Lisztes megmondja a tutit

Hamupipőke

2015. március 23. 15:00 - lisztes

Még mielőtt rátérnék a filmre, szeretnék egy rövid időt szentelni a Frozen Fever című borzadálynak is, amit a mozik levetítenek Kenneth Branagh filmje előtt. Ismerős a helyzet, nem először lépik meg az animációs filmek kreátorai, hogy kisebb epizódokat faragnak nagy sikert aratott meséjük mellé (volt Shrekből, Toy Storyból, Aranyhajból, stb.) Ezek általában aranyos, vicces továbbgondolások, és megállnak a maguk lábán is: van nekik elejük, meg van nekik végük. Fura, mi?

cinderella-widescreen-wallpaper-cinderella-2015-37820077-1920-1200.png

Na, ehhez képest a Frozen Fever nem más, mint egy nyamvadt dalocska elkornyikálása ötlettelen sefülesefarka történet-körítésben. Anna szülinapos, hatalmas party lesz, de nővére megbetegszik (konkrétan megfázik. Értitek, az egykori jégkirálynő...) No, az alapfelütéssel nincs is gond, csak ebből semmi értelmeset nem tudnak kihozni. Elsa taknyából minihóemberek lesznek, maga a dal nem fülbemászó, a megvalósítás vizuálisan újat nem mutat, sőt, kifejezetten... Mi is a kreatív ellentéte? Na, ez a rövidfilmecske is pont az. Mondanám, hogy nem ajánlom senkinek, de a célközönségnek (6+ éves kislányok) bizonyára megfelel. És mindezt úgy írom, hogy imádtam a Jégvarázst.

Ismét vissza kell utalnom az Aliz csodaországbanra, ennek az élőszereplős meseadaptáció-hullámnak az elindítójára, ami ugyebár szinte a semmiből feltörve hozott 1 milliárd dollárt Mickeyéknek. Azóta nincs megállás, kaptunk kifordított Csipkerózsikát Angelina Jolieval, Hófehérkét Thorral, és most itt a Hamupipőke is, a Thor rendezőjével. Meg persze jön A Szépség és a Szörnyeteg is, Emma Watsonnal. Azzal az Emma Watsonnal, aki Hamupipőke szerepét visszautasította... Sajnos.

cinderella_thumb-1416425294038.jpg

Nem szép dolog fog most következni tőlem, bocsáttassék meg nekem előre is, hogy ilyet írok, de kénytelen vagyok, hiszen a sztoriban fontos részt képvisel Hamupipőke szépsége, törékenysége. Lily James pedig minden, csak nem szép, és nem törékeny. Mármint... Nem az a kategória, akit meglát az ember szakadt ruhában, és még úgy is nyomban beleszeret. Ha feltupírozzák a kisasszonyt, persze belőle is ki tudják hozni azt, ami kell, de erős állkapcsa, és még erősebb (barna) szemöldöke sokat ront a filmélményen.

Férfiként persze Robb Starkról Richard Maddenről nem tudok nyilatkozni, de abban biztos vagyok, hogy Lilyvel hasonló castinghibát követtek el, mint amikor Charlize Theron mellé benyomták Málészáj Stewart kisasszonyt Hófehérkének. Ki a franc hiszi el, hogy ő a legszebb a vidéken? Hamupipőke meg aztán végképp olyan figura, akibe sok nőiesség kellene, hogy szoruljon, hiszen az sem véletlen elem, hogy csak neki van olyan kicsi lába, amire az a nyamvadt üvegcipő pont jó volt. Lily James (csak hogy fokozzam a hangulatot) pedig anno azt nyilatkozta, hogy nem is volt jó a lábára a cipellő, amivel forgattak.

cinderella-2015-13-hd-wallpaper.jpg

Oké, elismerem, a célközönségnek (lányoknak) aztán rohadtul édesmindegy, hogy a főszereplőnő férfi szemmel miféle, de ha már olyan helyzetbe hoztak minket az alkotók, hogy el kell kísérnünk szívünk választottját, legalább mi is legeltethessük valamin a szemünket... Persze, ott volt a mindig csodálatos Cate Blanchett, aki még a fagyos tekintetével, és állandó gecizésével is sokkal vonzóbb jelenség volt főhősnőnknél, de... Oké, így is túl sok szót pazaroltam erre: mellément a casting, ezen nincs mit szépíteni.

A történettel kapcsolatban... Kenneth Brannagh rendező szakítva a mostani hagyományokkal (azaz visszatérve a régi hagyományokhoz) egy klasszikus meseadaptációt készített. Nem a gonosz mostoha szemszögéből. Nem Károly herceg (most végre kiderült, mi a neve Prince Charmingnak?) szemszögéből. Nem a kocsissá változtatott lúd szemszögéből. Hagyományos, mondhatni tradicionális adaptáció, ami tisztelettel kezeli az alapanyagot, és meg sem próbál többet mondani nála. Amúgy sem lenne egyszerű, hiszen réges régi, sztereotipikus meséről van szó.

cinderella-movie-2015-screenshot-fairy-godmother-helena-bonham-carter-3.jpg

Két dolgot érdemes megemlíteni: az egyik a belecsempészett humor, ami a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel, és általában aranyos(nak szánt), kifejezetten a célközönség igényeit kielégítő vicceskedés. Kicsit kilógónak érződik néha, de szerencsére annyi azért nincs belőle, hogy zavaróvá váljon. Infantiliske, de maga az egész mese is végtelenül naiv fajta, ergo a realitásnak csak szikráit lehet néhol felfedezni (minden idősebb (=40+-os) karakter halálos beteg), így ebbe a világba ez simán passzol. Amúgy is jól a szánkba rágja a narrátor, hogy az itt bemutatott film olyan, mint amilyennek címszereplője látta a világot.

A másik dolog a látvány. No, itt kitettek magukért. Az ember hozzá van szokva a CGI orgiákhoz, de ennél a filmnél nem a látványos csihipuhira, vagy hasonlókra koncentráltak, hanem hogy minél szebb, csillogóbb báli ruhakölteményeket, termeket, és egyéb kiegészítőket varázsoljanak vászonra, szintén a célközönség igényeire szabva. És hát fantasztikus munkát végeztek, noha a kisállatok átváltoztatása lovakká, meg emberekké, egy kicsit gyengécske, de a többi megoldás ezt bőven kompenzálja.

cinderella_2015_7.JPG

Mivel tényleg ragaszkodtak az eredeti alapanyag szellemiségéhez (ami egyébként nem a Grimmék saroklevágós verziója), a karakterek kidolgozottságára nem érdemes sok szót vesztegetni, mert pont olyanok, amilyenek az archeotipikus mesékben lenni szoktak: vannak a jók, meg vannak a rosszak. Blanchett elemében van, de ahhoz túl lapos a karaktere, hogy kezdhessen vele bármit is, a többieknek meg még ennyi tündöklés sem jut. De mindegy is, hiszen összességében a célnak megfelel: a lányok remekül fogják érezni magukat rajta. A férfikísérők pedig bosszankodhatnak, mert ezt a filmet nem kifejezetten az ő igényeikre szabták. De aki komálja az eredeti Disney mesét, nem hinném, hogy csalódni fog.

Lisztes

Hamupipőke az imdb-n

Hamupipőke előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr417294159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása