Lisztes megmondja a tutit

A Girl Walks Home Alone at Night

2015. március 29. 15:00 - lisztes

Az első iráni western-vámpíros film. Mintha egyébként olyan sok western-vámpíros film létezne... Az pedig, hogy iráni... Nos, ez is csak egy máz, egy maszk, amit felvéve az emberek jobban felfigyelnek erre a klasszik amcsi indie filmre. Mert hogy egyébként Los Angelesben forgott, amerikai-iráni rendezőnő tollából, helyi színészekkel (azért Ranjit az Így jártam anyátokkal-ból alap...). És hogy a maradék kedveteket is elvegyem tőle, ebben egy fikarcnyi western elem sincs. Mert az nem a westernre jellemző sajátosság, hogy a szereplőket hosszú percekig mutatjuk szinte mozdulatlanul, minimális reakcióikra várva.

agirlwalkshomealoneatnight.jpg

Átverve érzem magam, ezért bizonyosan szőrösebb szívű leszek, mint amennyire ez a film megérdemelné, de nem találni benne sok értekelhetőt. Nem, nem a Penge 4-et vártam tőle, de úgy éreztem, hogy fel vagyok rá készülve: lassabb folyású, klasszikus vámpíros elemekkel, és némi perzsa kultúrával átszőtt darabra számítottam, ehelyett kaptam egy rövidfilmre való sztorit 1,5 órában kibontva, méghozzá úgy, ahogyan azt a legidegesítőbb indie rendezők szokták: a stílust fölérendelték mindennek. De nagyon.

A sztori 90%-át az első fél órában elmesélik, onnantól kezdve javarészt csak a maszatolás megy. Arash faterja drogos, a helyi kis dílernek sok lével tartozik, ezért az lenyúlja fizetség fejében Arash kocsiját. Egy rejtélyes lány kiszemeli magának ezt az aktuális rosszfiút, Saeedet, majd egy nagyon romantikus jelenetben a díler felhívja magához címszereplőnket, ő meg jól kiszívja a vérét. Aztán pedig a maradék 1 órában összejön Arashsal, meg gördeszkázik egy kicsit.

ca-agirlwalkhome-e.jpg

Az unikum jelleg azért lássuk be, eléggé nagy vonzóerő az ilyen filmek esetében. Az, hogy a Hétköznapi vámpírok nem tipikus hollywoodi alkotás volt, hanem egy új-zélandi függetlenfilm, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emberek érdeklődjenek iránta. Az "iráni western-vámpíros film" szóösszetétel hallatán nekem is összefutott a nyál a számban, de sajnos ez nem az a film, ami beváltaná az ígéreteit. Pedig még gördeszkázó perzsa vámpírcsaj is van benne. Kúl, nemigaz?

No meg az a monokróm kép... Hát az valami mesés! Persze ebbe is bele tudok kötni (és már miért ne kötnék), de alapvetően azt ki merem jelenteni, hogy nagyon szépen fényképezett filmmel állunk szemben, aminek nem egy nagyon hatásosan beállított jelenete van. Viszont kibebaszottul túlmaszkolták. Néha már kifejezetten idegesítő az utómunka tolakodása, és szerintem az önmagában már hatalmas probléma, hogy ilyen szép képeknél is azokra a hülye lesötített sarkokra tudok csak figyelni.

girl21f-1-web.jpg

Nem tűnhet túl bölcs gondolatnak egy vámpíros filmnél - ahol azért jó esetben fontos szerep jut a vérnek - fekete-fehérben leforgatni azt. Az A Girl Walks Home Alone at Nightot azonban el se nagyon tudnám képzelni színesben... A rendezőnő kétségkívül sokat ad a stílusra, és noha szinte minden téren túlzásba viszi, a fekete-fehér képet én is fontos plusznak, és nem álművészieskedő baromságnak éreztem, mint ahogyan az az esetek nagyjából 90%-ában lenni szokott.

Az viszont nagyon meglátszik, hogy az írásért és rendezésért felelős hölgyemény még nem csinált korábban egész estés filmet. Most sincs meg a kellően kidolgozott sztorija ahhoz, hogy jó érzéssel meg lehessen vele tölteni akár fél órát is, mégis addig sikerült nyújtani ezt az egészet, amíg végül 1,5 órás nem lett. Persze valaki ezt komálja, de én nem tudok elmenni néhány jelenet esetlegessége mellett, és kifejezetten zavar az utolsó röpke egy óra ad-hoc jellege, és a leginkább sehová ki nem futó sztori. Az első fél óra alapján ebben azért jóval több volt egy kamerával történő maszturbálásnál.

75.jpeg

Csalódott vagyok. Adva van egy jó ötlet, ami leginkább a kultúrális hátterek összemixeléséből adódik, de sajnos nem kezdtek vele túl sokat. Vannak jobb pillanatok (szerintem még most sem elcsépelt Drakulának öltözni vámpíros filmben a jelmezes bulin), de sajnos a forgatókönyv lényegesen többet foglalkozik a drogozással, mint a vérszívással. Az pedig, hogy minden 10 percben az olajkitermelő tornyokat kell néznem vágóképként (értitek, ahogy SZÍVJÁK ki a földből az olajat), szerintem sokat elmond a készítőkről.

Lisztes

A Girl Walks Home Alone at Night az imdb-n

A Girl Walks Home Alone at Night előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr587313358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása