Lisztes megmondja a tutit

Az Útvesztő: Tűzpróba / Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

2015. október 07. 15:00 - lisztes

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt - legalábbis számomra mindenképpen - Az útvesztő című film. Nem vártam tőle semmit, de elég sokat kaptam végül. Jó filmélmény, és már az arról szóló értekezésemben is megírtam, hogy most már nagyon várom a folytatást... És mégsem vártam. Tudom, tudom... De amikor kijöttek az első promóanyagok, egyszerűen elkezdett NEM érdekelni a film. Valószínűleg ugyanazt érezhettem, mint az USA mozilátogatóinak egy nagy része, hiszen sajnos-nem sajnos Az útvesztő folytatása nem úgy tejelt a kasszáknál, ahogyan azt várni lehetett.

maze-runner-scorch-trials-movie-poster-2015-stills-brenda-cranks.jpg

Azért sajnálni senkit sem kell, behozta az árát, sőt, még fagyira is futja a bevételből a producer gyerekeinek, de nem volt olyan eget rengető siker, mint amilyent egy jobban sikerült első rész után ebben a műfajban várni lehetett (lásd pl.: Az éhezők viadala). Talán az lehetett az oka, hogy már maga az alapanyag is telibesz*rja az első részt: ez most NEM ott játszódik, ez most NEM arról szól, ez most NEM olyan lesz, mint az első rész. Magyarán kapsz egy tök új filmet pár, már ismert karakterrel. Na bumm.

Ettől kevesebben rohannak a mozikasszák felé. Az elhibázott marketing is megtette a hatását persze, de én ezt látom a fő problémának - és most nem a filmkészítőket akarom mosdatni. A koncepció olyannyira más, hogy most lényegében egy zombifilm kellős közepébe csöppenünk bele. Ha a Tűzpróba nézése közben nem ugrik be a Resident Evil valamelyik sz*rabbik, sokadik része... Na, szóval értitek. Az izgalmas és ötletes, na meg valamennyire eredetinek is mondható első rész után itt a lerágott csont zombis második rész. Jupí!

scorchtrials-6-gallery-image.jpg

De nem ám ilyen lassú, csoszogó zombis, hanem veszett, futkozós, modern, XXI. századi zombi, ami előbb sprintel, aztán kérdez. És ahhoz képest, hogy ennek a filmnek a célközönsége mégiscsak a tizenévesek közül kerülne ki, überbrutális perceket tartogat, amitől garantáltan összefosod magadat a moziban, miután a nagy kapaszkodásban már eltörted a melletted ülő kezét. Amilyen uncsi ugyanis az alapkoncepció, annyira brutális a megvalósítás. De sajnos ez még mindig nem jelenti azt, hogy jó filmmel volna dolgunk.

A sztori szerint most már kiderül, hogy miért voltak a kölykök bezárva: ők immunisak a világot pusztulásba taszító zombikórságra és... Hú, a franc tudja! Valami nagyon nagy gonoszságot csinálnak velük, de ugyanakkor ez amolyan szükséges rossz, de azért mégis kib*szás, de persze érthető... Izé... Az a baj, hogy a teljes első filmet egy rothadó, bűzölgő heringgel csapja arcon ez a második film, és a nagy miértekre (mármint hogy miért kellett ez az egész Útvesztő-próba) maximum fél mondatban felel. És leginkább akkor is csak azt, hogy "CSAK!".

scorchtrials-3-gallery-image.jpg

Az értékes immunis-gyereknedveket mindenféle gonosz szörnyek martalékává degradálni nem éppen felelős eljárás egy, az emberiség megmentését célul kitűző cégtől, ami egyébként nem az Umbrella, de nem ám! Szóval sok helyen sántít ez a folytatásra alkalmazott éles váltás, és bizton remélem, hogy legalább a harmadik filmben találnak valami olyan magyarázatot, amit el lehet fogadni, és van is értelme az előzményeket nézve is. Mert jelenleg én nem tudok semmi ilyesmit kitalálni...

Nade: ha már folytatásként pénzügyileg megbukott, és logikailag is billegő lábakon áll, nézzük meg, mi a helyzet vele "egyszerű" filmként! Not bad... Definitely not bad! A megvalósításról most is ódákat tudok zengeni: a megnövekedett büdzsé persze még jobb trükkökre ad lehetőséget, de ismét csak annyit mondhatok, ezerszer hitelesebb szörnyekkel van dolgunk, mint a szintén nagy blockbuster-keretből dolgozó Z világháború esetében. A fényképezésért pedig külön piros pont, és nem csak azért emelem ki, mert Pados Gyula munkája, hanem mert tényleg, feltűnően szép képei, beállításai voltak a filmnek.

scorch.jpg

De hogy, mint önálló film is belekössek egy kicsit: enyhén zagyva. Túl sok mindent szeretne elmondani, túl sok az újdonság, és mindezek megismerésére túl kevés időt hagynak. A jól ismert karaktereket pedig nagyon háttérbe szorítják, az újak pedig sajnos nem eléggé érdekesek. Na meg ott van megint ez a Teresa, aki az első részhez hasonlóan alig kap szerepet, de most is ő az, aki a történet szempontjából az egyik legfontosabb karakter lenne. Ezt még mindig nem érzi a rendező, de ettől függetlenül egy nagyon jó, izgalmas kis zombifilm ez, szerencsére a legtöbb YA-f*szság nélkül.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr237895824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.10.08. 11:24:46

idióta tinithriller, a sztori meg agyament baromság, gondolj bele, miért így választanak ki valakiket, mi a franc értelme lenne?

Lady Ann 2015.10.08. 12:48:03

Sajnos olvastam mind3 könyvet, és őszintén remélem, hogy a nem csinálnak több filmet. Az egész sztori vége olyan, mintha a szerző megunta volna és hopp egy gyors lezárás és kész, az nem baj, hogy tök béna. Én csak néztem, hogy ezmiez, hogy képes ilyen sz... véget írni az, aki ilyen zseniálisan kezdte?

PonDrow 2015.10.08. 15:32:01

A történet és az első rész ismerete nélkül - ingyenjeggyel - néztem meg a filmet.
1, egy huszadrangú zombis-menekülős film
2, látszik, hogy tiniLÁNYOKnak készült: 10 szereplőből 9 pasi. :D Érdemleges női szereplő 2 van.
3, szerintem a trükköket túltolták sokszor, értelmetlenül hosszú lövöldözések, stb.

Ezek után se az előző, se a következő részt nem kívánom megnézni. :)
süti beállítások módosítása