Lisztes megmondja a tutit

Éjszakai hajsza / Run All Night (2015)

2015. augusztus 08. 15:00 - lisztes

Liam Neeson és Jaume Collet-Serra harmadik közös munkája már a trailerek alapján is ígéretesnek tűnt. A spanyol direktor minőségben meglehetősen megbízhatónak bizonyult: ha a csúcskategóriától messze is van mind Az ismeretlen férfi, mind a Non-Stop, korunk decens akciófilmjeiként simán lehet hivatkozni rájuk. A 2008-as Elrabolva-minőséget ugyan nem, de a 2015-öst már simán elérik, sőt, le is körözik. Collet-Serra Neeson-trilógiája lényegesen kiegyensúlyozottabb, és összességében jobb is, mint az Elrabolva-filmek.

run-all-night-10-1940x1040.jpg

Az Éjszakai hajszának egy nagyon nagy baja van. Az, hogy 2015-ben készült. hasonlóan a tavalyi, szintén Liam Neeson nevével fémjelzett Sírok közötthöz is, az Éjszakai hajsza forgatókönyve is egy lassabban építkezős, inkább az alvilági kapcsolatrendszerekkel, semmint a minél több lövöldözéssel játszó darab, ami nem képileg, hanem hangulatilag tűnhetett már papíron is piszok erősnek. Ha ez a film 8 évvel korábban készül, szinte biztosra veszem, ez csinál Liam Neesonból akciósztárt. De 2015-ben?

Van a gengszter, Shawn (Ed Harris), meg annak forrófejű fia, Danny (Boyd Holbrook). Van a gengszter jó barátja, és egyben bérgyilkosa, Jimmy (Liam Neeson), és annak limuzinsofőr fia, Mike (Joel Kinnaman). A lényeg pedig annyi, hogy Danny kinyír pár albánt, és ennek szemtanúja lesz Mike, akit ezután Danny szintén el akar hallgattatni. De Jimmy megmenti fiát, és megöli Dannyt, ezért Shawn a sok éves barátság ellenére is vérdíjat tűz ki Jimmy és Mike fejére. Úgyhogy azok elkezdenek futni. Egész éjszaka.

neu6mvbqbjlgxx_2_a.jpg

A film már csak azért sem feltétlenül 2015-be való, mert ezt az előbbi bekezdésben megpedzegetett, de valójában ennél jóval bonyolultabb kapcsolatrendszert nem 5 perc alatt, hanem kb. a játékidő felében mutatja be. Persze van egy-két akciójelenet, de koránt sem ezek dominálnak. A Non-Stophoz hasonlóan a Neeson által alakított hős komoly múltbéli problémákkal küzd, amire ismét az italban talált megoldást. És igen, jön a klisé, az elcsépelt fordulat: most végre esélyt kap jóvá tenni múltbéli bűneit.

Sok az ismerős panel, sőt, igazából csak az van. Lehet, hogy valakiből ez komoly meghökkenést váltott ki, amikor megnézte a filmet, de basszus: egy Liam Neeson akciófilmre ült be! Hogy ha nem is ez a legpörgősebb akciózása az öregnek, azt nem lehet elvitatni tőle, hogy a zúzós részek hozzák a megszokott minőséget. Liam céloz, lő, talál. Liamra céloznak, lőnek, mellé. De néha azért találnak. És a hőseink is folyamatosan szívhatják a fogukat. Ez pedig szerintem már fél siker a mostani felhozatalt elnézve.

runallnight_filmstill.jpg

Igen, én örömtelinek fogom fel, ha egy akciófilm foglalkozik a karaktereivel. Ha nem teszi mindezt túl eredetien, de így legalább működik. Végre nem számomra érdektelen emberek lövöldöznek egymásra, hanem szerethető, utálható, hús-vér szereplők. Ez pedig sokat emel az akciójelenetek szintjén, amik egyébként ha nem is 100%-ban realisztikusak, nincsenek Die Hard 5-szerűen elszállva. Neeson figurája például amellett, hogy profi gyilkológép, elfárad, lassú, sebezhető. És ez jó.

Hogy ne csak az ír akciósztárról beszéljek: Joel Kinnaman ellenszenves arcberendezése, és tipikus apura pipa, saját lábán álló, de magát picsogva sajnáló fiúként is képes volt arra, hogy izguljunk érte (noha Neeson mellette egyértelműen jobb). Ed Harris kisujjból hozza karakterét, akiben szintén az a nagyszerű, hogy nem egyértelműen gonosz az ő figurája. Feltűnik még kisebb szerepekben pár ismert színész, egyedül csak a Common által megformált, túlságosan is profi bérgyilkos az, akinél kilóg a lóláb.

720x405-mcdrual_ec037_h.JPG

Ennek ellenére is egy átgondolt, korrekt akciófilmnek tartom, amiben egy igazi Neeson-fan szerintem nem csalódhat. Sőt, szerintem akciófilmes pályafutásának második legerősebb darabját kaptuk az Éjszakai hajsza képében. Ezért is kár, hogy nem szerepelt túl jól a kasszáknál, és ezért sem értem, hogy miért vannak róla ilyen sokan lesújtó véleménnyel. Oké, az egyik helyszínről egy másik, távoli helyszínre a város felett átrepülő kamera nagyon gagyi effekt, de ez még bocsánatos bűn.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr257628576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása