinkron nélkül behozni igen hülye ötlet volt. Egyébként is el kell készíteni a DVD-re a magyar énekekkel operáló verziót (segítségül lehet hívni az itthon is játszott színpadi verzió fordítását), úgyhogy nem igazán értem, mi állt a döntés mögött. Elvégre a sok feliratolvasás közben szegény magyarok nem tudnak a látványra figyelni.

Ami ezúttal (stílusosan mondva) mesés. A kosztüm és a díszlet meg is kapta a jól megérdemelt Oscar-jelölését, na meg persze Meryl Streep ezúttal sem maradt hoppon, és begyűjtötte a 19.-et saját magának a gonosz boszorka megformálásával. Amivel csak annyi a probléma, hogy nála jobban, izgalmasabb karaktereket játszó színésznőket szorított ki az amúgy különösen gyenge női mellékszerepló kategóriából (erről egyébként a blog Oscaros podcastjében is értekeztünk már Danialvessel és Lennoxasakival).

into-the-woods-00670_r.jpg

A sztori nagyjából annyi, hogy van a pék, meg a felesége, akiknek nem jön össze a baba, mert... Nem tudják, egészen addig, amíg a szomszédban lakó gonosz boszorka el nem mondja nekik, hogy ő átkozta meg őket még a pék faterja miatt. De szerencsére az átok megtörhető: kell egy tejfehér tehén, egy vérvörös köpeny, egy aranycipő és némi kukoricaszínű haj, úgyhogy főhőseink elindulnak az erdőbe, ahol Babszemjankó, Piroska, Hamupipőke, és Rapunzel is tiszteletét teszi, heves éneklés közepette.

A régi mesék modern feldolgozása (vagy inkább újragondolása) egy meglehetősen hamar unalmassá váló divathullám lett, ami a pénzügyi sikereknek hála a mai napig ontja magából az újabb, és újabb darabokat (tavaly Demónánk volt, idén Hamupipőke jön). A Vadregény is ezen a területen garázdálkodik, de az újraértelmezés helyett/mellett inkább a szálak összebogozását tűzte ki feladatául. Ezt pedig szerencsére meglehetősen kreatívan valósítja meg az első órában.

woods.jpg

Igen, az elsőben, mert a közel két órás film felénél eljutunk a happy endhez, vagyis oda, ahol általában a mesék véget érnek. A Vadregényben azonban itt egy második etap veszi kezdetét, ami már lényegesen kevesebb ötlettel szolgál, lényegében veszi a korábban megismert szereplőket, és jól egymásra utalja őket a bajban. Ez pedig kihozza belőlük az eddigi sztereotip ábrázolásuk mellett a jobb és rosszabb tulajdonságaikat (a félkegyelmű Babszemjankó hirtelen elfelejt hülye lenni, a kleptomán Piroska leáll a lopással, a szőke herceg az esküvője után máris más nőre vágyik, stb)

És bár értem én a koncepciót, de attól ez még sz*r. Hollywoodban lépten-nyomon azt sulykolják a nézőbe, hogy a "Boldogan éltek, míg meg nem haltak" egy óriási nagy hazugság, csak éppen ezt úgy kommunikálják, hogy ami jónak tűnik az elején, az szükségszerűen tönkremegy rövid idő alatt. És pont a Vadregény az, ami a varázslat, a folyamatos dalolászás, meg az aranyos kis "üldözzük a MacGuffinokat" sztorija miatt rohadt hiteltelenné válik ebben a szerepben (esetleg ha a második félidőre tartott sztorivonalnál abbahagyták volna az éneklést, jobban vette volna ez ki magát).

depp-woods-into-the-woods-johnny-depp-s-wolf-costume-explained.png

A kép néha idegesítően kék (ezzel az éjszakát ábrázolták, vagy mi), de ami jó hír, hogy a betétdalok egész jók. Dúdolgatod a film közben, meg még utána is pár napig. Nem kell A nyomorultak-szintű áriázásokra számítani, inkább a történet továbbgöngyölítése és a szereplők érzéseinek kifejezésére használják a szöveget, ami viszont szinte kivétel nélkül dallamosan hagyja el a szereplők száját - úgyhogy csak azoknak ajánlható jó szívvel a film, akik vevők az ilyesmire, és nem másznak a falra tőle 5 perc után. Mindenesetre ne Johnny Depp farkasáért nézzétek meg a Vadregényt, mert jó, ha 5 percet szerepel benne.

Lisztes

Vadregény az imdb-n

Vadregény előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr897086189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása