Lisztes megmondja a tutit

A halál 50 órája / Battle of the Bulge (1965)

2015. május 12. 15:00 - lisztes

Az Amerikában tonnaszámra gyártott háborús filmek nagy részének legnagyobb hibája, hogy csak az egyik oldalra koncentrálnak. Csak az a fontos, hogy az ellenséges német tisztet pár tulajdonsága alapján megutáljuk, esélyt sem adva a színésznek a karakterárnyalásra, így aztán a néző elégedetten dőlhet hátra a film végeztével, hogy igazság szolgáltatódott, mert a mi oldalunk hős, bátor katonái legyőzték az alattomos ellenséget. Bár nem volt egyszerű, mert ugye sosem az.

mbulge.jpg

Nos, A halál 50 órája sem váltja meg ugyan a világot, de legalább annyit, ha nem többet foglalkozik a német oldallal, mint a szövetségesekkel. Persze a tanulság a végén megint csak annyi marad, hogy de jó, hogy győztünk, mert ha nem, hát biza' még ma is folyna a háború ezek ellen az őrültek ellen, de ettől függetlenül kifejezetten örömteli látni, ahogy felépítik Hessler ezredes meglepően izgalmas és érdekes figuráját, még ha mindez a szokásos, unalmas célt szolgálja csupán.

A halál 50 órája az 1944 telén indított utolsó német támadás történetét meséli el. Kicsit leegyszerűsítve, nagyon filmszerűen, de mindkét oldalt bemutatva. Azt, hogyan tervelték ki, és hogyan készültek fel rá a németek, azt, hogy milyen gyanús dolgokat fedeztek fel a szövetségesek közben, és hogy ezt milyen idiótán hagyta figyelmen kívül a felső vezetés, azt, hogy mi történt közben a német, és az amerikai hadseregben, és hogy milyen apróságon bukott el az egész ellentámadás.

BattleoftheBulgeMovie-Still4.jpg

Oké, történelmileg annyira hiteles, hogy ha hirtelen megjelent volna Leonidász király a 300 spártaival, az is simán belefért volna a buliba. És mielőtt azt mondanánk, hogy de az nem is annyira lényeges, a lényeg, hogy jól szórakozzunk a filmen, azt azért nem árt figyelembe venni, hogy azért itt mégiscsak egy konkrét, valóban megtörtént csatáról szóló filmről van szó, nem egy II. világháborús környezetbe helyezett fiktív történetről. Ilyen esetben a szórakoztatás mellett legalább annyira fontos a viszonylagos hitelesség is.

És bár itt csúnyán elhasal mai filmünk, rengeteg erényét fel lehet fedezni: például könnyen követhető. Míg A leghosszabb nap (amit én pont emiatt nem komálok) esetében csak kapkodhattuk a fejünket, hogy mikor melyik tábornok/ezredes/akárki cameózott éppen, addig itt a valós történelmi személyiségek bele lettek sűrítve durván két fő karakterbe, azt meg azért nem olyan nehéz megjegyezni. Pláne ha olyan nagyágyúk alakítják őket, mint Henry Fonda, vagy Robert Ryan.

474610.jpg

Izgalmas. Bizony, az események maximális sebességen pörögnek, mindig van valami csata, feladat, vagy egy sima átverés, amin lehet izgulni. Oké, azt azért elismerem, hogy messziről bűzlik a nagy német páncéloshadosztály bemutatása kb. 10-15 tank segítségével, de attól még az ügyes beállításokkal, meg vágásokkal sikerült azért valamennyit korrigálni ezen. Mert az tény, hogy ezek az effektek/kellékek kevesek ahhoz, hogy a nagy német ellentámadást teljes méretében bemutassák. CGI, meg zöld háttér annak idején meg ugye nem volt.

A film aduásza a már emlegetett Hessler ezredes Robert Shaw alakításában. A szőkére festett színészóriás úgy formálja meg a karaktert, hogy egyszerre értjük, és elítéljük Hesslert (aki egyébként egy kitalált figura). A szemében látni a büszkeséget, látszik, hogy sokra tartja, amit elért, de megcsillan az őrület is benne - hasonlóan Shaw egy később játszott, hasonlóan önfejű, nem teljesen százas figurájához a Cápa című filmben. Az a csibészes mosoly pedig mindent visz, noha mivel katonát formál meg, viszonylag ritkán használja.

la-bataille-des-ardennes-the-battle-of-the-bulge-05-1966-19-g.jpg

Az igazat megvallva, kicsit sajnálom, hogy Hollywood egyik legsemilyenebb korszakában készült ez a film, mert hiába leegyszerűsített, hiteltelen a sztori, én látom benne a potenciált. De így végülis nem több, mint egy komolyanvehetetlen (Telly Savalas egy comic relief karaktert alakít...), kicsit olcsó szagú határidődramaturgiás popcornmozi, amiben történetesen baromi jó színészek játszanak, és legalább egy rohadt erős alakítással is találkozhatunk.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr156786907

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.13. 17:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levente B. · combatant.blog.hu 2015.05.13. 11:24:38

Régen imádtam, sokszor megnéztem VHS-n. Ma már a hibáinak ismeretében másképpen gondolok a filmre. De jó újra és újra megnézni.

Terror Dzsoni 2015.05.13. 11:39:26

Nosztalgikus visszagondolnom mikor először láttam (valamikor 1980-as években). Akkor nem tudtam, de ma már tisztába vagyok vele, hogy a német Tigris II harckocsik még csak nem is hasonlítanak a filmben látottakra. Ahogy Lisztes kolléga is írta, azért egy minimális történelmi hűség nem árt, ha már megtörtént eseményeket dolgoz fel a mű. Tudom, hogy nem sok maradt fenn ebből a típusból, meg anno egy átlag embernek lövése sem volt róla, hogyan is nézett ki, de ennyire hülyére venni a nézőt szerintem pofátlanság.

2015.05.13. 11:50:22

@Terror Dzsoni: A pattonok voltak kéznél.. ez van na :D
Én a végén akadtam ki - ennyi év távlatából talán nem spoiler - amikor a nyers olajos hordó nekigurult gyökkettővel az egyik tanknak és bumm, így lett a chocapic.
Ennyi maradt meg ebből a filmből. Talán jól kitűnik, mennyire értékelhetetlen.

Tudom én, nem mai darab. Na de akkor is.

laci_52 2015.05.13. 12:44:55

Nagyon jó film, bár azóta készültek jobbak is a háborúról, pl. A híd túl messze van, Ryan közlegény megmentése, A piszkos tizenkettő stb.

Leslie Bear 2015.05.13. 13:03:38

Azért egy kicsit védeném a filmet. Egyes részei azért közelítik a valóságot. Pl az amerikai egyenruhába bujtatott német katonák, akik valóban léteztek, olyannyira, hogy még német járműveket is átépítettek, amerikai harckocsihoz hasonlóra (pl. Párduc - M10). Hessler karakteréhez valószínű Wittmanéból kölcsönöztek. És sajnos valóság Malmedynél az amerikai hadifoglyok legéppuskázása. A legfontosabb viszont, hogy abban a korban amikor ez a film készült bizony csúcs film volt és csúcs élményt jelentett sokaknak. Talán az egyik legérdekesebb jelenet - ami azért az utánpótlás fontosságát volt hivatott érzékeltetni szerintem látványosan - a karácsonyi csokitorta eset, ami Amerikából érkezvén is friss.

fefekirály 2015.05.13. 13:23:07

Gyerekként nagyon szerettem ezt a filmet, ma már nem lehet komolyan venni. A Kelly hősei viszont még ma is megállja a helyét, sokkal tartósabb film.

A Sherman megsérült, végzünk vele 2015.05.13. 14:46:36

@Leslie Bear: Inkább Joachim Peiperről mintáztak: ,,A szövetségesek 1944. június 6-ai partraszállása után Normandiában harcolt, ahol Caen mellett súlyos sérülést szenvedett, de a decemberi ardenneki offenzívában már ő vezette az 1. SS páncélosezredet. A támadás során Peiperék egészen Stavelotig nyomultak előre, ott azonban az elégtelen üzemanyagellátás miatt meg kellett állniuk, majd visszavonulniuk. Hamarosan tölgyfalombos Lovagkeresztjéhez megkapta a kardokat is. Az offenzíva során egysége – máig nem teljesen tisztázott körülmények között – Malmedy közelében máig nem tisztázott számú amerikai hadifoglyot lőtt le, s a háború végén ezért állították bíróság elé."

hu.wikipedia.org/wiki/Joachim_Peiper

Leslie Bear 2015.05.13. 15:47:06

@A Sherman megsérült, végzünk vele: Igazat adok, tényleg inkább Peiper. Köszönöm a kiigazítást.

2015.05.13. 16:26:47

Szerintem nem szabad egy 1965-ben készült filmet a mai szemmel megítélni. Akkoriban ez nagyszerű film volt, mai is megvannak az értékei, és szemléletében a mai napig kilóg az átlagos háborús filmek sorából.
Az akkori alkotóknak sokkal kevesebb technikai lehetőségük volt, mint a maiaknak.

Inimma 2015.05.13. 17:01:13

"utolsó német támadás" - a Tavaszi ébredés akkor pedig az utolsó utáni?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.05.13. 17:12:41

@Inimma: hu.wikipedia.org/wiki/Ardenneki_offenz%C3%ADva

"Az ardenneki offenzíva (fedőneve: Wacht am Rhein, majd Herbstnebel, angol nyelvterületen: Battle of the Bulge) volt a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása, amely a Wehrmacht oldalára hivatott billenteni az erőviszonyokat."

csoio csagasz 2015.05.13. 18:49:29

Túlbonyolítod.
Nézz olyan filmeket, amik a te szintednek megfelelnek, és összefoglalhatók három mondatban:

Világűrből robot jön.
Le akarja gyalázni a Földet.
Pofánbasszák.

Vége főcím...

ledo76 2015.05.13. 21:42:02

Szerintem hangulatos film. Tény, hogy törekedhettek volna jobban a történelmi hűségre és bizonyos dolgok, ahogy előttem is mondták komolyan vehetetlenek, de a színészek és pár kulcsjelenet miatt ma is szívesen megnézem. Egyszerűen mint film jó.
@Balango: Persze, viszont manapság a legtöbb filmből meg azok az erények hiányoznak amik akkor megvoltak.

vackorntc 2015.05.13. 22:13:33

Gyerekként láttam, és talán ez volt az első olyan háborús film, ahol emberek harcoltak emberek ellen és nem félistenek gyáva, buta és kegyetlen nyulak ellen. A "Panzer Song" pedig hátborzongató volt...

Erő e-meló 2015.05.13. 23:58:13

@Terror Dzsoni:
Az ardenneki offenzívát követő visszavonulás után a Tigriseket Magyarországra utaztatták, és legtöbbjüknak ez volt az utolsó bevetése. Akkoriban máshol már nemigen volt üzemanyag, a zalai olajkutakból viszont csordogált még egy darabig. Miután az is kimerült és a Frühlingserwachen offenzíva (a legutolsó német offenzíva a háború során ) a Sárvíz vonalánál kudarcba fulladt, üres tankkal itt maradtak nálunk

Milyen jók lennének a háborús filmekben, ha sikerült volna bespájzolni néhányat

FikkFakk 2015.05.14. 07:27:53

Ha ma csodaCGI vilagaban tizedilyen filmeket gyartananak, jarnek moziba.

A gugli mutat egybol 1000 kepet, h milyen volt a Tigris2? Majd amikor odajut a technologia, hogy hobbistak az eredeti tervek birtokaban mukodo tankot nyomtatnak otthon, akkor megtudjuk, hogy megkevesbe valoszeru a film...

Akkor ez volt a filmtechnika, valszeg senki se gondolt ra a nezoteren.

Terror Dzsoni 2015.05.14. 10:44:09

A film a maga idejében nem számított rossznak, de mai szemmel azért kikönyökölnek a technikai és dramaturgiai bakik. Ezért írtam, hogy nosztalgikus, s személy szerint nekem eszembe sem jut összehasonlítani olyan mai alkotásokkal, ahol esetleg többet adtak a történelmi hűségre. Ez a film abban időben született, amikor az amerikaiak azt a látszatot akarták kelteni az amerikai népben, hogy egymaguk fékezték meg a náci fenevadakat. Nincs ezzel semmi gond, de tudni kell a filmet a maga helyén és idejében kezelni. Ha számszerűsítenem kellene az élményt akkor: 10/6. Bár újra is kellene néznem, mert vagy 10 éve láttam valamelyik kereskedelmi adón. Nem tudom akkor hány pontot érne meg, azért a nosztalgia faktor erősen befolyásolja a pontszámot... :)

Seduxen (már NEM dr.) 2015.05.14. 15:28:14

@Leslie Bear: " Pl az amerikai egyenruhába bujtatott német katonák" - akik - ha jól rémlik még - nem is "akárkik" voltak: Skorzeny kommandósai hajtottak ott végre akciókat.

