Lisztes megmondja a tutit

Rendőrautó / Cop Car (2015) - Cinefest 2015

2015. szeptember 23. 15:00 - lisztes

Bár a Cinefesten nem kapott a magyar keresztségben nevet, azért én az imdb adatlap alapján bízok benne, hogy nem a "magyar nézők igényeinek megfelelő" címet kap majd a magyar forgalmazásban. Most kivételesen az egyébként a nem mindig megoldás "angol cím tükörfordítása" lehetne a befutó. Én úgy szeretném! Szóval nem kell "Halálos rendőrautóhajsza Texasban", meg hasonló baromságok, hanem csak az, amit az alkotók is szerettek volna közölni. Mert ez a film egy rendőrautóról szól, méghozzá természetesen nem egy hagyományosról...

cop-car-full-movie-online.jpg

Ennek a kocsinak a tulajdonosa ugyanis egy korrupt zsaru, ráadásul ő a kisvárosban a rendőrfönök. A csomagtartóban pedig egy hullát, és egy félholtra vert embert szállít éppen a határban található emésztőgödörhöz, amiben eltüntetheti a nyomokat... Nem is tudjuk meg, hogy mi a háttér, de őszintén: nem is fontos. Ennyiből is bőven be tudjuk lőni, milyen ember a mi kis "főhősünk", aki hamarosan nagyon leizzad, mert a nagytakarítás felénél a magára hagyott autót lenyúlja két tízéves-forma gyerek.

Ennyi az alap, ennek kell megtöltenie azt a majd' másfél órát, és ennek sikerül is megtöltenie - bár ezzel sokan nem fognak velem egyetérteni. Mert tény, a Rendőrautó nem száguld szirénázva, a sztori csak lassan bontakozik ki. De nem olyan lassan, hogy megaldujon a tej a szánkban. Sőt, szerintem pont jó az ütem, mert már az elején sikerül a néző érdeklődését megragadni, és onnantól kezdve pedig egy nagyon tudatosan építkező, a puskaport a fináléra tartogató, meglepően hatásos thriller kerekedik belőle.

232b35.jpg

Sokan nyilván felszisszennek a sztori azon pontjától, miszerint a kocsit két tizenéves kis porbafingó nyúlja le, de sci-fi elemeknek itt semmi nyoma. A srácok szépen fokozatosan ismerkednek meg az autóban található karok és pedálok különböző funkcióival, így mutatva be hihetően azt, hogy a meglehetősen motorgyilkos megoldással történő kocsikázás valóban megejthető még a fiatalság számára is. Oké, a finálé autósüldözése már más tészta, de középtávon tettek eleget azért, hogy elhiggyük még az ott bemutatottakat is.

Kevin Bacon jutalomjátéka a film, ez nem kérdés, noha a gyerekszereplők sem rosszak - kifejezetten gyerekszerűek (már nem kinézetre (ez evidens), hanem viselkedésre, és ez egyáltalán nem triviális a filmekben). De visszatérve Baconre: játszott ő már mindenfélét, mostanában meg nagyon rákapott erre az egyébként neki baromira jól álló rosszfiú szerepkörre (X-Men: Az elsők, R.I.P.D.). Ez a bajusz mondjuk kicsit Jim Carrey és az Én és én, meg az Irén, de ezt az elkerülhetetlen asszociációt beleszámítva is rendkívül jól sikerült figuráról van szó.

kevin-bacon-cop-car-.jpg

Szeretem az olyan filmeket, amiben a szereplőket nem húdemenő szuperzsarukként, hanem konkrétan balf*sz emberekként ábrázolják. Máshogy fogalmazva: bemutatják azt az idiótán kinéző csetlés-botlást, ami egy-egy hirtelenjében kiötlött "akciót" megelőz. Az, ahogyan Bacon próbál autót lopni, vagy az, ahogy a fináléban az addig főleg a csomagtartóban pihengető áldozata próbál elbújni valamilyen tereptárgy mögött, hogy lecsaphasson rá, kifejezetten zseniálisra sikeredett.

A gyerekszereplőkre visszatérve: bár nem osztom a fanyalgók véleményének többségét, azt azért elismerem, hogy néma nagyon ad-hoc jelleggel sikerült egy-egy döntésüket ábrázolni. Persze ezek a kis "butaságok" is inkább arra próbálnak ráerősíteni, hogy a gyerekek még mennyire nincsenek képben a világ dolgaival - az egyetlen zavaró tényező pedig az, hogy néha tényleg csak "próbálnak", és nem sikerül nekik. És ez nem a gyerekszínészek hibája, hanem a forgatókönyvé.

75.jpeg

A Rendőrautó - bár az imdb pontszáma mást sejtet - egy meglehetősen jó film. Egy bivalyerős thriller, némi krimi, akció, drámai és vígjátéki elemmel megspékelve, pont olyan, amilyen filmet Kevin Bacon már régóta megérdemelt. Sajnos egyelőre csak fesztiváloztatás a sorsa, idehaza nem tűnik valószínűleg, hogy a Cinefest mellett máshol is elérhetővé váljon a nagyvásznon, de remélem valamelyik forgalmazó rám cáfol majd. Tömegeket nem fog vonzani, de aki komálja a komótos, de egyenletesen gyorsuló tempóban haladó thrillereket, az egy jó filmélménnyel lesz gazdagabb, ha megnézi.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr657749164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.09.24. 23:00:00

NEM VOLT ROSSZ FILM. DE JO SEM. A LEGJOBB, HOGY AZ A TRAMPLI NO KINYIFFANT...

Szentgyörgyi Ottó 2015.09.25. 09:54:46

Örülök, hogy írtatok róla, mert jó a film, és sajnos mindenkinél el fog repülni a radar alatt :-(
süti beállítások módosítása