Lisztes megmondja a tutit

The Interview

2015. március 02. 15:00 - lisztes

No, ennek a filmnek aztán szép históriája van! Bevallom, szándékosan nem foglalkoztam vele akkor, amikor az őrület ment, hagytam leülepedni a dolgokat, hogy az azóta napvilágot látott információk birtokában kicsit más szemszögből is megvizsgálhassam a kérdést. A háttérsztori egyébként röviden annyi, hogy állítólag észak-koreai hackerek feltörték a film miatt a Sony rendszerét, és kiszivárogtattak egy csomó adatot, meg moziban még be sem mutatott alkotásokat. Mert ugye ez a vígjáték az észak-koreai Kim Jong-unt figurázza ki, és azt nem szabad.

interview_xlg.jpg

A botrány dagadásával a mozik nem nagyon merték műsorra tűzni a filmet, azért néhány helyen bemutatták, de szinte rögtön elérhető volt online, és elég sokan meg is nézték. A Sony mindenesetre még így is, normális moziforgalmazás nélkül is pénzéhez jutott, bár valószínűleg, mivel elég erős high-conceptre épülő vígjátékról van szó, enélkül a médiahátszél nélkül is ment volna a szekér - már ha nem ment volna jobban botrányok nélkül. De ezt sajnos sosem tudhatjuk meg.

Szeretek szkeptikusan hozzáállni a dolgokhoz, és mérlegelni azt, hogy egyes eseményekből melyik oldalnak mekkora haszna származhat (és a haszon alatt most nem csak a pénzre gondolok), és ez alapján - bevallom őszintén - nem sok értelmét látom egy észak-koreai támadásnak, és hajlok afelé, hogy ezt csak kvázi casus belliként használták fel bizonyos szankciók bevezetéséhez, a Sony pedig végre belekóstolhatott abba, hogy mi következik majd a mozis éra bukása után. De az online filmeladáson még van mit dolgozni.

the-interview-07-saint-pauly-wtf-watch-the-film.jpg

Mindenesetre nem állítok semmi terhelőt egyik félre sem, hiszen mint mindenki más, én is csak spekulálni tudok koránt sem megbízható nyilatkozatok, és újságcikkek alapján. Az "igazságot" majd az unokáink fogják olvasni a történelemkönyvekben, amikor már teljesen mindegy lesz az, hogy 2014-ben mi is történt valójában. Úgyhogy ma csak foglalkozzunk azzal, amit biztosan megtapasztalhatunk, azaz, hogy mégis milyen film Seth Rogen és James Franco The Interviewja?

Hosszú már ez a bevezető, de azt még mindenképpen el kell mondanom, hogy én alapvetően komálom az ő stílusokat, már ha nem minden poént a rendkívül elcsépelt füvezésre szeretnének ráhúzni. Néha segghülyék, de ugyanakkor nagyon intelligens referencia-áradattal bombázzák a nézőt, és a butának tűnő párbeszédeik is rendkívül jól átgondoltak. Persze egy idő után az ember hozzászokik a stílushoz, és már nem lesz akkora élmény egy Seth Rogen-film, mint amilyen anno a Felkoppintva volt, de 2013-ban is sikerült meglepniük még az Itt a végével, úgyhogy le semmiképpen nem írnám még őket.

the-interview-lizzy-caplan.jpg

Annak ellenére sem, hogy a The Interview tényleg egy kicsit gyengébbre sikeredett. Nem, itt most nem lőtték el az összes poént az előzetesben, volt azért a filmben is bőven, csak az a baj, hogy maga a játékidő is közel két órára rúgott (ami nem ritka náluk), és ehhez képest viszont kifejezetten vérszegény a poénfelhozatal. De legalábbis egyik poénnak sem sikerül túlszárnyalnia magát az alapkoncepciót, ami sajnos probléma. De koránt sem akkora, mint...

Mint az, hogy a készítők persze, hogy állást foglaltak. Persze, hogy ítélkeznek, persze, hogy prédikálják a nagy tanulságot a film végén... De minek? Mennyivel izgalmasabb lett volna, ha már egy filmről van szó, ha mondjuk kiderül, hogy Kim Jong-un TÉNYLEG jó arc, nem csak megjátssza magát? Ha Észak-Korea valójában nem olyan, mint amilyennek a nyugati sajtó láttatja? Mennyivel izgalmasabb, szokatlanabb filmet kaptunk volna? Rogenék eddig nagyrészt a polgárpukkasztásukról voltak híresek, jól állt volna nekik ez is.

we-saw-the-interview-weeks-ago-and-its-clear-why-north-korea-hates-it.jpg

Franco (Skylark) egyébként meglepően jól hozza az agyilag zokni műsorvezetőt, és a film eleji TV-s média kifigurázás valami egészen zseniális lett a sok apró cameóval. Ahogy nagyon nagy Skylark és Kim egymásra találása, és az egész Gyűrűk urás referenciarendszer is. Ezért is bántó, amikor Rogent beleerőltetik egy olyan szituációba, amiből csak úgy tud megmenekülni, ha feldug a seggébe egy b*szott vastag fémizét... Értitek, mert ez még valahol poén.

Így a The Interview-ra azt kell mondjam, hogy kihagyott ziccer is, meg nem is. Lehetett volna ennél sokkal jobb, ha több bátorságot és egy élesebb vágóollót szereznek hozzá, de így is bőven azon a határon belül van, amire azt mondom: igen, ez egy tök jó kikapcsolódás arra a két órára. Jókat el lehet röhigcsélni, noha igazán maradandó élménnyel nem szolgál, és az sem biztos, hogy 5 éven belül újranézném. A rendezőpáros azért ennél eddig többre volt képes.

Lisztes

The Interview az imdb-n

The Interview előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr537139195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.02. 17:55:54

"Bevallom, szándékosan nem foglalkoztam vele akkor, amikor az őrület ment, hagytam leülepedni a dolgokat, hogy az azóta napvilágot látott információk birtokában kicsit más szemszögből is megvizsgálhassam a kérdést." = "Már 3 hónapja benn van vázlatban a kritika, csak lusta voltam kitenni"?

Amúgy Fluor Tomi nyomán egyre inkább én is kezdem azt gondolni, hogy fontos a dupla csavar. A legtöbb poénnal az a baj, hogy kiszámítható (pl. Kim rossz arc, akármilyen mértékig is túlozzák ezt el), és visszagondolva a legtöbbször azokon a filmeken tudtam nevetni, ahol erre a kiszámíthatóságra nagyon ráfeküdtek, hogy aztán a végén csavarjanak rajta egy hatalmasat. (Pl. most hirtelen a VAN BKV-irodás gegje ugrik be, ami talán a legjobb poén volt az egész filmben.)
süti beállítások módosítása