Viszont hosszú ideje foglalkoztat egy - pusztán - technikai jellegű kérdés, lehet, hogy baromság, akkor elnézést!

Ugye a filmben az a sztori, hogy a németeknek fogytán van a nafta, a harckocsik tankja már porzik, viszont a jenkik több ezer liter üzemanyagon ülnek, és azt majd jól elveszik... De legjobb tudomásom szerint a német harckocsik GÁZOLAJJAL üzemeltek, míg a Tommy-kukták BENZINNEL. Vagy azoknál a járműveknél ez kompatibilis volt?

Erő e-meló 2015.05.14. 21:18:49

@Seduxen (már NEM dr.):
Emlékeim szerint a Tigris benzint evett, ugyanúgy mint a Párduc, mivel ugyanaz volt a motorja. Ez elég nagy hátrány volt több szempontból is

Leslie Bear 2015.05.15. 15:11:58

@vackorntc: Mondjuk inkább homogénan "Panzer Lied" :)

Leslie Bear 2015.05.15. 15:15:38

@Erő e-meló: Ha jól emlékszem méga 90-es években valahol Táborfalvánál orosz lőtérként használt területen volt Királytigris teknő, kissé szétlőve. Valahol még fotóm is van róla. Na azt sikerült megőrizni, de gyanítom, hogy már néhány "lábosban lavorban" éledt újjá.

Leslie Bear 2015.05.15. 15:19:07

@Seduxen (már NEM dr.): A német harckocsik benzinüzeműek voltak, az amerikaiak gyártótól és tipustól függően használtak benzin, vagy diesel üzemű motorokat. Pl Shermanba, de más lánctalpas járműbe, vontatóba építtek repülőgép csillagmotort, ami egyértelműen benzin.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:04:51

1. Ez egy játékfilm, nem dokumentumfilm.
2. A szereplők és a történet kitaláltak, bár kétségkívül a valóság személyeken és valóságos eseményeken alapulnak.
3. Nem lettek belesűrítve a valós személyiségek két fő karakterbe, minden valós személyiség egy külön karakter a filmben.
a) Hessler ezredes figuráját Joachim Peiper Waffen-SS Standartenführer = ezredes ihlette, de az SS-t nem dicsőíthették egy ilyen filmben így áttették Wehrmachtosnak.
b) Míg Kiley figuráját Oscar Koch felderítő alezredesről mintázták.
4. Melyik filmben szerepel több valódi tank? Csak egyet mondjon a szerző, ha tud! A halál ötven órájának a forgatása így is hatalmas logisztikai, szervezési munka volt. Filmen sem egyszerű és nem olcsó háborúzni. Megtették közel a maximumot a filmért, amit abban a korban lehetett.
5. A sztori bár valóban leegyszerűsített, vagyis inkább összesűrített - így is 167 perc a film, közel 3 óra, szóval nem tudom, hogy mégis mi a fenét várna el a szerző egyetlen mozifilmtől!? - de nem hiteltelen. Valós eseményekről mintázták a film főbb eseményeit.

A szerző nem a tutit mondja meg, hanem csupán leszólja mások munkáját. Figyelembe véve, hogy mikor készült a film, ez egy epikus és kultikus film.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:11:16

@Terror Dzsoni:

"Akkor nem tudtam, de ma már tisztába vagyok vele, hogy a német Tigris II harckocsik még csak nem is hasonlítanak a filmben látottakra."

No és ugyan honnan szedtek volna Tigris II-es harckocsit, amikor egyetlen egy működőképes sem létezett akkoriban az egész világon?

Sok hozzád hasonló hülyének ez a fő kritikus észrevétele a filmmel kapcsolatban, de a realitások abszolút nem érdekelnek titeket. NEM LÉTEZTEK filmforgatásra alkalmas TIGRIS II-es harckocsik az 1960-as években. Ma sem igazán. A filmhez választott 2 tanktípus ugyan nem hű, de jól szemléltetik a méretbeli különbséget a német és az amerikai tankok között.

Szóval nem a nézőt vették hülyére, hanem csak te vagy a hülye.
Ma is LEHETETLEN valódi Tigris II-es harckocsik tömegeivel filmet készíteni. Az 1960-as években pedig még inkább az volt. A filmkészítők hozták a maximumot amit abban a korban lehetett. Ezért dicséret illeti úket és nem pedig kritika.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:14:12

@HUN_Sector:

Az az apróság ne zavarjon, hogy nem olajos hordó volt, hanem benzines! Mivel azok a tankok ugye benzinnel üzemeltek. Az meg olyan, hogy tűz, szikra, lövés hatására robban.

Ugyan mi a fenének tárolnának nyersolajos hordókat a fronton? Olyanok az olajkutaknál vannak, meg a finomítóknál.

Szóval nagy hülyeséget írtál.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:18:20

@Leslie Bear:

"Hessler karakteréhez valószínű Wittmanéból kölcsönöztek."

Marhaság. Wittman elesett 1944. augusztusában tehát nem volt ott ebben a csatában és nem volt ezredes sem. S nem is az amerikaiakkal harcolt, hanem az angolokkal. Hessler ezredes alakját Joachim Peiper Waffen-SS ezredesről mintázták, aki valóban részt vett az ardenneki csatában és valóban az ő tankjai jutottak legnyugatabbra a csatában, ahogyan filmben Hessler ezredes.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:19:47

@fefekirály:

Szóval szerinted A halál ötven órája a komolytalan film, a Kelly hősei pedig a komoly film?

Gratulálok ehhez a véleményedhez!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:22:02

@A Sherman megsérült, végzünk vele:

Az első hozzászóló, aki ért is hozzá.
Már megijedtem, hogy ide csak fogalmatlanok írnak.
Jól írod.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:28:17

@Inimma:

No igen. Az amerikaiak sajátosan értelmezik a II. Világháború eseményeit. Minden ami igazán fontos azt ők tették, a keleti front az csak olyan mellékhadszíntér volt, ami nem igazán számít.

Természetesen valóban a Tavaszi Ébredés volt az utolsó német támadás a háború alatt. Ráadásul főleg ugyanaz a 6. SS páncéloshadsereg hajtotta végre, mint az ardenneki támadást. Az ardenneki csata után kivonták őket a nyugati frontról, Köln körzetében pihentek, még egyszer utoljára feltöltötték emberrel és technikával majd pedig 1945. február végén érkeztek Magyarországra, Veszprém megyébe. Igazából nagyon komoly erőt képviseltek még 1945-ben is, de az ellenség erősebb volt. Aztán meg nem volt túl jó ötlet támadást indítani hóolvadás idején 69 tonnás tankokkal olyan vidéken, amelynek még a neve is az, hogy Sárvíz. A Királytigrisek elsüllyedtek a sárban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:32:04

@lisztes:

Ez nem igaz.
A Tavaszi Ébredés volt az utolsó német támadás a háborúban, 1945. márciusában Magyarországon a Balaton és a Velencei tó között. Az amerikai történetírás nem kicsit elfogult.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:39:04

@Seduxen (már NEM dr.):

Az szövetséges és a német tankok is benzinnel üzemeltek, így a film története abszolút valóságalapú. Tényleg nem volt a németeknek elegendő üzemanyaguk a hadművelethez így tényleg azt tervezték, hogy az amerikaiaktól szereznek majd, s tényleg nagyon közel voltak egy amerikai benzinraktárhoz, de tényleg nem sikerült megszerezniük, szóval tényleg kulcskérdés volt az üzemanyag a németek számára és így a csata számára is.

A szovjet tankok üzemeltek gázolajjal a keleti fronton. Illetve a szovjetek számára szállított amerikai Sherman tankok is gázolajjal üzemeltek, míg az amerikaiak, angolok, kanadaiak által használt Sherman tankok benzinüzeműek voltak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.16. 15:45:35

@Leslie Bear:

Az amerikaiak benzinüzemű Shermaneket használtak a fronton, a gázolaj üzeműeket a szovjetek számára gyártották elsősorban és azok a keleti fronton harcoltak.

Guillaume de Saint Preux 2015.05.16. 16:32:03

Én kultfilmként gondolok rá, és nagyon tetszik még mindig.

Terror Dzsoni 2015.05.17. 21:55:25

@Akitlosz: A kedves édesanyád a hülye hogy nem fojtott rögtön vízbe a születésedkor te barom!

munkás ököl 2015.05.18. 07:52:18

@Leslie Bear:" Malmedynél az amerikai hadifoglyok legéppuskázása."
Igen az megtörtént, csak nem úgy...
Az egyik haditechnikai magazin eléggé körbejárta: Lényeg az, hogy a nagy tömegű ami hadifoglyok közül sok futásnak eredt, aztán az egész bagázs. Ez pedig a hadijog szerint szökésnek minősül, nem beszélve a feszült helyzetről, hiszen éppen tart az offenzíva, így érthető a németek reakciója, mikor látják, hogy a foglyok éppen kitörnek az őrizetből. Erkölcsileg persze elítélhető, amit a háborús propaganda ami részről teljesen ki is használt, úgy mint az orosz Katyin esetében. Aztán ott is csak kiderült az igazság. Ha meg az erkölcsi értéket és bűnt nézzük ebben az esetben, akkor mit szóljunk az olyan esetekhez, ahol a magukat már megadó német katonákat géppisztolyoznak le csak úgy, a felszabadítók, mint ahogy dokumentálta azt például az Elit alakulat c. film egyik része is?

munkás ököl 2015.05.18. 08:01:47

@munkás ököl:

Regiment 2009/4 szám

MINDENT EGY LAPRA
Zsig Zoltán

A szövetséges erők a nyugati fronton 1944 decemberében nyugodt karácsonyra készültek. Hitler azonban egy merész támadással alaposan meglepte őket. Az elgondolás jónak tűnt, akkor és ott támadott, ahol nem várták. Általános vélemény volt ugyanis, hogy a harckocsizó alakulatok nem képesek áttörni az Ardennek hegyein keresztül.

BALESET VAGY GYILKOSSÁG?
Horváth Endre

Három nappal 1956 karácsonya előtt szabadult a dél-németországi Landsberg börtönéből Joachim Peiper, akit első fokon halálra ítéltek 73 amerikai katona meggyilkolásának vádjával. Ezt az ítéletet kegyelemből 10 év börtönre változtatta a hadbíróság. 1956 decemberében Peiper volt az utolsó, akit szabadon bocsátottak a Landsbergben fogva tartott 43 elítélt német háborús bűnös közül.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.05.19. 09:21:46

@Seduxen (már NEM dr.): Mi van náczikám,te még élsz?
És mostanában örül a lelked ,ugye?:))

Mark Bolt 2015.05.19. 18:49:47

Kiváló kritika, de azért megjegyezném hogy Hessler ezredes nem tisztán fiktív személy, Joachim Peiper van ott megmintázva tulajdonképpen. Nagyon érdekes hogy hogyan csináltak meg egy II. világháborús sztorit csupa fiktív személlyel és helyszínnel. Pl. Ambleve városát az internet hajnalán vadul kerestem a térképeken, míg nehezen rá nem jöttem, hogy nincs olyan hogy Ambleve város. Az egy folyó.

Kedvenc jelenetem:

Hadnagy úr....az amblevei út még mindig Malmedybe visz?
RATATATATATA

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2015.05.19. 19:47:40

@Mark Bolt:

Jaj már Te is!

Amblève városa természetesen létezik. Belgiumban van.

Coordinates: 50°21′N 06°10′E

https://www.google.com/maps/place/50%C2%B021%2700.0%22N+6%C2%B010%2700.0%22E/@50.3530122,6.1744776,14z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=en

Annyi a trükk, hogy az egy német város Belgiumban ezért a német nevét használják: Amel, de a város francia neve az Amblève.

Kevés film van, amit ennyire nem értenek emberek, mint ez.
:-(
süti beállítások módosítása