Lisztes megmondja a tutit

Gallipoli / Gallipoli (1981)

2015. április 06. 15:22 - lisztes

No, hát ennek is már 100 éve, hogy megtörtént. Az ausztrálok Mohácsa, csak épp az I. világháborúból. A sztori röviden és leegyszerűsítve annyi, hogy az angol fejesek közül páran úgy gondolták, hogy úgy tudnak a legjobban a németeknek ártani, ha kiiktatják az egyik legfőbb szövetségesüket, az Oszmán Birodalmat. Ezért aztán egy rakás angol, francia, ÉS ausztrál (meg új-zélandi) katonát vezényeltek a Dardanellákhoz, hogy hősi halált haljanak full értelmetlenül. Merthogy megfutamodás lett a vége.

gallipoli.jpg

No, és ez az ausztráloknak legalább annyira fáj, mint az USÁnak Pearl Harbour, így hát most a szép kerek évforduló alkalmából készül egy TV minisorozat, elkészült nemrég Russell Crowe filmje, A forráskutató, és én meg jól megnéztem az akkor még pelyhes állú fiatal Mel Gibson főszereplésével készített Gallipolit 1981-ből. Nem volt egy kerek évforduló, nem is készült el könnyen, viszont addig a pontig Ausztrália legdrágább filmjévé avanzsált, szóval tényleg komolyan gondolták a mate-ék a dolgot.

A sztori fiktív: egy tehetséges futó, Archy Hamilton szép atléta karrier előtt áll, de dúl benne a hazafiasság, úgyhogy bevonulna - de sajnos még nincs 21. Frank Dunne is nagyon talpraesett, de valahogy mégsem úgy sikerülnek a dolgai, ahogyan azt ő szeretné. Egy futóverseny alkalmával összetalálkozik a két fiatal, és életre szóló barátság alakul ki köztük - így Archynak még arra is sikerül rábeszélnie Franket, hogy vonuljon be, mert ott majd milyen jó lesz neki... Hát... Nem lesz...

gallipoli-mel-gibson-mark-lee-6.jpg

Szóval ausztrál mércével nézve meglehetősen nagy költségvetésű darabról van szó, bár hozzá kell tenni azt is, hogy ami a kenguruk földjének cirka 15 millió lakosának sok, az az USÁ-ban maximum átlagos költségvetés, így senki ne számítson látványos csatajelenetekre, főleg ne sokra. A film felénél ugyanis még javában ausztrál földön lébecolunk főhőseinkkel, és utána is több hangsúlyt fektetnek az egyiptomi kiképzésre, mint magára a törökországi küzdelmekre.

Azért persze akad csata, és akad robbanás is, és akad egy rakás statiszta is, ugyanis a partfalba épített szálláshelyek hiteles bemutatásához sok emberre volt szükség, ez kétségtelen. Amit nagyon sajnálok, hogy végül lovascsata (merthogy Archyt a könnyűlovassághoz veszik fel) nem szerepelt a filmben. Szívesen megnéztem volna egy epikus küzdelmet a török gépfegyverek, és a szuronnyal támadó ausztrál lovasság között... Küzdelmet mondtam? Mészárlást értettem...

gallipol3.jpg

Így ami marad, az tulajdonképpen ugyanez, csak lovak nélkül. Kétségtelen, még ha történelmileg nem is feltétlenül korrekt (angolokból is sok, sőt, több volt a csatánál, és többen is haltak meg), hogy azért okoz pár rémisztően felháborító percet a nézőnek, amikor azt kell néznie, hogy a támadási hullámok nemhogy az ellenséges lövészárkokig, hanem még 5 méterre sem jutnak el a kezdőpontoktól. A makacs, gőgös tiszteket mondjuk mindig is könnyű volt utálni, de itt ezt elképesztően hatásosan mutatták be a frontvonalnál tehetetlenül szolgáló ausztrál tiszttel kontrasztba állítva a messziről parancsolgató britet.

Amit kicsit sajnálok, hogy Peter Weir nem tudta eldönteni, kiről akar mesélni. Sokáig Archy a főszereplő, de a film egy ponton átvált a Mel Gibson által megformált Dunne-ra: igazából a kettejük barátságáról akarna szólni, de azt sajnos kevés jelenettel mutatják be, a két karakter sokszor mozog külön utakon. Ami pedig a fényképezést illeti: hol elképesztően fantáziátlan, hol pedig csodálatos beállításokat kapunk, ami még jobban rásegít erre a furcsa érzésre: mintha nem lenne egységes a film.

gallipoli-1981.jpg

Azért ennek ellenére is bőven lehet találni benne kapaszkodót, jó karaktereket, izgalmasabb részeket. Én például oda, meg vissza voltam, amikor kiszúrtam a BMX banditák egyik rosszarcúját a filmben a konzervatív kis "cserkészfiú" szerepében. Meg persze Mel Gibsont is öröm nézni abból a korszakból, amikor Peter Weir még úgy nyilatkozott róla, hogy nincsenek komoly ambíciói, és nem áll előtte túl nagy jövő... Hát, nem lett igaza. Szerencsére.

blog_lisztes.png

blog_imdb.png

blog_elozetes.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr327339108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miketbeszéltek 2015.04.07. 23:56:04

Számomra a végső csatajelenet -Mel Gibson futásával- az első világháborús mészárszék értelmetlenségét, és egyátalán a háború poklát bemutató filmek egyik toplistása. Pedig más eszközökkel dolgozik, mint a Nyugaton a helyzet változatlan, vagy a hiperrealista (II.VH-s) Ryan . A film első 2/3-ának csordogáló felvezetése pedig arra jó, hogy személyes ismerőseinkké tegye a főhősöket.

Monty H. 2015.05.04. 09:24:18

Alapfilm a témában. Isten tudja, hányszor láttam már...

Gallipolinál lovasroham (szerencsére) nem volt, de ha ez a téma izgat, akkor a The Lighthorsemen c. művet ajánlom, amely a Gallipolit követő közel-keleti harcok ausztrál résztvevőinek állít emléket - és VAN BENNE tömeges lovasroham :-)

Bár elsőre tényleg fura lehet a történet balanszírozása (hosszú az ausztrál rész, jelentős az egyiptomi, ehhez képest rövid a Gallipolinál játszódó), szerintem ez egyszerűen az alapsztori miatt van: mennyit utaznak, készülnek, és a végén pár nap alatt eljutnak a mészárszékig... Ez nyilván elég sok katona számára ilyen az igazi háborúban. Gondoljunk a Ryan közlegényben a rohamcsónak megérkezésére: lenyitják a rámpát és 3 másodperc múlva a bent levők 80%-a halott. Hány hónapig gyakorlatoztak és hány ezer kilométert utaztak, hogy aztán egyetlen puskalövés nélkül kapjanak golyót a fejükbe?

A Nek elleni roham bemutatása amúgy meglehetősen realista: sajnos Weir erőltette azt a kissé hamis ideát, hogy a britek az egész gallipoli hadjárattal az ausztrálokat és új-zélandiakat áldozták fel, ezért is került valószínűleg brit tiszt az ausztrál helyére a filmen, aki mindenáron erőlteti a támadást. Ezt leszámítva viszont meglehetősen pontos. És érdekes dolog, hogy valóban láttak ott egy fiatal katonát, aki eszeveszetten sprintelt előre a török árkok felé. A rendező róla mintázta a főhőst. És az új ausztrál szériában is feltűnik egy baka, aki ugyanezt tette...

A centenárium alkalmából én is megemlékeztem a témáról. Akit érdekel, ide kattintson:
monty.blog.hu/tags/gallipoli
süti beállítások módosítása