Lisztes megmondja a tutit

Az ajándék / The Gift (2015)

2015. augusztus 19. 15:00 - lisztes

Azért be kell látni, ritka elcsépelt címe van ennek a filmnek, arról nem is beszélve, hogy a műfaja sem mostanában éli legszebb éveit. Kicsit régimódi, kicsit poros, ezért aztán nem is vártak tőle igazán sokat az emberek. Az előzetes is klasszikus klisékkel teletűzdelt alkotást sejtet, és való igaz, akad belőlük jócskán, de mégis! Mindezek ellenére is frissnek hat a film, és a csendessége, porossága legnagyobb fegyvertényévé vált: a kritika imádta, az év meglepetésfilmjének lett kikiáltva.

17089021171_89b1e881d3_o.jpg

Értitek: MEGLEPETÉSfilm. A szar szópoén ellenére is igazak a hírek, bár szerintem ez tipikusan az a fajta film, ami az egyszeri mozinéző számára olyan élmény marad, mint amilyennek elsőre is kinézett, és csak azok tudnak tőle igazán belelkesedni, akiknek már csömörük van a műfajból. És hogy mi is pontosan ez a "műfaj"? A kisvárosi terror-thriller és a bosszúthriller határmezsgyéje, persze nyakonöntve egy kis titokzatos múlttal, és lezárva egy kis csavarral.

Simon és Robyn előbbi állásajánlata miatt Chicagóból egy L.A. melletti kisvárosba költöznek, arra a környékre, ahol egykoron Simon felnőtt. Az egyik bevásárlás alkalmával találkoznak a férfi egyik ex-osztálytársával, Gordóval, aki bár kicsit furcsán viselkedik, de látszólag csak a legjobbat szeretné. Naponta visz valami kis ajándékot újgazdagékhoz, akiknek ebből csakhamar elegük lesz... És ezen a ponton elszabadul a pokol, mert a visszautasítást nehezen viseli a család újdonsült öribarija.

the_gift.jpg

Legalábbis így néz ki a dolog a felszínen. Az, hogy ez a leírás mennyiben állja meg a helyét, maradjon rejtély :) Annyit azért elmondhatok, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és ahogy - meglehetősen komótos tempóban - haladunk előre a játékidőben, úgy derül ki egysmás a szereplőkről. A jó ideje elfeledett múlt aztán szép lassan kifakad, és a fináléban rá kell jönnünk, hogy bármennyire is elcsépelt ez a cím, többletjelentése miatt talán ehhez a filmhez illik a legjobban valamennyi közül.

Az író-rendező egyben az egyik főszereplő is. Joel Edgerton az írást nem, de a rendezést először ízlelte meg, és annyit mondhatok, hogy biztos keze van. Nem, nincsenek lélegzetelállítóan összerakott jelenetek, de a sok párbeszédet (mivel elsősorban azokra épül a sztori) még így is képes volt vizuálisan is izgalmassá tenni, ahol csak lehetett. Nem azt mondom, hogy ettől rögtön zseniális is lesz, amit művel, de örülök, hogy megtett mindent, mert sajnos bármennyire is triviálisnak tűnik, ez egyáltalán nem alap dolog még ma sem a filmeknél.

the-gift-02.jpg

Az operatőri munkát külön ki kell emelnem. Mert nem csak a megfelelő beállítások voltak fontosak: Eduard Grau remekül játszott a kis mélységélességgel, és ami minden eddiginél szimpatikusabb volt: viszonylag kevés plusz megvilágítást használtak. Értsd: nem volt a szereplők körül fénysziluett a sötétebb jeleneteknél, próbálták ezeket a háttérvilágításokat visszafogni. Nekem ez nagyon tetszett. Hiába mormolja mindenki a "cinemtic look" kifejezést, ahányszor szóba kerül a hárompontos megvilágítás, szerintem sokkal mű-ízűbbek a jelenetek ezzel a kékfény-glóriával.

Joel Edgerton baromi jól ír párbeszédeket. Ez most már teljesen világos. Az érdeklődési köre mondjuk nem kimondottan az a nézőmágnes-fajta, de ezekben a kevésbé népszerű műfajokban egész jól nyomja. Az általa alkotott karakterekben van mit szeretni, van mit utálni, van miért félni tőlük. Meglehetősen életszagúak, még úgy is, hogy nyilván egy film kedvéért egyrészt túlozni kell a jellemvonásokat, másrészt pedig egyszerűsíteni, hogy a dolgok fókuszban maradhassanak.

gift-image-master675.jpg

Az ajándék tehát azoknak ajánlható, akik megcsömörlöttek az évi 4-5 szuperhősfilmtől, az akcióktól, de azért nem szeretnék 2 órán át bámulni a köldöküket sem, mert valami idióta azt hiszi magáról, hogy akkora művész. Nem, Joel Edgerton filmélményt szeretne adni minden nézőjének, és én ezért nagyon hálás vagyok. Még akkor is, ha a megfelelő hatás kedvéért viszonylag lassan építkezett a film. És még akkor is, ha sok az ismert panel. Mert Az ajándék hiába építkezik ezekből, végeredményben még is más lesz, mint amit megszokhattunk.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr57710720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása