Lisztes megmondja a tutit

M.A.S.H. / MASH (1970)

2015. február 20. 15:00 - lisztes

Háborús filmet forgatni úgy, hogy közben nem mutatjuk a háborút? Nos, páran ezt már megpróbálták, és súlyos drámázások közepette érzékeltették, mennyire elcseszett egy világban élünk. Robert Altman azonban teljesen más utat választott: egy vígjátékot forgatott a koreai háborúban szolgálatot teljesítő katonaorvosokról, akik a frontvonaltól mindössze néhány kilométerre látják el feladataikat, mentik meg a sebesültek életét, és akik ezt az egészet egy hatalmas bulinak fogják fel...

mash-1970.jpg

A recept egyébként annyira bevált, hogy pár évvel a film után egy eléggé népszerű sorozatot forgattak a M.A.S.H.-ből, sőt, később próbálkoztak még sorozat spin-offokkal is, bár azok hamar elhaltak. Mindenesetre a laza katonaorvosok sztorija jelenséggé nőtte ki magát, amihez nagyban hozzájárult a főszereplőpáros remek kémiája is, de erről majd még részletesen beszélek. Robert Altman tehát az antiwesternje előtt elkészítette az antiháborús filmjét is, melyben mindössze egyszer hangzik el pisztolylövés: amikor a táborok közti rögbimeccset megnyitja a bíró...

Tehát a frontvonal közelében lévő egészségügyi bázishoz új orvosok érkeznek: Sólyomszem (Donald Suthernland) és Duke (Tom Skerritt), akik laza hozzáállásukkal hamar összeakasztják a bajszukat a sokkal konzervatívabb elveket valló Frank Burnsszel (Robert Duvall). Miután utóbbit többször is durván megszivatták, új lakótársat kérnek, és kapnak a mellkassebész John McIntyre (Elliott Gould) személyében, aki hasonlóan lazán veszi ezt az egész háborúsdit, és inkább a tábori nővérkék szoknyája után szaladgál...

mash-1970-di-1.jpg

A M.A.S.H. igazából nem is vállalkozik arra, hogy egy összefüggő történetet meséljen el. Inkább afféle életképeket szolgáltat a bázis mindennapi életéből, és arra törekszik, hogy ezt az életérzést a nézőnek is átadja. Kezdetben úgy érezni, hogy beletörik a bicskája: a poénok mellémennek, színvonal ingadozik, nem igazán tudjuk elhelyezni a filmet. Aztán fél óra után hirtelen minden összeáll. Ahogy McIntyre megérkezik, és lényegében lecseréli Duke-ot, onnantól kezdve nincs megállás az őrület hullámvasútján.

Ezek akkora b*zik, hogy arra szavak nincsenek :D Állandóan szivatnak valakit, állandóan hülyéskednek, állandóan pofázzák (jó értelemben véve) az idiótaságokat, amit még jobban kiemel a munkájuk közben tanusított profizmus kontrasztja. Az ilyen laza, de egyébként zseniális orvosokat szokta szeretni a jónép (lásd Dr. House esetét), és a M.A.S.H.-nél ez hatványozottan igaz: nemcsak egy ilyen orvost, hanem mindjárt hármat (két és felet, mert Duke karaktere hamar elsikkad), kapunk, akik folyamatosan passzolják egymásnak a labdát.

mash.jpg

A szerepekre pedig tökéletes választásnak bizonyult Donald Sutherland és Elliott Gould (őt az Ocean's filmekből ismerheti a fiatalabb korosztály). Utóbbi egy az egyben a Hobbit egyik törpjére emlékeztet, Vass Gábor hangja pedig kiváló választás volt a szinkronrendező részéről. Sutherland pedig szokás szerint fantasztikus, érdemes lenne megnézni a Kelly hősei és e közé a film közé beékelve valamelyik Éhezők viadala részt, hogy rájöjjünk, micsoda fantasztikus karakterszínész még mindig az öreg.

Az olyan kreatív megoldások, mint a potenciaproblémával küszködő fogorvos "utolsó" vacsorája, ami pontosan úgy néz ki, mint a híres festmény, vagy a Csontdarálót idéző, a másik tábor elleni végső meccs bemutatása, vagy a mindig mindent előre tudó Radar karaktere... Egyszerűen nagyszerű élménnyé varázsolják a filmet, amit még a hangosbemondó túl sokszor alkalmazott, bugyuta poénokkal történő használata, és az első fél óra sem árnyékolnak be.

d4ylv1mcnh.png

Az idén 45 éves film ha képileg nem is, szellemiségében a mai napig fiatalosnak hat. Igen, ez egy 70-es évekbeli vígjáték, ami más standardek közé született, mint a jelenlegiek, így más a szerkezete, kevesebb az igazán hasfogós poén, de egy olyan élményt ad, amit csak nagyon kevés film tud. És a sok hülyéskedés, idióta duma, és tudatmódosítgatás mögött ott van azért a háborútól megfáradt orvosok keserűsége, akik csak próbálják elterelni a figyelmüket arról, hogy tudatosítsák: nap, mint nap mivel kell szembesülniük.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr537146873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thibiht 2015.02.20. 18:38:36

Richard Hooker könyve (ami a film alapját képez) most jelent meg magyarul. Megvettem,de még nem olvastam. Kicsit attól tartok,hogy az a ritka eset lesz,hogy a film sokkal jobb a könyvnél.

Kilgore Trout 2015.02.21. 12:49:55

"-Tiszt ez az ember?
-Nem!
-Akkor nagy öltésekkel csinálom..." :)

"- Ha tudná a faszi ki operálja, elájulna!"

Beszólások operáció közben.

togoornottogo 2015.02.21. 15:58:29

Suicide is painless...:)

Crip Lee 2015.02.21. 17:57:02

A sorozat is jó volt Alan Alda-val.

sobrijoska10 2015.02.22. 02:01:14

A sorozat 11 évadot élt meg. Kár, hogy csak az első kettőt szinkronizálták. :)

beetee 2015.02.22. 09:05:43

@sobrijoska10: Nem 3 vagy 5 évad ment le magyarul valamelyik már nem létező régi filmcsatornán?
Kettőnél biztosan több. A film nagyon jó, volt, hogy egy táborban minden este megnéztük..:)
De nekem a sorozat ennyi idő távlatából még jobban tetszett.
Az első évad megvan hivatalos magyar nyelvű dvd-n.

sobrijoska10 2015.02.22. 18:18:45

Nekem csak 2 van meg szinkronosan.

Gib 2015.03.11. 10:35:23

A sorozat végig lement a TV3-on. Fix program volt számomra.
süti beállítások módosítása