Lisztes megmondja a tutit

Beépített hiba / Inherent Vice (2014)

2015. május 25. 15:00 - lisztes

Tartozom egy vallomással. Fogalmam sincs, hogy miről szólt a film. Alapesetben mea culpáznék is rendesen, de valahogy ez után a közel 2,5 óra után az a sanda gyanúm támadt, hogy valójában a készítői sem nagyon tudták, miről forgattak filmet. Isten ments, hogy blöfföléssel vádoljam korunk egyik sokra tartott filmesét, Paul Thomas Andersont, de nagyon sok a gyanús körülmény... Mondjuk az számomra abszolút érthetetlen, hogy ez a forgatókönyv hogyan kapott Oscar-jelölést.

iv_poster.jpg

Mert ha egy valamit, hát a túlírt szarságokat igazán tudom utálni. És úgy vettem észre, hogy ezt általában amatőr hibaként szokták elkönyvelni a szakmában. Persze az, hogy az "írta" utáni kettőspontot követően Paul Thomas Anderson neve olvasható ki, már alapból más hozzáállást szül bármelyik olvasótól. Épp emiatt tartom elképesztően blöffszagúnak a dolgot, hiszen egy alapvetően párbeszédekre épülő filmbe beleszuszakolni még egy felettébb modoros narrációt is... Nos, ez minden, csak nem jó dolog.

A történet ismertetésétől hadd tekintsek most el, elég annyit tudni, hogy a Joaquin Phoenix által játszott Doki, aki ugyebár a főhősünk, megállás nélkül tekeri és szívja a spanglit, miközben emberek eltűnése és feltűnése ügyében nyomozgat, méghozzá a 70-es évek Los Angelesében. Úgy nagyjából ennyi lenne a buli... Mondhatnánk rá, hogy tipikus hangulatfilm, ami egy életérzést hivatott visszaadni, csak PTA-nál sosem éreztem igazán azt, hogy a jól megírt párbeszédek és a tökéletes beállítások mellett tudna a nézők érzelmeire is hatni.

inherentvice6.jpg

A sterilség pedig egy ilyen jellegű filmnél visszaüthet, de legalábbis nem szerencsés. És bár a Beépített hiba műfaji besorolásai között a "vígjáték" is szerepel, hadd vegyem el gyorsan a kedvét mindenkinek, aki önfeledt hahotamaratonra számít a mindig vicces Joaquin Phoenix-szel és Josh Brolinnal... Az a néhány megmosolyogtató jelenet is inkább a helyzetkomikumból, valamint Doki ultralaza személyiségéből adódik, de a többsége ezeknek sem működik, és még az a kevés poén is repetitív.

Ha az előző bekezdésemből esetleg azt szűrted volna le, hogy a Dumb és Dumber 3-at vártam a jó öreg PTA-tól, akkor gyorsan korrigálnék: nagyjából tudtam, mire számítsak, mégis szíven ütött az a fajta ötlettelenség, és távolságtartás, ami jellemző erre a filmre. És még egyszer hangsúlyozom: nagyon jók a párbeszédek. Nagyon jól lettek megírva, és még jobban lettek előadva. Csak épp nem vezetnek sehová, vagy ha vezetnek is valahová, az általában valami teljesen érdektelen dolog lesz végül.

vicio-propio.jpg

Az előadott párbeszédekkel kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni azt a fajta precizitást, amivel a színészek közül valamennyien a szerepükhöz álltak. Anderson néha 2-3 percen keresztül beszélteti őket egy nyamvadt vágás nélkül (Doki ex-szexe például elképesztően hosszú, és ügyesen eljátszott). Néha ez kifejezetten jól sül el, de a mozgás hiánya gyakran nagyon unalmassá válik (visszautalva az ex-szexre, ahol csak minimális kameramozgás van... Egyszerűen elaltat - mondom ezt én, aki imádom a hosszú snitteket).

Ezt a statikusságot leszámítva azonban nincs problémám a képi világgal. A megvilágítások jók, van egy-két kifejezetten erős kameramozgás is, egy szóval technikailag a film ott van a szeren. A zenei világa is jól passzol a korszakhoz, így ezt annak ellenére is tudom értékelni, hogy egyáltalán nem az én stílusom. De sajnos ezek a dolgok sem mentik meg a filmet, és egyszerűen nem tudok az ellen tenni, hogy ne úgy képzeljem el a forgatókönyv megírását, hogy PTA vesz egy kiló füvet, és 1 karton gyufával, meg a pipájával bezárkózik a dolgozószobájába...

inherentvicelead.jpg

Persze sanszos, hogy ez az egész össze-visszaság valójában szándékos, de attól még nem lesz instant jó egy film, hogy az alkotói meglépték ezeket. Ugyanakkor bízom benne, hogy az élményen az rontott a legtöbbet, hogy nem tudatmódosító szerek hatása alatt néztem, és mindenképpen valami komplett, összefüggő dolgot vártam. Főleg ilyen színészgárdával a színen. Úgyhogy csak annyit tudok javasolni, hogy ti ne kövessétek el ezt a hibát, és akkor talán egy jó, de legalábbis jobb filmélményben lesz részetek.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr217289011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása