Lisztes megmondja a tutit

A híd túl messze van / A Bridge Too Far (1977)

2015. június 05. 15:00 - lisztes

Richard Attenborought a legtöbben a Jurassic Park milliárdos John Hammondjaként ismerik. A filmszeretők persze tudják, hogy nem csak a kamera előtt serénykedett, hanem mögötte is (rendezőként és producerként még Oscart is nyert). Végignézve a filmográfiáját önkényesen megállapítom, hogy komálta az életrajzi filmeket / igaz történeteket, mint amilyen egyébként A híd túl messze van is. Oh, igen, voltak olyan barmok a szövetséges hadseregben, akik szerint ez az akció jó ötlet volt.

919qdcnmsfl_sl1500.jpg

1944-ben sok fontos dolog történt, kezdve a normandiai partraszállással, folytatva a németek ardenneki offenzívájával - a kettő között pedig az angolok lebonyolították a történelem addigi legnagyobb ejtőernyős akcióját. Nappal. Két hét tervezés után. Bravó. Persze nem "hollywoodi" film lenne A híd túl messze van, ha nem hiroizálná kb. az összes szereplőjét a csaknem 3 órás játékideje alatt, de azért szerencsére futja egy kis kritikára is, hiszen azért egy sikertelen akciónál ezt necces lett volna elhagyni.

A sztori tehát a Market Garden hadművelet bukását meséli el, kezdve a tervek ismertetésével, folytatva a kivitelezés bonyodalmaival, befejezve a hősies visszavonulással. Közben persze szereplőről szereplőre ugrálunk, hiszen ez egy sok résztvevős party volt, amit a film is szeretne visszaadni: igazi all-star bulit rittyentettek össze a készítők, de úgy ám, hogy még a játékidő második órájában is felbukkan egy újabb "A" listás sztár. Csak győzze követni a néző, hogy mi folyik itt...

still-of-james-caan-in-a-bridge-too-far-_1977_-large-picture.jpg

Mivel a hadművelet három fronton zajlott, és mivel Attenborough a németek, sőt, még az ellenállók oldalát is igyekezett bemutatni, kapkodhatjuk a fejünket rendesen, hogy most épp miről, és persze kik beszélnek, és hogy ez milyen hatással lesz X és Y életére... Talán ez az egyik legkomolyabb probléma a filmmel: a jellegéből adódóan nem egy konkrét eseményre koncentrál, hanem sok kisebbre, ami miatt nincs egy fősodor, amivel haladhatnánk, csak sok kisebb epizód, amihez (jó esetben) néha-néha visszatérünk.

Ezt ellensúlyozandó (egyébként nagyon helyesen) csupa ismert nevet castingoltak (angol tudósok kimutatták, hogy ez segít abban, hogy jól lehessen követni az eseményeket). Sean Connery, Anthony Hopkins, MIchael Caine, Robert Redford, James Caan, Gene Hackman, Ryan O'Neal, Laurence Olivier, Liv Ullman és Maximilian Schell - hogy csak a legismertebb neveket említsem. Még maga a rendező is felbukkan egy cameo erejéig a szélnek eresztett bolondok között az erdőben :)

bfi-00n-pqn.jpg

A zsúfoltsága ellenére viszont nagyon is élvezhető alkotás. Sőt, a mai napig nem értem, hogy hogyan lehetett ez ennyire olcsó - máshogy fogalmazva: miért nem ez az eddigi legdrágábban elkészült film evör? Tele van csodálatos nagytotálokkal, ráadásul nem tájképekkel, hanem csatákkal, vagy csata utáni lepusztult tájjal, amit bizony nem CGI-jal varázsoltak oda, hiszen akkoriban az ilyesmi még nem volt járható út. Bizony azt ott mind megépítették, koordinálták. Fantasztikus eredmény!

Attenborough tehát nem spórolt semmit, már ami a látványt illeti, és bizonyosan jól kezelte a pénzt, hiszen a mai mértékben kb. 100 000 000 dolláros büdzsé minden egyes centje meglátszik a végeredményen. A csatajelenetek kifejezetten izgalmasak, jól koreografáltak, és amennyire csak lehet, hitelesek is, mert az eredeti akció legtöbb résztvevője a forgatás során tanácsadóként is jelen volt, hogy a végeredmény a lehető legjobban tükrözze a korabeli viszonyokat.

a_bridge_too_far-2.jpg

A nagy kérdés már csak az marad, hogy a mai szemnek mennyire tetszetős ez a film, hiszen a legjobb trükkök is megfakulnak egyszer, pláne közel 40 év távlatából. Nos, azt kell hogy mondjam, hogy egy 80-es évek előtti filmtől kifejezetten modern az élmény, de persze sem brutalitásban, sem "koszosságában" nem közelíti meg a 20-30 évvel később készült remekműveket. De ennek ellenére is bátran merem ajánlani azoknak, akik még csak ismerkednek a háborús műfajjal. Mert ugye akik már beleásták magukat a témába, ezt a filmet biztosan látták.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr297395524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2015.06.05. 23:20:35

Ez mindmáig az egyik legjobb háborús film, kategóriájában biztosan a legjobb öt között van.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2015.06.06. 16:10:33

A "Híd túl messze van" egy jelentős légideszant hadműveletet dolgoz fel, melyről itt olvashattok bővebben: tortenelemcikkek.hu/node/277
süti beállítások módosítása